Pentoda u układzie triody

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Pentoda u układzie triody

Post autor: Wiech »

Moje pytanie jest trochę może dziwne ale jak Koledzy rozumieją określenie - podłączenie pentody w trybie triody?
Czy to podłączenie siatki trzeciej z anodą,
Czy to podłączenie siatki drugiej z anodą
Czy to podłączenie obu siatek z anodą?

Pozdrawiam
Wiesław
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pentoda u układzie triody

Post autor: Einherjer »

Najczęściej siatkę trzecią łączy się z katodą --- to połączenie jest często wewnątrz lampy i nie ma wyboru. Siatkę drugą łączy się z anodą. Można tu trochę poeksperymentować, popatrz na przykład tutaj: www.audiodesignguide.com/New2A3/ETF06TS.pdf
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Znam tą publikację - ona nie odpowiada jednoznacznie na moje pytanie.
Może ostawmy na bok pentody mocy i tetrody też - w nich to wiadomo, ale mnie chodzi o pentody napięciowe ,
w których jest więcej kombinacji z siatkami - ostatnio trochę "męczę " lampę EF14 , która ma tych możliwości dużo - interesuje mnie 1 układ opisany słownie - preamp EF14 "triode mode" i nie mogę dojść praktycznie jak to wykonać.
Wiem że mogę zrobić wszystkie kombinacje, łącznie z siatką 3 podłączaną do katody lub wprost do masy, może być układ z mikrofonu Neumanna (z VF14) - S2, S3 i Anoda spięte razem, albo coś innego. :? :evil:
Ale może coś na skróty z tym nieszczęsnym "triode mode"?

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Wiech pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 22:26
Ale może coś na skróty z tym nieszczęsnym "triode mode"?

W zasadzie prawdziwą triodę z jej wadami i zaletami uzyskamy łącząc A+S2+S3,ale możliwość wyboru podłączenia S3 pozwala na regulację poziomu efektu dynatronowego-czyli trioda z usprawnieniem :lol: Efekt działania S3 w takim połączeniu jest zależny od konstrukcji lampy[S2 i jej obciążalność].W zastosowanej przez Kolegę lampie EL14 problem mocy nie występuje,pozostaje tylko zaleta ekranowania przez S3 anody-co zmniejszy oddziaływanie na S1[wpływ zmian S2 na S1 pozostanie].M.