Witam.
Dzisiaj na giełdzie okazyjnie kupiłem szwedzkie radio ASEA U 114, prawdopodobnie z 1940. Niestety w internecie, nawet na radiomuseum nie ma nic na jego temat. Może ktoś posiada schemat albo jakiekolwiek informacje na jego temat? Jest zbudowane na lampach 2x UCH4, UBL1, UY1 philipsa.
Radio ASEA U 114.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Radio ASEA U 114.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Radio ASEA U 114.
Nie mam nistety nic do niego, ale jak udostępnisz zdjęcia, to mogę go utworzyć na radiomuseum.org.
-
- 2500...3124 posty
Na radiomusemu jest bardzo podobny V116, ale też bez schematu 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 100...124 posty
tszczesn pisze: ndz, 26 stycznia 2020, 17:44 Nie mam nistety nic do niego, ale jak udostępnisz zdjęcia, to mogę go utworzyć na radiomuseum.org.
Mogę jutro zrobić zdjęcia chassis. Poproszę o e-mail na który mogę wysłać zdjęcia wyższej rozdzielczości. ASEA V116 z zewnątrz jest bardzo podobne to mojego. To pozwala lepiej oszacować datę produkcji. Niestety ale układ odbiornika jest zupełnie inny. W internecie jest bardzo mało o tej firmie. Myślę że może mieć coś wspólnego z philipsem, głośnik wygląda bardzo podobnie.
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli można: schemat będzie na pewno podobny do wszelkich innych radyjek na takim zestawie lamp U, i to zarówno tych, jak tych bocznostykowych (UBL3,UY3) oraz pionierowskich loktalach U-21/U1. Też podejrzewam tu "maczanie palców" przez Philipsa.Można też szukać podobnych radyjek angielskich Mullarda, to klon Philipsa. I oni robili dużo na oktalach i ponoć sami bocznostyków nie robili.
Duński Philips Rytme 617U powinien być w części zbliżony,bo ma część lamp takich samych,choć brak przedwzmacniacza na triodzie i jest pentoda zamiast heksody przez to w p.cz. Póki co.Schemat mam,ściągnąłem z Doc TSF. [attachment=0]
Posty scalono.
[Romekd]
Duński Philips Rytme 617U powinien być w części zbliżony,bo ma część lamp takich samych,choć brak przedwzmacniacza na triodzie i jest pentoda zamiast heksody przez to w p.cz. Póki co.Schemat mam,ściągnąłem z Doc TSF. [attachment=0]
Posty scalono.
[Romekd]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.