Uziemianie aluminiowego chassis
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Uziemianie aluminiowego chassis
Chciałbym się dowiedzieć jakie koledzy stosują metody uziemiania aluminiowego chassis tak, żeby połączenie nie degradowało się z czasem z powodu utleniania się aluminium i korozji elektrolitycznej.
Re: Uziemianie aluminiowego chassis
Czołem.
Ja przed przykręceniem "oczka" (konektora oczkowego) z kablem do powierzchni aluminiowego chassis, pokrywam oba metale cienką warstwą przezroczystej pasty silikonowej, która w moim przekonaniu powinna odcinać dostęp wilgoci do miejsca stykających się ze sobą metali, uniemożliwiając tworzenie się soli, wskutek elektrolizy. Gdy po latach odkręcałem takie "oczko", powierzchnie obu metali nadal były czyste. Podobnie postępowałem w młodości, podłączając np. symetryzator antenowy do wibratora anteny (przeważnie wykonanego z aluminium), co zapewniało poprawny styk przez długie lata.
Pozdrawiam
Romek
Ja przed przykręceniem "oczka" (konektora oczkowego) z kablem do powierzchni aluminiowego chassis, pokrywam oba metale cienką warstwą przezroczystej pasty silikonowej, która w moim przekonaniu powinna odcinać dostęp wilgoci do miejsca stykających się ze sobą metali, uniemożliwiając tworzenie się soli, wskutek elektrolizy. Gdy po latach odkręcałem takie "oczko", powierzchnie obu metali nadal były czyste. Podobnie postępowałem w młodości, podłączając np. symetryzator antenowy do wibratora anteny (przeważnie wykonanego z aluminium), co zapewniało poprawny styk przez długie lata.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ja próbowałem pokryć cyną ,
Raz czy dwa się udało
Pozdrawiam
Wiesław
Raz czy dwa się udało

Pozdrawiam
Wiesław
A może wystarczyło by użyć podkładek cupalowych (Cu-Al)?
Podkładka kupalowa zapewnia dobry styk między miedzią przewodu a aluminiowym chassi , ale ma dwie wady:
Nie zapewni dobrego styku miedzy samą podkładką a obudową, czyli zestyku AL-Al - tam się będzie też utleniać oraz wymaga wiercenia w samej obudowie - co czasem jest kłopotliwe i nieestetyczne.
Pozdrawiam
Wiesław
Nie zapewni dobrego styku miedzy samą podkładką a obudową, czyli zestyku AL-Al - tam się będzie też utleniać oraz wymaga wiercenia w samej obudowie - co czasem jest kłopotliwe i nieestetyczne.
Pozdrawiam
Wiesław
A zgrzewanie domowym sposobem?Każdy ma pod ręka parę mF
.

-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czytałem kilka wątków na ten temat na zagranicznych forach, ale gdyby nie fakt, że tekst był po angielsku, byłbym pewien, że to nasza elektroda.pl.
Nie jest tak źle. Przy odpowiednim docisku, oczyszczeniu i wyrównaniu przylegających do siebie powierzchni, gazoszcelność takiego złącza będzie wystarczająca, a zawsze można ją poprawić jakąś pastą stykową.Wiech pisze: ↑sob, 16 listopada 2019, 09:07 Podkładka kupalowa zapewnia dobry styk między miedzią przewodu a aluminiowym chassi , ale ma dwie wady:
Pozdrawiam
Wiesław
Jeżeli urządzenie nie będzie pracowało na zewnątrz, to sam smar sylikonowy wystarczy.
Oczywiście w każdym przypadku dobrze jest zakończyć przewód końcówką oczkową.
785mm
-
- 3125...6249 postów
Otwór, oczko, aluminiowy nit, młoteczek, puk i gotowe.

Dość często w mniejszych zasilaczach UPS przewody przez cynowane oczka przykręcane są do gwintowanych alu radiatorów śrubami. W wersji de lux pod oczko wkłądają podkładkę koronową. Widziałem i śruby z nakrętkami. Prądy płyną po kilkadziesiąt amper a połączenie b. rzadko stanowi problem.
Stąd gdybym miał polecić sposób to chwalił bym śrubę, oczko i podkłądkę koronową pomiędzy blachę a oczko.
Stąd gdybym miał polecić sposób to chwalił bym śrubę, oczko i podkłądkę koronową pomiędzy blachę a oczko.
Ostatnio zmieniony śr, 20 listopada 2019, 13:46 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Czesc
Sprawdzone - działa.
Pozdrowienia
Sprawdzone - działa.
Pozdrowienia