Naprawa kineskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Naprawa kineskopu
Witam,
szukam rzemieślnika, który podjął by się naprawy utrąconej szyjki kineskopu.
Pozdrawiam
Archie
szukam rzemieślnika, który podjął by się naprawy utrąconej szyjki kineskopu.
Pozdrawiam
Archie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Naprawa kineskopu
Jakieś ponad trzydzieści lat za późno, nie pamiętam też, aby kolorowe w ogóle naprawiano (temat: komplet kineskop-cewki ale to już inna bajka), raczej szukać czegoś na podmianę, sam parę małych kolorowych nowych kineskopów wywaliłem na elektrośmieci sporo lat temu.
-
- moderator
Czołem.
Nawet 30 lat temu nie była możliwa naprawa lampy kineskopowej, w której ktoś potrzaskał szyjkę. Regenerowane były jedynie kineskopy całe (nie zapowietrzone) po utracie emisji dział elektronowych lub powstaniu zwarcia między elektrodami w wyrzutniach. Strzaskanie szyjki powodowało najczęściej zniszczenie cienkiej metalowej maski z otworkami oraz luminoforu na wewnętrznej części ekranu (wpadającymi do środka kawałkami szkła), co czyniło lampę nieprzydatną do jakiejkolwiek regeneracji (ta w całych lampach polegała jedynie na wymianie dział elektronowych). W opisanym tu przypadku pozostaje tylko znalezienie innej sprawnej lampy o podobnych parametrach i identycznej grubości szyjki (zespół cewek odchylających i magnesów korygujących zbieżność można przełożyć z uszkodzonego kineskopu).
Pozdrawiam
Romek
Nawet 30 lat temu nie była możliwa naprawa lampy kineskopowej, w której ktoś potrzaskał szyjkę. Regenerowane były jedynie kineskopy całe (nie zapowietrzone) po utracie emisji dział elektronowych lub powstaniu zwarcia między elektrodami w wyrzutniach. Strzaskanie szyjki powodowało najczęściej zniszczenie cienkiej metalowej maski z otworkami oraz luminoforu na wewnętrznej części ekranu (wpadającymi do środka kawałkami szkła), co czyniło lampę nieprzydatną do jakiejkolwiek regeneracji (ta w całych lampach polegała jedynie na wymianie dział elektronowych). W opisanym tu przypadku pozostaje tylko znalezienie innej sprawnej lampy o podobnych parametrach i identycznej grubości szyjki (zespół cewek odchylających i magnesów korygujących zbieżność można przełożyć z uszkodzonego kineskopu).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Dostałem zapytanie w tej sprawie na e-maila. Nie wszystkie przypadki utrącenia szyjki musiały wiązać się z uszkodzeniem warstwy luminoforowej. W takim przypadku naprawa teoretycznie jest możliwa i trzeba by było wtopić nową szyjkę oraz wyrzutnię. Bez zatapiarki pionowej do lamp kineskopowych nie da się jednak podejść do tematu.
-
- 6250...9374 posty
Ciekawi mnie powód chęci ratowania tego monitora, dwa lata temu musiałem przesiąść się, na chwilę, na kolorowy monitor CRT, to była jakościowa tragedia, dla ,,ku pamięci'' mam Herkulesa (plus karty) i VGA mono (CGA chyba wywaliłem), kurzą się w kącie. Ale sądzę, że jeszcze teraz (pomijam ten morowy czas i siedzenie w domu) upolowanie kolorowego monitora CRT nie jest jakimś problemem.
-
- moderator
Czołem.
Próby szybkiego dopasowania do maszyny współczesnych monitorów LCD nie przyniosły pozytywnych efektów. Właściciel firmy kupił używany i podobny monitor CRT (ponoć zgodny z oryginalnym) za ponad 2000 zł w firmie niemieckiej. Monitor odmówił współpracy z maszyną, ale dało się z niego wykorzystać kineskop do starego monitora i to rozwiązało problem...
Pozdrawiam
Romek
Z rok temu, od firmy z którą od lat współpracuję, dostałem kolorowy monitor CRT z uszkodzonym kineskopem 14". Monitor ten współpracował z bardzo drogą maszyną, której dzienny postój przynosił ogromne straty. Sądziłem, że zdobycie takiej lampy kineskopowej nie będzie dla mnie stanowiło najmniejszego problemu, gdyż kiedyś identyczne (całkiem sprawne) oddawałem do utylizacji w sporych ilościach. Obdzwoniłem wszystkich znajomych elektroników i odwiedziłem większość znajdujących się w pobliżu zakładów usługowych RTV. Niestety, nikt już takiej lampy ani podobnego monitora nie posiadał...cirrostrato pisze: sob, 4 kwietnia 2020, 09:26 Ciekawi mnie powód chęci ratowania tego monitora, dwa lata temu musiałem przesiąść się, na chwilę, na kolorowy monitor CRT, to była jakościowa tragedia, dla ,,ku pamięci'' mam Herkulesa (plus karty) i VGA mono (CGA chyba wywaliłem), kurzą się w kącie. Ale sądzę, że jeszcze teraz (pomijam ten morowy czas i siedzenie w domu) upolowanie kolorowego monitora CRT nie jest jakimś problemem.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
To stanowi dla mnie cenną lekcję. Oto bowiem mam jeszcze możliwość przejąć parę monitorów CRT. Mogę je albo przechowywać w całości albo rozebrać i kineskopy schować w stosownych skrzyniach.
-
- 2500...3124 posty
Mam do wydania sprawny w ciagłym uzytkowaniu monitor CRT Panasonic 21".( model PanaSync S110i ) w niedługim czasie idzie do kasacji
-
- 3125...6249 postów
Sporo testerów samochodowych układów przywleczonych z zachodu współpracuje tylko z VGA i CGA-czasem.I ten monitor wygląda na taki.Szansa zdobycia kineskopu z ODPOWIEDNIM zespołem odchylania jest praktycznie żadna i zostaje przekładka dowolnego kineskopu z zabawą cewkami i magnesami{dla bardzo wytrwałychRomekd pisze: sob, 4 kwietnia 2020, 10:22 Czołem.
Z rok temu, od firmy z którą od lat współpracuję, dostałem kolorowy monitor CRT z uszkodzonym kineskopem 14". Monitor ten współpracował z bardzo drogą maszyną, której dzienny postój przynosił ogromne straty.

-
- 100...124 posty
Akurat to jest IBM-owska EGA. Niezależnie od zastosowań stricte profesjonalnych - jako były "koder" z tzw. "demosceny" lat 90tych dodam jeszcze, że tamte proste, analogowe monitory VGA (nie tylko) nadawały się jako jedyne do prawidłowego zobrazowania niektórych efektów generowanych przez odpowiednio oprogramowaną kartę graficzną. Nowsze - typu multisync - z pomiarem częstotliwości odświeżania obrazu i automatyczną regulacją geometrii - od razu włączały zabezpieczenia... O frame-grabberach i i innych współczesnych-cyfrowych nie mówiąc...
-
- 500...624 posty
A tak realnie, czy ktoś się podejmie? Płacę makaronem i srajtaśmą. Nowy kineskop mi zepsuli.
Zapraszam po serwisówki:
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
-
- 1875...2499 postów
Czy to jest wskazanie na mnie? Bez zatapiarki nie podejdę do tematu. Pomoże ktoś zrobić?
-
- 500...624 posty
Pisałem dziś do Ciebie na faceboku, więc temat znasz.
Zapraszam po serwisówki:
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
-
- 5...9 postów
Witam,
ten monitor to 5154 Ega IBM bardzo trudno go zdobyć. Dostałem ostatnio ofertę na nowy kineskop ale cena powala. Z naprawy tego monitora byłby świetny film na YouTube. Jest cała masa entuzjastów tego retro sprzętu.
ten monitor to 5154 Ega IBM bardzo trudno go zdobyć. Dostałem ostatnio ofertę na nowy kineskop ale cena powala. Z naprawy tego monitora byłby świetny film na YouTube. Jest cała masa entuzjastów tego retro sprzętu.
-
- 625...1249 postów
Nadal nie masz zatapiarki?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213