PREMS B35 - potrzebne informacje

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

PREMS B35 - potrzebne informacje

Post autor: spiga »

Witam koleżeństwo
Miałem szczęście nabyć odbiornik jak w tytule, w niezłym stanie zewnętrznym (przepraszam za zdjęcia - są z telefonu) i chciałbym go przywrócić do uzytku.
IMG_20191002_102222.jpg
IMG_20191002_102411.jpg
IMG_20191002_102532.jpg
IMG_20191002_102714.jpg
Potrzebowałbym schematu, danych, zdjęć spod chassis - wszystkiego, bo obawiam się, że był z lekka po(na)prawiany. W sieci ani wspomnienia o tym modelu (znalazłem wspomnienia o modelach b133 i b135 (tu nawet zdjęcie bardzo, ale to bardzo, podobne do mego odbiornika - może to ten sam) ale nic z danych mi potrzebnych. Sadząc po podstawkach możliwa jest obsada KC1, KC1, KL1 (bocznostykowe) jak u Tomka w modelu B133.
Może koledzy z Poznania pomogą - każda informacja się przyda ;-)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiga
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re: PREMS B35 - potrzebne informacje

Ha, liczyłem na jakiś odzew, szczególnie z gospodarnej wielkopolski - tam jakieś wiadomości powinny się zachować.
Zrobiłem kwerendę i znalazłem tylko ogłoszenia - np. Kurjer Poznański 24.07.1936 (tam "stoi", że Popularny B35 kosztować miał 112,50); w innym Kurjerze z października 1936r. Popularny oznaczany jest jako B135, podobnie w "Expressie lubelskim i wołyńskim"z listopada 36 roku - może "jedynkę" dodawano by pokazac cenę?
Ogłoszenia poniżej:
kurpoz_lipiec36.png
exprlubwoł_list36.png
Na MTP (XIV z kolei) w 1937 roku firma jest chwalona za odbiorniki i wzmacniacze - ale przetrwała jedynie 2 (lub 3, zależy jak liczyć) lata.
W przyszły weekend zabiorę się za robotę nad tym odbiornikiem, spróbuję zrobić spis z natury i podejść do schematu choć z pobieżnych oględzin wynika, że nie będzie łatwo - widziałem 5 cewek na karkasie, ale końcówki w większości wiszą w powietrzu;-(
Ale ciągle czekam, może ktos się odezwie, przecież niemożliwe by to był jedyny egzemplarz.
Spiga
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

W końcu znalazłem czas, zrobiłem remanent i zdjąłem schemat - nie jest zbyt skomplikowany, jak przystało na prosty i dostępny odbiornik z tych lat. Przy okazji okazało się, że brak niektórych istotnych elementów (na szczęście biernych). Wyniki poniżej - natura, rysunek "z natury" połaczeń i, opracowany na jego podstawie, schemat, na którym dodałem (czerwony kolor) elementy, których, wg mnie, brakowało. Wartości wziąłem "z epoki".
DSCF2863-min.jpg
WP_20191203_17_38_04_Pro_optimized.jpg
B35_schem2.png
Pozostaje, niestety, sprawa cewek. Mam do dyspozycji 2 styki przełącznika zwierające do masy i zestaw 5 cewek z połączeniami jak na rysunku (tylko te, które pozostały bo ktoś pracowicie odlutował lub pozrywał połączenia). Ponumerowałem je w kolejności wynikajacej z liczby zwojów (nr 1 najmniejsza liczba).
Może ktos z koleżeństwa miał do czynienia z podobnym układem i pomoże.
Dołączam także zdjęcie cewek jako uzupełnienie do rysunku.
cewki_skr-min.jpg
cewki_ozn-min.jpg
Myślałem tak:
- kondensator zmienny "siatkowy" równolegle do cewki (cewek) siatkowych
- kondensator zmienny "reakcyjny" szeregowo do cewki (cewek) reakcyjnych i do anody L1
- raczej nie może być prostego układu (po 2 cewki na antenę/siatkę/reakcję i po jednej z antenowych/siatkowych zwieranych do masy) bo cewek jest 5 a nie 6
- duża cewka powinna być siatkową (tak wynika z doświadczenia i przepisów z książek, które przewertowałem - tam zawsze cewka siatkowa ma najwięcej zwojów), ale jest "moja" połączona z mniejszą i do masy, więc ...
Z tego wszystkiego wyszło mi coś takiego, jak na rysunku poniżej.
B35_cewki.png
Chętnie przyjmę komentarze i propozycje innych układów cewek lub zmian schematu.
A może jednak ktoś z wielkopolan ma taki odbiornik i wspomoże ;-)
Spiga
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Wygląda dobrze to co odgadłeś, typowe połączenie w prostych, dwuzakresowych odbiornikach. Czasami nawet cewka antenowa nie jest przełączana, tylko antenę dołącza się do jednego z kilku odczepów
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Gratuluję,Kolego Spiga,udanej odbudowy.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Piękny odbiornik, oby odbudowa się udała.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Teraz tylko brakuje lamp ;-(
I tu pytanie - czy koleżeństwo ma jakieś praktyczne (podkreślenie celowe) doświadczenia lub pomysły dotyczące lamp zastępczych dla KC1 i KL1.
Podstawki bocznostykowe (takie w tym radyjku występują) jakieś mam (choćby po AZ'kach), ale z lamp mam tylko KL1 nóżkową (szkoda przecokołowywać).
Pozdrawiam
Spiga
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ale te lampy nie są trudne do kupienia. W razie czego mam komplecik, co możesz dać na wymianę?
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

KC1 już, dzięki koledze, zdobyłem - tylko KL1 mi potrzebna.
Może któraś z rosyjskich sie nada (1ż, 1p, 2ż, 2p) - próbował ktoś?
Pozdrawiam
PS Dzięki Tomku za propozycję, tym razem niestety nie skorzystam, ale innym ...
Spiga
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Każda bateryjna pentoda głośnikowa powinna zadziałać, np. popularna 3S4T. Nie wiem jak jest rozwiązana w tym radiu polaryzacja siatki pierwszej, najwyżej trzeba będzie sprawdzić, czy prąd anody nie jest zbyt duży. bo zapewne Prems ma więcej niz Szarotkowe 67.5V zasilania.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze: ndz, 2 lutego 2020, 09:18 Każda bateryjna pentoda głośnikowa powinna zadziałać, np. popularna 3S4T. Nie wiem jak jest rozwiązana w tym radiu polaryzacja siatki pierwszej, najwyżej trzeba będzie sprawdzić, czy prąd anody nie jest zbyt duży. bo zapewne Prems ma więcej niz Szarotkowe 67.5V zasilania.
Literatura nie mówi nic na ten temat ale sądzę, że powinien mieć 90V anodowego - przynajmniej takie zrobiłem złożenie. Spróbuję z którąś z rosyjskich pentod, albo jakąś DL
Spiga