mój najnowszy nabytek - chwalę się :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
mój najnowszy nabytek - chwalę się :)
Kupiłem ostatnio na pchlim targu fajny wzmacniacz estradowy. Zdjęcia w załącznikach. Ma cztery kanały, lampowy sprężynowy reverb oraz lampowe vibrato. Końcówka na dwóch EL503 Philipsa (30 do 40W przypuszczam), reszta lamp to Telefunkeny 6x ECC808, 1xECC83, 1xECL86 (chyba w reverbie). Wzmacniacz ma nietypowe gniazdo zasilające więc jeszcze nie sprawdzałem czy działa - choć gość co go sprzedawał twierdził, że działa. Fajnie rozwiązanie sterowania na panelu przednim - niektóre potencjometry wciskają się jak przyciski - co powoduje np włączenie czy wyłączenie reverbu czy vibrata. Nietypowe wyjście - 6Ohm lub 1,5Ohma. Dzisiaj będę go może sprawdzał jak wymyślę jak podłączyć kabel zasilający (trzeba będzie może wymienić gniazdo na komputerowe). I teraz UWAGA!!!! dałem za niego 60PLN. Jestem uchachany jak diabli 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
-
- 100...124 posty
-
- 2500...3124 posty
Wygląda na to, że "troszkę łatwiej" się w nim dobrać do bebechów niż w innym Orgaphonie montowanym jako combo, który to gościł u mnie ładnych parę miesięcy temu. Modelu niestety nie pamiętam... Też był na dwóch EL503 (lampy cholernie trudne do zdobycia), preamp był tranzystorowy, potencjometry typu "push- pull", czyli z przełącznikiem uruchamianym przez popchnięcie lub wyciągnięcie osi. Dobrać się do potencjometrów by je wymontować i np. spsikać kontaktem było bardzo trudno, gdyż dostęp był blokowany przez kilka szyn łączących przedwzmacniacze (zasilanie, gleba, tory sygnałowe- jednym słowem parę drutów na całą długość chassis). Wzmacniacz- masakra, ale Niemcy się postarali i porządnie wykonali... Co do gniazda sieciowego, to takie stosowano w niemieckim sprzęcie podobnie jak np. u nas były żelazkowe- później przeszli na "komputerowe" IEC.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!