od jakiegoś czasu przymierzam się do zmajstrowania wzmacniacza, a co za tym idzie trochę czytałem to forum, ale dopiero teraz się w końcu zarejestrowałem. Witam więc serdecznie

Tak jak wspomniałem, szykuję się do pierwszej zabawy z lampami. Wybór padł na wzmacniacz PP na EL84/6p14p i najprawdopodobniej ECC83. Problem pojawił się przy wyborze transformatorów. Kupa wydatków ostatnimi czasy niestety mocno ogranicza budżet więc zacząłem szukać czegoś tańszego niż bardzo tu polecane transformatory od pana Ogonowskiego. Sam niestety ich nie nawinę(może kiedyś jeśli się wciągnę

1) INDEL TGL 20/002 za 125zł
2) Sizei TG 20/5816 za 126zł
Parametry obu to:
Typ rdzenia: El84/28
Moc: 20 W
Przekładnia: 0,0282
Odczep ultra-linear: 43%
Impedancja wejściowa: 10 kΩ
Impedancja obciążenia: 8 Ω
Pasmo przenoszenia: 30Hz-15kHz
Po drugiej stronie stoją transformatory pana Ogonowskiego:
3) LO-PP25-1 za 193zł
Typ rdzenia: EI66/33
Odczep UL: 43 %
Moc: 25W
Prąd max: 150 mA
Przekładnia: 31.6:1 (dla 8 Ω), 44.7:1 (dla 4 Ω)
Impedancja wejściowa: 8.0 kΩ
Impedancja obciążenia: 4 i 8 Ω
Pasmo - f min: 40 Hz +/- 3dB
Pasmo - f max: 55000 Hz +/- 3dB
Indukcyjność anodowa La (f=120Hz): 55 H
Rezystancja uzwojenia Ra dla DC: 215 Ω
4) LO-PP40-2 za 299zł
Typ rdzenia: EI84/42
Odczep UL: 43 %
Moc: 40W
Prąd max: 200 mA
Przekładnia: 31.6:1 (dla 8 Ω), 44.7:1 (dla 4 Ω)
Impedancja wejściowa Raa: 8.0 kΩ
Impedancja obciążenia: 4 i 8 Ω
Pasmo - f min: 15 Hz +/- 3dB
Pasmo - f max: 68 kHz +/- 3dB
Indukcyjność anodowa La (f=120Hz): 44 H
Rezystancja uzwojenia Raa dla DC: 173 Ω
Czytałem kilka tematów w którym były dyskusje na ich temat, ale konkretnych odpowiedzi nie znalazłem. Myślę, że może warto zebrać informacje do kupy w jednym temacie, to może oprócz mnie skorzystają też inni początkujący

I na koniec moje pytania:
1) Wiem, że TG wpływają na brzmienie i zniekształcenia, ale czy ten wpływ jest na tyle duży, żeby to bez problemu słyszeć, a nie tylko widzieć na pomiarach?
2) Czy ktoś w końcu się odważył zastosować te budżetowe wersje i ma jakieś spostrzeżenia(nie teoretyczne rozważania, że pewnie będzie gorzej)?
3) Wszystkie te transformatory są niby dedykowane do układów PP na EL84(i innych), ale widzę rozbieżności w Impedancji wejściowej: 8 kΩ kontra 10 kΩ. Czy to bez różnicy?
4) Skąd ta rozbieżność w 2 wersjach pana Ogonowskiego? Skoro ten pierwszy jest mniejszej mocy i ma mniejszy rdzeń to znaczy, że mimo przystosowania do układu PP na el84, nie pozwoli na wyciągnięcie wszystkiego z tego układu?
Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno. Po ciuchu liczę na to, że znajdzie się ktoś kto wykorzystywał te tańsze TG i wzmacniacz, mimo że się trochę bardziej grzał, mimo że miał większe zniekształcenia, to jednak działał bezproblemowo i dźwięk i tak był zadowalający