WZ na impedancję wyjściowa OTL

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

AHS
20...24 posty
20...24 posty

WZ na impedancję wyjściowa OTL

Post autor: AHS »

Witam. Mam do Was pytanie:
Jaki jest wzór na impedancję wyjściowa OTL:
- wtórnik White'a (kaskada po polsku?)
- Push Pula
Jasiu

Re: WZ na impedancję wyjściowa OTL

Post autor: Jasiu »

Czołem.
AHS pisze:Witam. Mam do Was pytanie:
Jaki jest wzór na impedancję wyjściowa OTL:
- wtórnik White'a (kaskada po polsku?)
- Push Pula
P-P może być zarówno w układzie wspólnej katody (wtedy Rw w przybliżeniu =R0/2), albo wtórnikowym, wtedy (Rw=R0/(2*(1+mu))). R0 oznacza opór wewnętrzny układu na pojedynczej lampie ze wspólną katodą, a mu - współczynnik wzmocnienia napięciowego.

Kaskoda (nie kaskada, bo to jest coś innego) ma opór wewnętrzny duży, równy oporowi wewnętrznemu układu ze wspólną siatką. Wtórnik White'a to układ inny (choć na pierwszy rzut oka dosyć podobny) i jego opór wewnętrzny wynosi Ra/(Sa^2), gdzie Sa jest nachyleniem charakterystyki. Zwykle jest mały, ale to oczywiście nie znaczy, że można go obciążyć taką impedancją...

Pozdrawiam,
Jasiu
AHS
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: AHS »

Dziękuję za informację, choć przyznam sie ze do reszty zgłupiałem :(
Mam teraz już 3 wz na "output impedance" układu Whithe'a :)
W kwestni nazewnictwa wtórnika White'a to przekopiowałem z tej strony dane układu tym samym schemacie ideowym. Wg jej autora. Rwy=1/Ka*Sa. Na jednej z ametykańskich stron znalazłem tez wz Rwy=R0/(2*Mu).
Dodam iz w kazdym z przypadków dotyczących wt. White'a chodzi o układ o takim jak ponizej schemacie ideowym:

Obrazek[/i]
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Widzę, że machnąłem się potężnie. Miało być nie Ra/(Sa^2), ale 1/(Ra*Sa^2) :oops: Nawet jednostki nie pasują. Wstyd.
AHS pisze: W kwestni nazewnictwa wtórnika White'a to przekopiowałem z tej strony dane układu tym samym schemacie ideowym. Wg jej autora. Rwy=1/Ka*Sa. Na jednej z ametykańskich stron znalazłem tez wz Rwy=R0/(2*Mu).
Ten pierwszy wzór, to to samo co 1/(Ra*Sa^2). Nie wiem co oznacza R0 w tym drugim, ale wcale nie musi być zły, trzeba by policzyć.

Jakoś nie spotkałem się dotychczas z nazywaniem kaskadą wtórnika White'a. Natomiast czasem mówi się "połączenie kaskadowe" w znaczeniu "bezpośrednie połączenie stopni jeden za drugim".

Pozdrawiam,
Jasiu