Znikomo mało getteru w lampach mocy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Znikomo mało getteru w lampach mocy

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Znów nurtuje mnie pewna sprawa mianowicie czemu w lampach dużej mocy jest tak mało getteru np.w T-02,GU-81?
Lampy te pracują przy wysokich temperaturach anody(w nocie katalogowej T-02 pisze że anodo może się żarzyć na czerwono) i jest duża możliwość uwolnienia się gazów okludowanych.
Na chłopski rozum getteru powinno być w tych lampach więcej niż w 'zwykłych' małej mocy.
Druga sprawa to to że jakiś czas temu kupiłem lampę GU-81 z podstawką po atrakcyjnej cenie jednak lampa była ewidentnie używana,cena jednak warta zestawu.
Mam również lampę GU-81 nie używaną i jest tam getteru dosłownie jak na lekarstwo, zaś w używanej GU-81 w miejscu gdzie normalnie powinien być getter widnieją duże kolorowe(kolory tęczy) plamy - czy te sprawy mają jakiś związek - mam na myśli znikomą ilość getteru i jego jakby 'rozrost*' w trakcie używania lampy?

* - nie mam na myśli dosłownego rozrostu tylko może w trakcie pracy lampy przy dużej temperaturze getter jest rozpylany z tych 'miseczek' na których się pierwotnie znajdował.
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Znikomo mało getteru w lampach mocy

Post autor: jdubowski »

Piroman1024 pisze:Witam.
Znów nurtuje mnie pewna sprawa mianowicie czemu w lampach dużej mocy jest tak mało getteru np.w T-02,GU-81?
A nie mają gettera pastylkowego?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Właśnie nie mają - mają takie talerzyki i w pobliżu nich na bańce małe czarne, srebrzyste plamy - czyli jak w 'zwykłych' lampach.
Te pastylki to widziałem w np.6D22S ale nic takiego nie zauważyłem w w/w lampach - wiele innych dużej mocy nie widziałem ale podejrzewam że sprawa wygląda podobnie.

Choć teraz bliżej przyglądając się tym miseczką w GU-81 to rzeczywiście wyglądają jakby to był getter pastylkowy ale mimo wszystko na bańce też jest getter w pobliżu tych miseczek.
Ale w T-02 to już nie wygląda jak getter pastytlkowy.
"Mathematics is the language of nature"
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

http://www.zeitmann-tubes.com/MilitaryS ... /GU81M.htm
..by nie używać jedynie wyobraźni