Wzmacniacz se początkujący

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Wzmacniacz se początkujący

Post autor: Hubert978 »

Witam serdecznie, ostatnio postanowiłem zbudować prosty wzmacniacz lampowy se o w miarę możliwości jak najlepszych parametrach. Mam już wszystkie transformatory, żarzenie będzie głównie brane z trafa Ts20/7(wzmacniacz), napięcie anodowe będzie brane z transformatora z oscyloskopu :) na rdzeniu zwijanym-mam tutaj wiele odczepów, więc mogę mieć bardzo różne napięcia anodowe(najcieńszy drut ma 0.2mm i na FB powiedziano mi, że taki drut wytrzyma że spokojem około 100mA-dlatego wziąłem to trafo). Mam tutaj też uzwojenie, które się idealnie nada do oddzielnego żarzenia EM84, lub lampy/lampek w preampie-jeśli to coś by dało. Jeśli chodzi o transformatory głośnikowe to są one z radii EAW UNDINE- Ra to około 5.2K dla głośnika 5ohm, transformatory są chyba słusznych rozmiarów-rdzenie maja około 7.5cm2. Lampki jakie posiadam to 2xEM84 RFT, 2xEF86 TESLA 6x6P14P-ER(żeby móc je dobrać). Zastanawiam się, tylko jaki schemat wybrać, myślę o: Mullard 3-3 w wersji na PCB, RH84, prosty se z audiotonu na PCB. Ogólnie najlepiej by było, żeby wzmacniacz był na PCB, ponieważ tak chyba byłoby łatwiej i miałbym mniej okazji na pomyłkę xd. Jestem otwarty na inne propozycje, jedyną ważną rzeczą jest dla mnie PCB, nie potrzebuję regulatorów barwy, choć na pewno by to nie zaszkodziło. Pozdrawiam serdecznie.

Ps. Wzmacniacz byłby używany głównie z telefonem i rzadko z PC.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz se początkujący

Post autor: kubafant »

W jakim celu dobiera się lampy we wzmacniaczu SE? :shock:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Chcę po prostu mieć podobny prąd anodowy w obu kanałach 😅 Wiem, że to nie jest konieczne, a nawet zbyteczne, ale czemu by tego nie zrobić.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Cóż, jak chcesz, na pewno nie zaszkodzi.

Mullard 3-3 to układ o dobrym brzmieniu, z takimi opiniami się spotkałem. Jest też rozsądnie zaprojektowany i dysponując Twoimi lampami niczego lepszego się nie wymyśli.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Cudów po SE to się nie spodziewaj. Tu moje walki z SE na EL84 i trafkach p. Ogonowskiego viewtopic.php?f=8&t=32252&start=60 Poczytaj, może coś Ci się z tego przyda. Ogólnie jak nie zrobisz USZ to parametry całości będą takie sobie.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

No dobra, to myślę, że zrobię tego Mullarda. Nawet zamierzałem go zrobić zanim zacząłem przekopywać internet 🙂. Co myślicie o takim rozmieszczeniu elementów? Ts20 byłby zamontowany w pozycji widocznej na zdjęciu pod głównym transformatorem. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Źle. W takim ułożeniu jak zaproponowałeś strumienie indukcji magnetycznej transformatorów głośnikowych i sieciowego są równoległe, więc oddziałują na siebie. Osie transformatorów muszą być ułożone pod kątem prostym (bo we wzorze jest cosinus - dla kąta π/2 jego wartość wynosi 0 i zakłócenia nie przenikają). Z transformatorami głośnikowymi nie masz pola manewru ze względu na mocowania, ale sieciowy powinieneś obalić na plecy, tak żeby rdzeń leżał na chassis. Wtedy będzie jak trzeba.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Ok, zrobię jak mówisz. Tak się jeszcze zastanawiam, czy robić tego Mullarda 🤔. Dla mnie ma trochę za wysokie wzmocnienie. Ostatnio natknąłem się na pewną stronę z kilkoma schematami z EL84 se. Dwa z nich wyglądają dla mnie szczególnie zachęcająco. Podeślę wam linki do poszczególnych schematów.

Schemat 1:
https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/el84_1.htm

Schemat 2:
https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/el84_2.htm

Co o nich myślicie? Pozdrawiam.

Ps. To, że nie mam lamp, to nie znaczy, że ich nie mogę kupić 😉, jeszcze ze 100-130 jestem w stanie na nie wydać. 🙂
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Odradzam budowę układu wg schematu nr 2. Wzmacniacz bez ujemnego sprzężenia zwrotnego, z pentodą w stopniu wyjściowym, będzie miał bardzo słabe parametry - wysoką rezystancję wyjściową i duże zniekształcenia nieliniowe. Poza tym wartości elementów na pierwszym schemacie również są błędne.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

No ok, no to zostaje Mullard. 🙂
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Popieram. Do bani, zresztą układy prezentowane na tej stronie (zwłaszcza pochodzące z książki Rainera zur Linde) należy traktować z dużą rezerwą.

Tymczasem układ Mullarda jest naprawdę dobry (o ile SE może być dobry) i dysponując takimi lampami warto go zbudować. Jeżeli chcesz trochę mniejsze wzmocnienie, nie dawaj kondensatora katodowego EL84.
Tak smaku
głowa
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Tak się jeszcze zastanawiam, czy żarzenie lamp napięciem DC to byłby przerost formy nad treścią, czy może jednak warto by to zrobić? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Hubert978 pisze: pn, 12 sierpnia 2019, 14:48 czy żarzenie lamp napięciem DC to byłby przerost formy nad treścią, czy może jednak warto by to zrobić?
Przy wzmacniaczu o czułości rzędu setek miliwoltów przydźwięk wnoszony przez żarzenie lamp będzie niesłyszalny więc stosowanie do tego celu prądu stałego nie ma sensu, to nie gitarowiec.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Zwłaszcza, że lampa wejściowa, EF86 jest wybitnie przystosowana do wysokoczułych stopni wstępnych i z powodzeniem konstruowano na niej pierwsze stopnie b. czułych przedwzmacniaczy gramofonowych i magnetofonowych, oczywiście przy żarzeniu prądem przemiennym.
Ergo: dać sobie spokój z bzdurami w stylu żarzenie prądem stałym.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Hubert978
15...19 postów
15...19 postów

Znalazłem jeszcze taką konstrukcję, co o niej myślicie? Wiem, że ten wzmacniacz pracuje w trybie triodowym przez co ma mniejszą moc, ale mi na niej jakoś specjalnie nie zależy.🙂 Wzmacniacz będzie służył tylko do spokojnego odsłuchu w nocy, więc bardziej zależy mi na jakości niż na mocy. Pozdrawiam.

Link:
http://attitube.com/tube-projects/ampli ... e-el84-se/