Widział ktoś kiedyś coś takiego?
http://cgi.ebay.de/seltene-roehre-ECH-1 ... dZViewItem
Ciekawostka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- moderator
Re: Ciekawostka
Pewnie pomyłka w nadruku, w środku jest pewnie ECH4...tszczesn pisze:Widział ktoś kiedyś coś takiego?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- moderator
I tak byłoby dziwne. Bo po pierwsze Telefunken w zasadzie nie produkował lamp serii E bocznostykowych, a do tego ta ma dużą bańkę, ECH4 była w zasadzie średnicy podstawki, a ta jest znacznie tłustsza. Zresztą RGN2004 też miałem z cokołem bocznotykowym.jdubowski pisze:Pewnie pomyłka w nadruku, w środku jest pewnie ECH4...tszczesn pisze:Widział ktoś kiedyś coś takiego?
Czerwonych za dużo nie produkowali, ale samochodowych trochę narobili. ECH1 jednak chyba nie było (była EK1) więc IMO w środku może być cokolwiek, pewnie AF7. Widziałem kiedyś w necie zdjęcie najprawdopodobniej ECH11 z napisem ECH21.tszczesn pisze:I tak byłoby dziwne. Bo po pierwsze Telefunken w zasadzie nie produkował lamp serii E bocznostykowych, a do tego ta ma dużą bańkę, ECH4 była w zasadzie średnicy podstawki, a ta jest znacznie tłustsza. Zresztą RGN2004 też miałem z cokołem bocznotykowym.jdubowski pisze:Pewnie pomyłka w nadruku, w środku jest pewnie ECH4...tszczesn pisze:Widział ktoś kiedyś coś takiego?
Pozdrawiam
-
- moderator
Nie jest przecokołowana - jest ewidentnie fabryczna (faktycznie oznaczenie może być, błędne, choć nie podejrzewam akurat tego przypadku). Owszem były robione w ten sposób zastępniki, jednak w środku siedziała ECH81 (zewnętrzna bańka była wtedy tylko dla picu i ew. ekranu), bańka miała kształt UY1N (długa i wąska), a lampa miała oznacznie ECH11G (G zapewne od 'glass')STUDI pisze:A nie jesty to przypadkiem przecokołowana oryginalna ECH11 na lampę bocznostykową. Bo zdaje sie że produkowano tzw ersatz-lampy zamiennika za typy już nieprodukowane albo trudnodostępne.