Odkupiłem od Kolegi z forum takowego philipsa 695U13.
Jest to wersja "U" produkowana w Polsce. Radio było sprzedawane z fabrycznie zamontowanym filtrem umożliwiającym podłączenie tylko do sieci prądu stałego...Z naklejki na tylnej ściance wynika, że aby to radio podłączyć do sieci prądu zmiennego należało w serwisie Philipsa usunąć ten filtr.
Na tabliczce znamionowej nr 5153, a na chassis 15361. Philips dość często oznaczał wersję 'U" numeracją zaczynającą się na 5. Wyprodukowano najprawdopodobniej tylko kilkaset sztuk tej wersji. Póki co znany jest tylko ten egzemplarz. Może ktoś z Kolegów na taką wersję wyprodukowaną w Polsce,lub posiada jakieś zdjęcia. W moim radiu brakuje skali, poza tym jest kompletne. Może ktoś posiada przygotowany do wydruku skan takiej skali??
Przedstawiam zdjęcia za zgodą sprzedającego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pomału uruchamiam tego philipsa. Mam mały problem z upłynnością któregoś z kondensatorów. Po podłączeniu radioodbiornika przez żarówkę 60W do sieci zmierzyłem napięcia na obu elektrolitach C1 i C2. Wynoszą 95V i 65V, a żarówka dość mocno świeci. Podejrzewam upłynność któregoś z kondensatorów: C5, C44 lub C7. Czy któryś inny kondensator może powodować taki efekt? Elektrolity podmienione prowizorycznie na współczesne.
Znalazłem przyczynę tak dużego spadku napięcia na elektrolitach. Powodem było zwarcie na przewodach. Problemem jest, że radio zostało kiedyś rozmontowane, część przewodów mam luzem. Anoda AF3 jest zasilana przez wskaźnik dostrojenia. Tych przewodów u mnie nie ma. Na razie zrobiłem prowizoryczne połączenie pod chassis z pominięciem wskaźnika. I sytuacja wygląda tak:m.cz działa, na falach krótkich na końcu zakresu udało mi się złapać jedną stację - dalej cisza. Na falach średnich na tym samym końcu zakresu szum - dalej cisza. Na falach długich na całym zakresie zmieniający się szum, ale jedynki nie odebrałem . Brakuje mi skali. Zeskanuję skalę z drugiego 695A, wydrukuję, usztywnię na folii i założę. Chyba lepsze coś takiego jak nic..
Pomierzyłem napięcia na lampie AK2 ( radio podłączone do sieci przez żarówkę 60W)
8 - A ...207V
7 - s3 5...153V
6 - s1 ...-7,7V
4 - K do S1...-8,8V
4 - K do masy 1,2V
Na falach krótkich złapałem 2 stacje, na długich i średnich nic....
Udało mi się w końcu uruchomić tego philipsa . Po ponownym przeczyszczeniu styków i wymianie lampy ABC1 na inną radio ożyło...
Tak to jest jak się nie sprawdzi wszystkiego. Zrobiłem skan skali tego philipsa, wydrukowałem, wsadziłem w starą pożółkłą folie i tak to teraz wygląda.
Leprze to niż nic. Zastanawiam się jeszcze nad wydrukiem na folii.
Dziękuję Praca nad skrzynką trwa...
Wydrukowałem na folii ten skan skali ( w drukarni w galerii Serenada na porządnej drukarce) i powiem Wam rewelacja. Ciężko odróżnić od oryginału. To co powinno być przeźroczyste jest przeźroczyste kolory ok. Wydałem na to całe 3 zł