głowice w magnetowidzie

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

zdzich46
25...49 postów
25...49 postów

głowice w magnetowidzie

Post autor: zdzich46 »

Witam kolegów , poszukuję informacji na temat głowic fonii w magnetowidach ,interesują mnie takie parametry jak rezystancja , indukcyjność ,aplikacje wzmacniaczy zapisu i odczytu ,częstotliwość generatora podkładu zapisu , nigdzie nie mogę znależć w/w parametrów może ktoś z kolegów przerabiał ten temat ? z góry dziękuję za pomoc Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: głowice w magnetowidzie

Post autor: Romekd »

Czołem
Tak ze 30...40 lat temu mógłbym coś więcej na ten temat napisać, a obecnie mogłem jedynie zmierzyć parametry stacjonarnej głowicy fonicznej magnetowidu SONY SLV-E1000VC. Dla DC głowica ma rezystancję równą 350 Ω. Jej indukcyjność przy częstotliwości 1 kHz i napięciu 50 mV wynosi ok. 200 mH, a impedancja dla 1 kHz ma wartość 1,32 kΩ/71,94°, przy częstotliwości 10 kHz Z=11,28 kΩ/76,42°. Częstotliwości prądu podkładu na razie nie mam jak sprawdzić (coś się stało z mechanizmem magnetowidu). Bardzo wiele magnetowidów miało tor sygnału audio zrealizowany na układzie scalonym BA7765AS lub BA7766AS, których karty aplikacyjne z podanymi parametrami dostępne są w necie.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ