Generator DDS 150MHz od AMBM-hit czy szmelc?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Generator DDS 150MHz od AMBM-hit czy szmelc?
Witam!
Przydałby mi się jakiś generator z modulacją AM/FM, za stare trupy nie mam zamiaru płacić,bo to się sypie ze starości.
Dostanę w kwietniu "13" i trachę kaski będzie.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki generator DDS od AMBM(to dawne MJM),ma zakres do 150MHz,modulację AM i FM, no i jest nowy z gwarancją.
https://ambm.pl/produkty/generator-dds-150mhz/
Zewnętrzna modulacja nie jest mi potrzebna,zresztą tu jest wewnętrzna ale prostokąt, nie sinus.
Ma to duże znaczenie czy nie?
Zresztą i tak stroję "na słuch" niestety bez generatora już obecnie ciężko u mnie, raz ,że LED-y w domu, drugi powód to to,że pobliska JW zasyfia pasmo UKF, większość stacji zaszumiona.
Brać to czy nie, na allegro kosztuje 550zł, to chyba lepiej niż szrot K-937 czy trupy z wojska, których nie ma części, elektrolity wyschnięte a w polskich generatorach były układy CEMI nie mające zamienników.
Proszę o szybką odpowiedź
Przydałby mi się jakiś generator z modulacją AM/FM, za stare trupy nie mam zamiaru płacić,bo to się sypie ze starości.
Dostanę w kwietniu "13" i trachę kaski będzie.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki generator DDS od AMBM(to dawne MJM),ma zakres do 150MHz,modulację AM i FM, no i jest nowy z gwarancją.
https://ambm.pl/produkty/generator-dds-150mhz/
Zewnętrzna modulacja nie jest mi potrzebna,zresztą tu jest wewnętrzna ale prostokąt, nie sinus.
Ma to duże znaczenie czy nie?
Zresztą i tak stroję "na słuch" niestety bez generatora już obecnie ciężko u mnie, raz ,że LED-y w domu, drugi powód to to,że pobliska JW zasyfia pasmo UKF, większość stacji zaszumiona.
Brać to czy nie, na allegro kosztuje 550zł, to chyba lepiej niż szrot K-937 czy trupy z wojska, których nie ma części, elektrolity wyschnięte a w polskich generatorach były układy CEMI nie mające zamienników.
Proszę o szybką odpowiedź
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Generator DDS 150MHz od AMBM-hit czy szmelc?
To oczywiście zależy od perspektywy właściciela, ale... w wieku, w jakim obecnie są tzw. "szroty" Zopanu z tego generatorka produkcji współczesnej nie zostanie już nic.
Pozdrawiam!
Jakub
Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Używam pierwszej wersji tego generatora (miał inną obudowę niż współcześnie oferowane i był produkowany przez firmę MJM). Działa niezawodnie, choć obecnie, mając też inne generatory w.cz., zdecydowanie rzadziej go używam. Jest bardzo dokładny, można w nim ustawiać poziomy modulacji i napięcia wyjściowego (od 1 mV do 1 V; można zbudować dzielnik napięcia, dla rozszerzenia tego zakresu w dół). Do tej pory byłem z niego bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Dzisiaj dzwoniłem do producenta tego urządzeń i raczej wezmę,stare Zopany... niestety to jest już kupa złomu, nie trzyma to parametrów, psuje się, znajomy ma oscyloskop KR, polski z PRL, już jest to szmelc, wszystkie przełączniki przerywają, wzmacniacze wejściowe głupieją z powodu starych kondensatorów.Ten oscyloskop nadaje się na złom.
Mieli tam też latami Meratronika K-937, niestety już na złom poszedł, nikt tego nie dał rady naprawić.
Sam mam miernik częstotliwości PFL-28A, pozyskany za wywózkę z wojska, miał iść na śmietnik.
Wyświetlacze LED jasno świecą, ale co on pokazuje,to nie wiem, nie mam żadnej dokumentacji do niego.
Tak więc stare to jest dobre wino i whisky a nie przyrządy pomiarowe,to musi być pewne,a nie"na drucie" , byle jak zrobione byle działało, zresztą nie mam zamiaru dalej druciarstwem się parać.
Romekd:
Czyli kupić?
Myślę że będę zadowolony, zresztą nic innego nie ma na rynku,poza używanym złomem, tudzież demobil wojskowy.Kolega Adreta kupił, podobno szrot był?Prawda to że szmelc nie do naprawy?
Dzisiaj dzwoniłem do producenta tego urządzeń i raczej wezmę,stare Zopany... niestety to jest już kupa złomu, nie trzyma to parametrów, psuje się, znajomy ma oscyloskop KR, polski z PRL, już jest to szmelc, wszystkie przełączniki przerywają, wzmacniacze wejściowe głupieją z powodu starych kondensatorów.Ten oscyloskop nadaje się na złom.
Mieli tam też latami Meratronika K-937, niestety już na złom poszedł, nikt tego nie dał rady naprawić.
Sam mam miernik częstotliwości PFL-28A, pozyskany za wywózkę z wojska, miał iść na śmietnik.
Wyświetlacze LED jasno świecą, ale co on pokazuje,to nie wiem, nie mam żadnej dokumentacji do niego.
Tak więc stare to jest dobre wino i whisky a nie przyrządy pomiarowe,to musi być pewne,a nie"na drucie" , byle jak zrobione byle działało, zresztą nie mam zamiaru dalej druciarstwem się parać.
Romekd:
Czyli kupić?
Myślę że będę zadowolony, zresztą nic innego nie ma na rynku,poza używanym złomem, tudzież demobil wojskowy.Kolega Adreta kupił, podobno szrot był?Prawda to że szmelc nie do naprawy?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Też polecam tego DDS-a. Bogactwo opcji, szerokie pasmo, stabilność a przy tym wszystkim niewielkie wymiary. Służył mi niezawodnie wiele lat...
Też zastanawiałem się nad tym generatorem jakiś czas temu. Cena przystępna i parametry wystarczające do strojenia odbiorników...niestety raczej tych starszych. Jeśli chcemy stroić współczesne odbiorniki przyda się coś lepszego (zniekształcenia) w dodatku z wbudowanym stereokoderem.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Mam ten generator, jeszcze z czasów MJM. Ponad 12 lat jak jest u mnie i w tym czasie raz stracił kontakt przewód wyświetlacza LCD i padł jeden przycisk.
Z zalet to na pewno dobra stabilność i duża rozdzielczość przestrajania. Z wad - przestrajanie guzikami bywa upierdliwe, przydałoby się pokrętło. Czasem brakuje zewnętrznej modulacji, ale tę trzeba by realizować cyfrowo, a zastosowany tam procesor jest zdecydowanie za słaby do tego. W czasach kiedy powstawał ten generator nie było ARM-ów w cenie kebaba, jak dzisiaj. W każdym razie po przejrzeniu oferty Allegro mogę zapewnić, że w tej cenie nie znajdzie się nic o takich parametrach - tam było przed laty i tak ciągle jest
Z zalet to na pewno dobra stabilność i duża rozdzielczość przestrajania. Z wad - przestrajanie guzikami bywa upierdliwe, przydałoby się pokrętło. Czasem brakuje zewnętrznej modulacji, ale tę trzeba by realizować cyfrowo, a zastosowany tam procesor jest zdecydowanie za słaby do tego. W czasach kiedy powstawał ten generator nie było ARM-ów w cenie kebaba, jak dzisiaj. W każdym razie po przejrzeniu oferty Allegro mogę zapewnić, że w tej cenie nie znajdzie się nic o takich parametrach - tam było przed laty i tak ciągle jest