Naprawa kineskopu

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

archie1979
5...9 postów
5...9 postów

Naprawa kineskopu

Post autor: archie1979 »

Witam,

szukam rzemieślnika, który podjął by się naprawy utrąconej szyjki kineskopu.

Pozdrawiam
Archie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Naprawa kineskopu

Post autor: cirrostrato »

Jakieś ponad trzydzieści lat za późno, nie pamiętam też, aby kolorowe w ogóle naprawiano (temat: komplet kineskop-cewki ale to już inna bajka), raczej szukać czegoś na podmianę, sam parę małych kolorowych nowych kineskopów wywaliłem na elektrośmieci sporo lat temu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Nawet 30 lat temu nie była możliwa naprawa lampy kineskopowej, w której ktoś potrzaskał szyjkę. Regenerowane były jedynie kineskopy całe (nie zapowietrzone) po utracie emisji dział elektronowych lub powstaniu zwarcia między elektrodami w wyrzutniach. Strzaskanie szyjki powodowało najczęściej zniszczenie cienkiej metalowej maski z otworkami oraz luminoforu na wewnętrznej części ekranu (wpadającymi do środka kawałkami szkła), co czyniło lampę nieprzydatną do jakiejkolwiek regeneracji (ta w całych lampach polegała jedynie na wymianie dział elektronowych). W opisanym tu przypadku pozostaje tylko znalezienie innej sprawnej lampy o podobnych parametrach i identycznej grubości szyjki (zespół cewek odchylających i magnesów korygujących zbieżność można przełożyć z uszkodzonego kineskopu).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Dostałem zapytanie w tej sprawie na e-maila. Nie wszystkie przypadki utrącenia szyjki musiały wiązać się z uszkodzeniem warstwy luminoforowej. W takim przypadku naprawa teoretycznie jest możliwa i trzeba by było wtopić nową szyjkę oraz wyrzutnię. Bez zatapiarki pionowej do lamp kineskopowych nie da się jednak podejść do tematu.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ciekawi mnie powód chęci ratowania tego monitora, dwa lata temu musiałem przesiąść się, na chwilę, na kolorowy monitor CRT, to była jakościowa tragedia, dla ,,ku pamięci'' mam Herkulesa (plus karty) i VGA mono (CGA chyba wywaliłem), kurzą się w kącie. Ale sądzę, że jeszcze teraz (pomijam ten morowy czas i siedzenie w domu) upolowanie kolorowego monitora CRT nie jest jakimś problemem.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
cirrostrato pisze: sob, 4 kwietnia 2020, 09:26 Ciekawi mnie powód chęci ratowania tego monitora, dwa lata temu musiałem przesiąść się, na chwilę, na kolorowy monitor CRT, to była jakościowa tragedia, dla ,,ku pamięci'' mam Herkulesa (plus karty) i VGA mono (CGA chyba wywaliłem), kurzą się w kącie. Ale sądzę, że jeszcze teraz (pomijam ten morowy czas i siedzenie w domu) upolowanie kolorowego monitora CRT nie jest jakimś problemem.
Z rok temu, od firmy z którą od lat współpracuję, dostałem kolorowy monitor CRT z uszkodzonym kineskopem 14". Monitor ten współpracował z bardzo drogą maszyną, której dzienny postój przynosił ogromne straty. Sądziłem, że zdobycie takiej lampy kineskopowej nie będzie dla mnie stanowiło najmniejszego problemu, gdyż kiedyś identyczne (całkiem sprawne) oddawałem do utylizacji w sporych ilościach. Obdzwoniłem wszystkich znajomych elektroników i odwiedziłem większość znajdujących się w pobliżu zakładów usługowych RTV. Niestety, nikt już takiej lampy ani podobnego monitora nie posiadał... :( Próby szybkiego dopasowania do maszyny współczesnych monitorów LCD nie przyniosły pozytywnych efektów. Właściciel firmy kupił używany i podobny monitor CRT (ponoć zgodny z oryginalnym) za ponad 2000 zł w firmie niemieckiej. Monitor odmówił współpracy z maszyną, ale dało się z niego wykorzystać kineskop do starego monitora i to rozwiązało problem...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To stanowi dla mnie cenną lekcję. Oto bowiem mam jeszcze możliwość przejąć parę monitorów CRT. Mogę je albo przechowywać w całości albo rozebrać i kineskopy schować w stosownych skrzyniach.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Mam do wydania sprawny w ciagłym uzytkowaniu monitor CRT Panasonic 21".( model PanaSync S110i ) w niedługim czasie idzie do kasacji
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Romekd pisze: sob, 4 kwietnia 2020, 10:22 Czołem.
Z rok temu, od firmy z którą od lat współpracuję, dostałem kolorowy monitor CRT z uszkodzonym kineskopem 14". Monitor ten współpracował z bardzo drogą maszyną, której dzienny postój przynosił ogromne straty.
Sporo testerów samochodowych układów przywleczonych z zachodu współpracuje tylko z VGA i CGA-czasem.I ten monitor wygląda na taki.Szansa zdobycia kineskopu z ODPOWIEDNIM zespołem odchylania jest praktycznie żadna i zostaje przekładka dowolnego kineskopu z zabawą cewkami i magnesami{dla bardzo wytrwałych :roll: }Ale w serwisach samochodowych dobrze za to płacą :D
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Akurat to jest IBM-owska EGA. Niezależnie od zastosowań stricte profesjonalnych - jako były "koder" z tzw. "demosceny" lat 90tych dodam jeszcze, że tamte proste, analogowe monitory VGA (nie tylko) nadawały się jako jedyne do prawidłowego zobrazowania niektórych efektów generowanych przez odpowiednio oprogramowaną kartę graficzną. Nowsze - typu multisync - z pomiarem częstotliwości odświeżania obrazu i automatyczną regulacją geometrii - od razu włączały zabezpieczenia... O frame-grabberach i i innych współczesnych-cyfrowych nie mówiąc...
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

A tak realnie, czy ktoś się podejmie? Płacę makaronem i srajtaśmą. Nowy kineskop mi zepsuli.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czy to jest wskazanie na mnie? Bez zatapiarki nie podejdę do tematu. Pomoże ktoś zrobić?
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Pisałem dziś do Ciebie na faceboku, więc temat znasz.
archie1979
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: archie1979 »

Witam,
ten monitor to 5154 Ega IBM bardzo trudno go zdobyć. Dostałem ostatnio ofertę na nowy kineskop ale cena powala. Z naprawy tego monitora byłby świetny film na YouTube. Jest cała masa entuzjastów tego retro sprzętu.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Alek pisze: wt, 14 kwietnia 2020, 21:32Bez zatapiarki nie podejdę do tematu. Pomoże ktoś zrobić?
Nadal nie masz zatapiarki?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213