Witam
Posiadam kilka podstawek ceramicznych lampowych typu PŁK-9 (rosyjskich) nieużywanych.
Niestety nóżki ( i pewnie styki w samej podstawce) pokryte są czarnym nalotem.
Czy znają koledzy dobry sposób na pozbycie się tego nalotu ?
Wskazana jest kąpiel podstawek w ...tu pytanie jakim roztworze aby wrócił srebrny kolor i dobry styk.
Czyszczenie styków podstawek lampowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
Re: Czyszczenie styków podstawek lampowych
Witam.
Do tego celu najlepiej stosować profesjonalne preparaty do czyszczenia styków, które poradzą sobie z warstwą nalotu.
Do nabycia w sklepach z częściami elektronicznymi, lub kupionymi w internecie. Mechanicznego czyszczenia nie polecam łatwo uszkodzić styki w podstawce.
Pozdrawiam.
Do tego celu najlepiej stosować profesjonalne preparaty do czyszczenia styków, które poradzą sobie z warstwą nalotu.
Do nabycia w sklepach z częściami elektronicznymi, lub kupionymi w internecie. Mechanicznego czyszczenia nie polecam łatwo uszkodzić styki w podstawce.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 1875...2499 postów
Miałem ten sam problem z polskimi podstawkami NOS. Jeżeli styki są srebrne to jest na to sposób.
Do szklanego naczynia wkłada się na dno folię aluminiową (taką do zawijania produktów spożywczych). Potem łyżka stołowa soli kuchennej. Nóżki podstawki należy połączyć ze sobą (użyłem tej samej folii) Zalewa się to potem gorąca wodą i po jakiś pięciu minutach pędzelkiem usuwa się nalot. U mnie podstawki wyglądały jak nowe. Podstawki przemyłem spirytusem i wysuszyłem. Warunek jest taki że elementy posrebrzane muszą stykać się z folią alu na dnie.
Tak wyglądały po czyszczeniu,warto powiększyć fotkę. http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Do szklanego naczynia wkłada się na dno folię aluminiową (taką do zawijania produktów spożywczych). Potem łyżka stołowa soli kuchennej. Nóżki podstawki należy połączyć ze sobą (użyłem tej samej folii) Zalewa się to potem gorąca wodą i po jakiś pięciu minutach pędzelkiem usuwa się nalot. U mnie podstawki wyglądały jak nowe. Podstawki przemyłem spirytusem i wysuszyłem. Warunek jest taki że elementy posrebrzane muszą stykać się z folią alu na dnie.
Tak wyglądały po czyszczeniu,warto powiększyć fotkę. http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 500...624 posty
slawekmod dziękuje bardzo.
Dokładnie takiego przepisu szukałem.Dam znać wyszło.
Dokładnie takiego przepisu szukałem.Dam znać wyszło.
-
- 625...1249 postów
Jaki jest efekt tego czyszczenia?
Mam podstawki do lamp "stalowych" też mocno czarne - zarówno na stykach z lampą jak i na stykach lutowniczych.
Przez nalot nie można nawet polutować z kalafonią, mocnej pasty czy kwasu do lutowania nie chcę w to mieszać.
PS
Trochę się boję, że po tej kuracji nie usunę całkowicie soli ze styków i będzie następny problem?
Może ocet 10% będzie też dobry?
Pozdrawiam
Wiesław
Mam podstawki do lamp "stalowych" też mocno czarne - zarówno na stykach z lampą jak i na stykach lutowniczych.
Przez nalot nie można nawet polutować z kalafonią, mocnej pasty czy kwasu do lutowania nie chcę w to mieszać.
PS
Trochę się boję, że po tej kuracji nie usunę całkowicie soli ze styków i będzie następny problem?
Może ocet 10% będzie też dobry?
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 500...624 posty
Przeczyściłem preparatem "kontakt" plus szczoteczka.
Wyprowadzenia straciły prawie cały czarny nalot (trochę zostało)
Sprawdziłem miernikiem przejścia.Wszystkie przewodzą.
Podstawek jeszcze nie lutowałem.
Wyprowadzenia straciły prawie cały czarny nalot (trochę zostało)
Sprawdziłem miernikiem przejścia.Wszystkie przewodzą.
Podstawek jeszcze nie lutowałem.
-
- 1875...2499 postów
Zupełnie niepotrzebnie się obawiasz. Nie ma problemu z solą bo po umyciu wypłuczesz ją całkowicie.Wiech pisze: sob, 25 kwietnia 2020, 20:09 ...Trochę się boję, że po tej kuracji nie usunę całkowicie soli ze styków i będzie następny problem?....
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/