Jakie sa objawy utraty emisji ? EZ80

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

front2477
10...14 postów
10...14 postów

Jakie sa objawy utraty emisji ? EZ80

Post autor: front2477 »

Witam
Zaobserwowałem dziś takie zjawisko..dla mnie nowe. Otóz posiadam od chyba 15 lat stare radio lampowe z lat 60 tych...w radiu tym prostownik jest na lampie EZ80 Funkwerk....radio od lat gra u mnie w kuchni....jakieś pół roku temu zbudowałem preamp lampowy z prostownikiem także lampowym i tę własnie lampe wyjąłem z radia i użyłem w tym nowym preampie...oczywiście wszystko działa itd. zadnych dziwnych obajwów.
Dzis natomiast kupiłem dwie lampy EZ 80 NOS RFT i włozyłem do mojego pre....jakiez było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem że nowa lampa swieci duzo intensywniej i.....daje na wyjściu obciążonego układu o 16V więcej....na starej lampie 234V na nowej 250V...
No i pytanie....czy to jest objaw zużywającej sie lub zużytej lampy prostowniczej? Myslałem ze ona po prostu nie bedzie działać jak jest zużyta...tymczasem ta stara lampa EZ80 daje mniejsze napięcie ale wszystko działa znakomicie....gdzie jest kres takiej lampy i jak on sie objawi ?
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Jakie sa objawy utraty emisji ? EZ80

Post autor: kubafant »

Wraz ze zużywaniem się lampy spada zdolność emisyjna katody i w związku z tym dla tego samego przepływu prądu spadek napięcia jest większy (zwiększa się opór wewnętrzny diody). Lampy raczej zużywają się płynnie, aż do całkowitej utraty właściwości, a nie z hukiem i nagle :)

Jeżeli napięcie nie spada strasznie dużo (15 V to niedużo) to moim zdaniem można tę lampę jeszcze trochę poeksploatować. Szkoda wyrzucić, EZ80 coraz droższe...

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
front2477
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: front2477 »

Teraz wszystko jasne . Dziękuję ci za wyjaśnienie :) Oczywiście nie wurzucam ta stara EZ81 wróciła wczoraj do swojego macierzystego radia lampowego w kuchni :)
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

Używałem zamiast L. prostowniczej (szereg za mostkiem), PCL805 - to lampa "prądowa" ramki TV, miały bardzo duży rozrzut spadku napięcia, zależnie od egzemplarzy. Poza specjalnymi (...) wykonaniami, lampy są przełącznikami napięciowymi, pracują z dużym napięciem i małym prądem. Lampy prostownicze są tymi specjalnymi. Oczywiście prócz tych do WN. Część L ~8W.
Triodę można zatrudnić do stabilizacji: )
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Co to znaczy"szereg za mostkiem" jako lampa prostownicza,Kolego Czyt?
Może jako stabilizator szeregowy?
Wtedy trioda pasuje do stabilizatora.
Pewnie PL81/EL81 też sie tu nadaje?
Plus trioda czy pentoda napięciowa osobna i np.stabilizator neonowy?
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Normalnie w szereg, nie równolegle W(spólna)Siatka. Czy coś innego się nadaje? Trioda raczej nie, Pentoda ma 8W, a trioda jest małosygnałowa.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Kiedy się zużywa, to napięcie spada, bo rośnie Rwewnętrzne. Lampa, która daje więcej, może być na inne napięcie żarzenia, bądź zwarta częściowo inne cuda. Kiedy się kupuje używki, to pewne, że natrafi się na wszelkie cudaki w przyrodzie występujące.