Kabel zasilający do Ł3-3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Kabel zasilający do Ł3-3
W związku z tym że w dniu dzisiejszym stałem się posiadaczem w.w miernika ale bez kabla sieciowego potrzebuję pilnej rady kolegów gdzie to coś można zdobyć ?
za zdjęcia dziękuję koledze Jakubowi
za zdjęcia dziękuję koledze Jakubowi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Kabel zasilający do Ł3-3
Nie chciałbym wymieniać gniazda sieciowego,szkoda psuć prawie że zabytek, znowu jakaś prowizorka żeby to jakoś połączyć z naciskiem na słowo jakoś też mi nie urządza, tam jednak płyną dość duże prądy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Tutaj masz już połowę sukcesu: oryginalny ruski kabel i wtyczkę sieciową (identyczna jak w kablu do Ł3-3) 
https://allegro.pl/oferta/czesci-do-osc ... 8233937618
Niestety nie ma interesującej nas wtyczki właściwej... Nie wiem czy ten oscyloskop miał przewód zamontowany na stałe, czy było z tyłu gniazdo + pasująca wtyczka na kablu (którą ktoś już zrecyklingował), ale moim zdaniem to jest właściwy kierunek - najszybciej znajdziesz taki przewód przeglądając ogłoszenia z ruskim sprzętem pomiarowym, tych kabli używano nie tylko w miernikach lamp.
Na pewno nie warto ingerować w oryginalne gniazdo, zmieniać go, etc. Ten przyrząd ma swoją wartość i dokonując takich przeróbek obniży się ją, odchodząc od oryginalności. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu poszukałbym kabla (j.w.), a gdyby to po dłuższym czasie nie dało rezultatów, zrobiłbym prowizorkę bezpieczną i nieinwazyjną: podlutował od spodu do starego gniazdka kawałek kabla i wyprowadził np. przez otwory chłodzące z boku obudowy. Wtedy jak wejdziesz w posiadanie dedykowanego przewodu, zwyczajnie odlutujesz tamto i masz 100% oryginał.
Pozdrawiam,
Jakub

https://allegro.pl/oferta/czesci-do-osc ... 8233937618
Niestety nie ma interesującej nas wtyczki właściwej... Nie wiem czy ten oscyloskop miał przewód zamontowany na stałe, czy było z tyłu gniazdo + pasująca wtyczka na kablu (którą ktoś już zrecyklingował), ale moim zdaniem to jest właściwy kierunek - najszybciej znajdziesz taki przewód przeglądając ogłoszenia z ruskim sprzętem pomiarowym, tych kabli używano nie tylko w miernikach lamp.
Na pewno nie warto ingerować w oryginalne gniazdo, zmieniać go, etc. Ten przyrząd ma swoją wartość i dokonując takich przeróbek obniży się ją, odchodząc od oryginalności. Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu poszukałbym kabla (j.w.), a gdyby to po dłuższym czasie nie dało rezultatów, zrobiłbym prowizorkę bezpieczną i nieinwazyjną: podlutował od spodu do starego gniazdka kawałek kabla i wyprowadził np. przez otwory chłodzące z boku obudowy. Wtedy jak wejdziesz w posiadanie dedykowanego przewodu, zwyczajnie odlutujesz tamto i masz 100% oryginał.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 1250...1874 posty
Pójdę w niedzielę na Wolumen i poszukam a jak nie to twoja metoda
-
- 250...374 postów
Upewnię się czy mam. Natomiast mam instrukcję ze schematem, zapasowe kołki wykonane na tokarce i cześć kart
-
- 1250...1874 posty
Panie Mieczysławie z góry dziękuję i czekam na wiadomosc
-
- 250...374 postów
Jeszcze nie znalazłem
-
- 1250...1874 posty
Czekam cierpliwie
-
- 250...374 postów
Chyba znalazłem.Proszę do mnie zadzwonić wieczorem. Dokonam pomiaru, ponieważ wtyczka nie jest pod kątem jak na zdjęciu. Wygląda na kabel od Ł 3-3. Kształt wtyku jest identyczny jak na foto.
Podaję telefon 512 570 651.
Mieczysław L
Podaję telefon 512 570 651.
Mieczysław L