Radio Poemat, prośba o renowację.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Radio Poemat, prośba o renowację.
Witam szanowną brać elektroniczną. Zwracam się prośbą o wycenę lub inne informacje na temat radia w którego posiadanie wszedłem niedawno. Nazywa się Poemat i mój tata słuchał na nim wolnej europy także ma niezłą historię i mam nadzieję, że uda mi się przywrócić jego dawny blask i splendor. Dokładnie chodzi mi o renowację tak zewnętrzną jak i wewnętrzną aby mogło działać jak dawniej. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć omawianego modelu i proszę o konstruktywną krytykę, czy jest w ogóle sens się za to brać. Niestety nie posiadam niezbędnych narzędzi, wiedzy i doświadczenia aby zabrać się za tego rodzaju pracę ale mam nadzieję, że znajdę tutaj ludzi, którzy podpowiedzą do kogo się zwrócić o pomoc przy renowacji tego sprzętu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na wszelkie pomocne informacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Re: Radio Poemat, prośba o renowację.
Też mam takie coś tylko bez skali, jak ktoś jest chętny.
-
- 250...374 postów
To radio produkowane w latach 1957-63 w dużych ilościach, bo prawie 150 tyś sztuk. Nie jest to wielki rarytas, ale w Twoim przypadku ma wartość sentymentalną. Renowacja nie powinna być skomplikowana, bo radio jest prawie kompletne. Nie widać tylnej ścianki i brak napisu "DIORA" na froncie.
W elektronice mogą być do wymiany elektrolity i ewentualnie lampy. Nie wiadomo co z gramofonem. Większe wyzwanie jest z powłoką , którą na górnej powierzchni, a może i na całej skrzynce należy wymienić. Coś trzeba też zrobić z tkaniną na froncie. Koszt renowacji to Kilka stówek plus koszty materiałów i części. A może sam spróbujesz, to nic trudnego?
W elektronice mogą być do wymiany elektrolity i ewentualnie lampy. Nie wiadomo co z gramofonem. Większe wyzwanie jest z powłoką , którą na górnej powierzchni, a może i na całej skrzynce należy wymienić. Coś trzeba też zrobić z tkaniną na froncie. Koszt renowacji to Kilka stówek plus koszty materiałów i części. A może sam spróbujesz, to nic trudnego?
-
- 2 posty
Dziękuję bardzo za informację. Niestety nie mam potrzebnych narzędzi i doświadczenia do odnowienia tegoż sprzętu. Popisałem do różnych firm zajmujących się renowacją i dostałem informację, że doprowadzenie do stanu idealnego to koszt 1000-1300 zł. Myślę, że to dosyć rozsądna cena, chociaż zdaję sobie sprawę, że robiąc to samemu koszt byłby co najmniej 30% mniejszy. W każdym razie będę się raczej decydował na wysłanie go w ręce osób znających się na rzeczy. Pozdrawiam gorąco.
-
- 1250...1874 posty
pw
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------