Witam. Mam do Was pytanie:
Jaki jest wzór na impedancję wyjściowa OTL:
- wtórnik White'a (kaskada po polsku?)
- Push Pula
WZ na impedancję wyjściowa OTL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
Re: WZ na impedancję wyjściowa OTL
Czołem.
Kaskoda (nie kaskada, bo to jest coś innego) ma opór wewnętrzny duży, równy oporowi wewnętrznemu układu ze wspólną siatką. Wtórnik White'a to układ inny (choć na pierwszy rzut oka dosyć podobny) i jego opór wewnętrzny wynosi Ra/(Sa^2), gdzie Sa jest nachyleniem charakterystyki. Zwykle jest mały, ale to oczywiście nie znaczy, że można go obciążyć taką impedancją...
Pozdrawiam,
Jasiu
P-P może być zarówno w układzie wspólnej katody (wtedy Rw w przybliżeniu =R0/2), albo wtórnikowym, wtedy (Rw=R0/(2*(1+mu))). R0 oznacza opór wewnętrzny układu na pojedynczej lampie ze wspólną katodą, a mu - współczynnik wzmocnienia napięciowego.AHS pisze:Witam. Mam do Was pytanie:
Jaki jest wzór na impedancję wyjściowa OTL:
- wtórnik White'a (kaskada po polsku?)
- Push Pula
Kaskoda (nie kaskada, bo to jest coś innego) ma opór wewnętrzny duży, równy oporowi wewnętrznemu układu ze wspólną siatką. Wtórnik White'a to układ inny (choć na pierwszy rzut oka dosyć podobny) i jego opór wewnętrzny wynosi Ra/(Sa^2), gdzie Sa jest nachyleniem charakterystyki. Zwykle jest mały, ale to oczywiście nie znaczy, że można go obciążyć taką impedancją...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 20...24 posty
Dziękuję za informację, choć przyznam sie ze do reszty zgłupiałem 
Mam teraz już 3 wz na "output impedance" układu Whithe'a
W kwestni nazewnictwa wtórnika White'a to przekopiowałem z tej strony dane układu tym samym schemacie ideowym. Wg jej autora. Rwy=1/Ka*Sa. Na jednej z ametykańskich stron znalazłem tez wz Rwy=R0/(2*Mu).
Dodam iz w kazdym z przypadków dotyczących wt. White'a chodzi o układ o takim jak ponizej schemacie ideowym:
[/i]

Mam teraz już 3 wz na "output impedance" układu Whithe'a

W kwestni nazewnictwa wtórnika White'a to przekopiowałem z tej strony dane układu tym samym schemacie ideowym. Wg jej autora. Rwy=1/Ka*Sa. Na jednej z ametykańskich stron znalazłem tez wz Rwy=R0/(2*Mu).
Dodam iz w kazdym z przypadków dotyczących wt. White'a chodzi o układ o takim jak ponizej schemacie ideowym:

Czołem.
Widzę, że machnąłem się potężnie. Miało być nie Ra/(Sa^2), ale 1/(Ra*Sa^2)
Nawet jednostki nie pasują. Wstyd.
Jakoś nie spotkałem się dotychczas z nazywaniem kaskadą wtórnika White'a. Natomiast czasem mówi się "połączenie kaskadowe" w znaczeniu "bezpośrednie połączenie stopni jeden za drugim".
Pozdrawiam,
Jasiu
Widzę, że machnąłem się potężnie. Miało być nie Ra/(Sa^2), ale 1/(Ra*Sa^2)

Ten pierwszy wzór, to to samo co 1/(Ra*Sa^2). Nie wiem co oznacza R0 w tym drugim, ale wcale nie musi być zły, trzeba by policzyć.AHS pisze: W kwestni nazewnictwa wtórnika White'a to przekopiowałem z tej strony dane układu tym samym schemacie ideowym. Wg jej autora. Rwy=1/Ka*Sa. Na jednej z ametykańskich stron znalazłem tez wz Rwy=R0/(2*Mu).
Jakoś nie spotkałem się dotychczas z nazywaniem kaskadą wtórnika White'a. Natomiast czasem mówi się "połączenie kaskadowe" w znaczeniu "bezpośrednie połączenie stopni jeden za drugim".
Pozdrawiam,
Jasiu