... od Kolegi z forum otrzymałem starą lampę z zatartym oznaczeniem. Po dokładnym obejrzeniu odczytałem, że jest to lampa DCO243 z maja 1944 r.
Nie ma fabrycznej metalizacji, poza tym jest identyczna jak sowiecka CO243. Czy jest to wcześniejsza wersja CO243 - przed ujednoliceniem oznaczeń w latach 50-tych ubiegłego stulecia ?
Lampa DCO243...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Lampa DCO243...
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- moderator
Re: Lampa DCO243...
Raczej nie. СО243 nazywała się inaczej 2Н1. I tam jest ruskie 'D' czyli 'Д', czy nasze? A to 'C' to ruskie 'С', czyli nasze S, czy ruskie 'Ц'?
-
- 1250...1874 posty
... może fotki coś pomogą. Symbol lampy pisany jest łaciński alfabetem. Logo? też jakby zachodnie. Ciekawe jest lutowanie wyprowadzeń do cokołu. Wygląda na przecokołowanie. Chyba, że była wojna i trza było tak zrobić. W sowietskich mogło być to to możliwe.
W swoim kramiku posiadam lampy z dwoma oznaczeniami na bańce- łaciną i cyrylicą. Chyba jakieś 6Ż4.
Dopisałem.
Po uważnym obejrzeniu ustaliłem, że lampa nie była przecokołowana. Luty na wyprowadzeniach to pozostałość po przylutowanych drucikach. Posiada siatki, więc to z pewnością podwójna trioda. Zagadką pozostaje pierwsza litera - D - wersja CO-243 z innym żarzeniem ? Inny producent - analogia
do oznaczenia TAF7 - AF7 od Tungsrama ?
Żarzenie ma sprawne, więc można zaczynać grzać lampę na wszelki wypadek począwszy od 1 V w górę, anodę, katodę i siatki też można ustalić.
A potem to już tylko do wzmacniacza. Wzmocni
.
Dopisałem.
Lampa jest bezpośrednio żarzona. Po podaniu 2 V pobiera 0,25 A i zaczyna wyraźnie świecić. Przy napięciach ,,bateryjnych,, 1,2-1,4 V włókno żarzenia prawie nie świeci.
Doisałem.
Biorąc pod uwagę pobór prądu, rodzaj katody wykombinowałem, że jest to sowietska CO-243 / pisane grażdanką na oryginalnej lampie w Radiomuzeum / - czyli podwójna trioda.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_so-243.html
W swoim kramiku posiadam lampy z dwoma oznaczeniami na bańce- łaciną i cyrylicą. Chyba jakieś 6Ż4.
Dopisałem.
Po uważnym obejrzeniu ustaliłem, że lampa nie była przecokołowana. Luty na wyprowadzeniach to pozostałość po przylutowanych drucikach. Posiada siatki, więc to z pewnością podwójna trioda. Zagadką pozostaje pierwsza litera - D - wersja CO-243 z innym żarzeniem ? Inny producent - analogia
do oznaczenia TAF7 - AF7 od Tungsrama ?
Żarzenie ma sprawne, więc można zaczynać grzać lampę na wszelki wypadek począwszy od 1 V w górę, anodę, katodę i siatki też można ustalić.
A potem to już tylko do wzmacniacza. Wzmocni

Dopisałem.
Lampa jest bezpośrednio żarzona. Po podaniu 2 V pobiera 0,25 A i zaczyna wyraźnie świecić. Przy napięciach ,,bateryjnych,, 1,2-1,4 V włókno żarzenia prawie nie świeci.
Doisałem.
Biorąc pod uwagę pobór prądu, rodzaj katody wykombinowałem, że jest to sowietska CO-243 / pisane grażdanką na oryginalnej lampie w Radiomuzeum / - czyli podwójna trioda.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_so-243.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
... to chyba mój oryginał zza Wołgi ?
http://oldradio.qrz.ru/tubes/russian/short/so-243.shtml
http://oldradio.qrz.ru/tubes/russian/short/so-243.shtml
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Jest to rosyjska kopia lampy 1J6GT. Roznia się moca wyjsciowa, amerykanska daje do 2W mocy wyjściowej.
Pozdrowienia
Jest to rosyjska kopia lampy 1J6GT. Roznia się moca wyjsciowa, amerykanska daje do 2W mocy wyjściowej.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
... czyli CO-243 to przybliżona wersja 1J6GT, a moja DCO-243 to to samo - zakładam, że tak. Pozostało tylko wyjaśnić D w symbolu ?