Moje pytanie jest trochę może dziwne ale jak Koledzy rozumieją określenie - podłączenie pentody w trybie triody?
Czy to podłączenie siatki trzeciej z anodą,
Czy to podłączenie siatki drugiej z anodą
Czy to podłączenie obu siatek z anodą?
Pozdrawiam
Wiesław
Pentoda u układzie triody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Re: Pentoda u układzie triody
Najczęściej siatkę trzecią łączy się z katodą --- to połączenie jest często wewnątrz lampy i nie ma wyboru. Siatkę drugą łączy się z anodą. Można tu trochę poeksperymentować, popatrz na przykład tutaj: www.audiodesignguide.com/New2A3/ETF06TS.pdf
-
- 625...1249 postów
Znam tą publikację - ona nie odpowiada jednoznacznie na moje pytanie.
Może ostawmy na bok pentody mocy i tetrody też - w nich to wiadomo, ale mnie chodzi o pentody napięciowe ,
w których jest więcej kombinacji z siatkami - ostatnio trochę "męczę " lampę EF14 , która ma tych możliwości dużo - interesuje mnie 1 układ opisany słownie - preamp EF14 "triode mode" i nie mogę dojść praktycznie jak to wykonać.
Wiem że mogę zrobić wszystkie kombinacje, łącznie z siatką 3 podłączaną do katody lub wprost do masy, może być układ z mikrofonu Neumanna (z VF14) - S2, S3 i Anoda spięte razem, albo coś innego.
Ale może coś na skróty z tym nieszczęsnym "triode mode"?
Pozdrawiam
Wiesław
Może ostawmy na bok pentody mocy i tetrody też - w nich to wiadomo, ale mnie chodzi o pentody napięciowe ,
w których jest więcej kombinacji z siatkami - ostatnio trochę "męczę " lampę EF14 , która ma tych możliwości dużo - interesuje mnie 1 układ opisany słownie - preamp EF14 "triode mode" i nie mogę dojść praktycznie jak to wykonać.
Wiem że mogę zrobić wszystkie kombinacje, łącznie z siatką 3 podłączaną do katody lub wprost do masy, może być układ z mikrofonu Neumanna (z VF14) - S2, S3 i Anoda spięte razem, albo coś innego.

Ale może coś na skróty z tym nieszczęsnym "triode mode"?
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 3125...6249 postów
W zasadzie prawdziwą triodę z jej wadami i zaletami uzyskamy łącząc A+S2+S3,ale możliwość wyboru podłączenia S3 pozwala na regulację poziomu efektu dynatronowego-czyli trioda z usprawnieniem