Jaki głosnik do radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jaki głosnik do radia
Szanowni koledzy kończę remont mojego Fiata 125p i postanowiłem zamontować do niego jakieś radio z mojej kolekcji, nie wiem na co padnie czy któreś safari, tramp, akropol, może radiomagnetofon skald zobaczę, ale na razie mam problem z głośnikiem, miejsce na głośnik w desce fiaciora jest pod radiem, jest to głośnik eliptyczny o dziwnych wymiarach, od środka są śruby do jego mocowania o rozstawach 15,5cm na 5,5cm ,żaden głośnik z moich zbiorów nie pasuje, czy ktoś wie jaki tam powinien siedzieć głośnik, te eliptyczne z radioodbiorników i TV nie pasują. Może ktoś podpowie, będę wdzięczny, a może ktoś ma odpowiedni głośnik i odsprzeda, wiadomo że nie chodzi o moc, nikt w tym samochodzie nie będzie robił dyskoteki, wiem że do safari dobre były głośniki około 5W/4om, ale ja zadowolę się także 8om i mocami z przedziału 3-10W.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 29 marca 2020, 12:35 przez walllker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Re: Jaki głosnik do radia
Szanowni koledzy zapytam inaczej, pamiętam że jako dziecko dawno temu (wstyd się przyznać) rozebrałem jakiś gramofon Foniki już tranzystorowy, pamiętam że wzmacniacz był zbudowany na AC180k/AC181k 100% germanowy, kondensatory z produkcji końca lat 60 początku 70, w tym adapterze był zielony chudy pociągły głośnika taki jak ten z aukcji https://allegro.pl/oferta/glosnik-unitr ... 8275311424 proszę tej aukcji nie traktować jako reklamę, to nie jest moja aukcja, ale chodzi o zdjęcia głośnika, niestety mój nie przetrwał moich eksperymentów i nie mam takiego, ale może ktoś z kolegów posiada i mógłby mi go z wymiarować, być może będzie pasował, proszę o pomoc, z góry dziękuje.
-
- 1250...1874 posty
Witaj
Jak widać na obrazku- masz Fiata 125p MR-a czyli model od roku 1975.Radio,czy radioodtwarzacz moim skromnym zdaniem powinno pochodzić z lat produkcji pojazdu i być polskiej produkcji,na szczęście jest jeszcze wybór,są oferty sprzedaży.Podejdzie Ci Tonsil GD 7- 16/10/ 4 om z oferty na Allegro,sprzedający AKUSTYKA.Trzeba tylko troszkę skorygować blachę kosza ( 2 otwory),bez większego problemu,to wiem dokładnie.Nic innego nie da się zaadaptować
R.
Jak widać na obrazku- masz Fiata 125p MR-a czyli model od roku 1975.Radio,czy radioodtwarzacz moim skromnym zdaniem powinno pochodzić z lat produkcji pojazdu i być polskiej produkcji,na szczęście jest jeszcze wybór,są oferty sprzedaży.Podejdzie Ci Tonsil GD 7- 16/10/ 4 om z oferty na Allegro,sprzedający AKUSTYKA.Trzeba tylko troszkę skorygować blachę kosza ( 2 otwory),bez większego problemu,to wiem dokładnie.Nic innego nie da się zaadaptować
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
To głośnik mocy 1,5W ,nie wiem czy nie z MK125(?) nawet gdyby miał odp. wymiary to się nie nadaje,absolutne minimum to 4-5W,a najlepiej szerokopasmowy 10W/4 omwalllker pisze: ndz, 29 marca 2020, 12:30 Szanowni koledzy zapytam inaczej, pamiętam że jako dziecko dawno temu (wstyd się przyznać) rozebrałem jakiś gramofon Foniki już tranzystorowy, pamiętam że wzmacniacz był zbudowany na AC180k/AC181k 100% germanowy, kondensatory z produkcji końca lat 60 początku 70, w tym adapterze był zielony chudy pociągły głośnika taki jak ten z aukcji https://allegro.pl/oferta/glosnik-unitr ... 8275311424 proszę tej aukcji nie traktować jako reklamę, to nie jest moja aukcja, ale chodzi o zdjęcia głośnika, niestety mój nie przetrwał moich eksperymentów i nie mam takiego, ale może ktoś z kolegów posiada i mógłby mi go z wymiarować, być może będzie pasował, proszę o pomoc, z góry dziękuje.
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 1875...2499 postów
Mam GD 10-16/5 5W 8om z ZG5S , wysłałem w tej sprawie PW
-
- 625...1249 postów
Dziękuję bardzo za poradę, mój fiacior to rocznik 1976 z silnikiem 1.5 i skrzynią biegów w podłodze, na pewno trafi radio z epoki, pasuje mi tam Safari 2A, i Rekord z automatycznym strojeniem, oba mam odrestaurowane i przestrojone, w sumie z polskich radioodbiorników samochodowych w mojej kolekcji to brakuje mi Żerania, OS2/OS3, Miki, Raid, Wiraż i Mini, pozostałe wraz z Mini 2 i wszystkie modele, Safari, Akropoli, Traperów, Trampów, Skaldów, Wekendów to już radioodtwarzacze, leży gotowych do zamontowania, ale Rekordy, Akropole, Safari2A i 5 mam po dwie sztuki, więc mogę coś z nich zamontować, nie uszczuplając kolekcji. Dziękuje bardzo i zamawiam wskazany głośnik, pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Miałem podobny problem kiedy sprzedałem PF125 w 75r a nabyłem MRa. Chciałem zamontować Blaupunkta wyjętego ze sprzedanego i z tym nie było problemu, natomiast z głośnikiem już tak. Ten co konstruował deskę rozdzielczą chyba nigdy nie widział głośnika i zostawił tyle miejsca.. ile mu wyszło. Pamiętam że żaden głośnik z ówcześnie produkowanego sprzętu nie pasował. Natomiast głośniki z jakichś gramofonków które mechanicznie pasowały jako tako miały coś ok. 1W.