Witam!
Trafił mi się generator,jak na zdjęciach.Niestety po podaniu zasilania widać tylko podświetlenie.Gdy patrzy się pod kątem widać bardzo niewyraźnie tekst.Rozebrałem cały wyświetlacz,przemyłem gumki przewodzące izopropylem,lecz to nie pomogło. Jak delikatnie dotykam obudowy wyświetlacza pojawiają się pojedyńcze jasne kreski.Czy wyświetlacz jest do wymiany? Jeżeli tak,to czy to jest opłacalne?
Pozdrawiam-Grzegorz
Generator DDS
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Generator DDS
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Generator DDS
Kolego,czy na wyjściu generatora jest sygnał?Jeżeli brak,to warto sprawdzić generator kwarcowy.Czy te ślady napisów mają sens,czy są przypadkowe? M.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Napisy są bardzo niewyraźne-nie do odczytania.Jak naciskam przyciski kierunkowe,to widać,że coś się zmienia.Podłączyłem generator pod oscyloskop,ale żadne kombinacje przycisków(w ciemno) nie dały konkretnej krzywej.
Napisy są bardzo niewyraźne-nie do odczytania.Jak naciskam przyciski kierunkowe,to widać,że coś się zmienia.Podłączyłem generator pod oscyloskop,ale żadne kombinacje przycisków(w ciemno) nie dały konkretnej krzywej.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Zobacz czy mozesz ustawiac contrast na LCD, sprawdz co sie dzieje przy zmianie napiecia na koncowce #3 displeja.
Pozdrowienia
Zobacz czy mozesz ustawiac contrast na LCD, sprawdz co sie dzieje przy zmianie napiecia na koncowce #3 displeja.
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Inni też z tym walczyli https://www.avrfreaks.net/forum/chinese ... -generator 

-
- 75...99 postów
Koszt nowego wyświetlacza to od 10 do 20 zł (typ HD44780 2×16), sam decyduj. Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Dokładnie. To typowy LCD 2x16 znaków. Kupisz w każdym sklepie elektronicznym, albo na pazzegro.
Interface standardowe - wystarczy przepiąć taśmę. Możesz kupić świecące na zielono, biało, niebieskie - co kto lubi.
Skoro ne LCD są jednak znaki, to wymiana LCD zakończy naprawę
Interface standardowe - wystarczy przepiąć taśmę. Możesz kupić świecące na zielono, biało, niebieskie - co kto lubi.
Skoro ne LCD są jednak znaki, to wymiana LCD zakończy naprawę

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos