EM4 a EM4N
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
EM4 a EM4N
Czy ktoś wie może czym się te dwie lampy różnią? Ja sądzę, że różnica jest w wyświetlaniu- EM4N wyświetla jakby krzyż maltański.
W sumie to nie wiadomo co może oznaczać litera N. W zasadzie może to być inne wykonanie, jak w przypadku ACH1n, która jest bocznostykowa. Była też EF6N (n), EL3N chyba też AF7N, no i przecież UY1N. W przypadku UY1N "N" mogłaby np. oznaczać cokół oktalowy (czyli inne wykonanie), ale jest też wiele oktali 1-9 i nie mają litery N). Ta Twoja EM4N jest zapewne Tesli. "n" w EF6n Tesli mogłaby oznaczać np. nowe wykonanie lampy czerwonej, teslowska nie jest czerwona i ma bańkę jak AF7, ale Philips robił też normalnie wyglądającą EF6N (czerwoną i o gabarytach normalnej EF6).
Ciekawe też co oznacza "n" i "N" . Tesla robiła EF6n, Philips EF6N. UY1N zawsze miało N, osobiście widziałem chyba EM4N, ale u Franka jest też wzmianka o EM4n. Na razie wychodzi na to, że "n" oznacza inną konstrukcję zewnętrzną (bańka, cokół), a "N" oznacza inną konstrukcję wewnętrzną -> UY1N ma dodatkowe połączenie w cokole nóżki 2 z 6 i jeden koniec wyprowadzony na nóżce 5, UY1 tych połączeń nie posiada, no a z kolei EM4N wyświetla krzyż maltański jak EM11. Może też tak być, że ogólnie "n" lub "N" oznacza modyfikację podstawowego typu.
Pozdrawiam
Ciekawe też co oznacza "n" i "N" . Tesla robiła EF6n, Philips EF6N. UY1N zawsze miało N, osobiście widziałem chyba EM4N, ale u Franka jest też wzmianka o EM4n. Na razie wychodzi na to, że "n" oznacza inną konstrukcję zewnętrzną (bańka, cokół), a "N" oznacza inną konstrukcję wewnętrzną -> UY1N ma dodatkowe połączenie w cokole nóżki 2 z 6 i jeden koniec wyprowadzony na nóżce 5, UY1 tych połączeń nie posiada, no a z kolei EM4N wyświetla krzyż maltański jak EM11. Może też tak być, że ogólnie "n" lub "N" oznacza modyfikację podstawowego typu.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów