spojrzalem na karte katalogowa transformatorów glosnikowych oferowanych przez firme Zatra i zdziwily mnie podane tam dane dot. impedancji wejsciowych (?)
Witam.
Myślę, że producentowi chodziło o to, że rzeczywista impedancja uzwojenia nie jest wielkością stałą i zależy w pewnym stopniu od częstotliwości sygnału wprowadzonego na transformator oraz impedancji podłączonego głośnika dla tej częstotliwości, natomiast ta podana w tabeli jest wyliczona teoretycznie z przekładni dla transformatora idealnego. Na rzeczywistą impedancję mają wpływ takie parametry samego transformatora jak rezystancja uzwojeń, indukcyjność uzwojenia pierwotnego, indukcja rozproszenia, a nawet straty powstające w rdzeniu.
Może producent po to podaje wartość teoretyczną by się zabezpieczyć przed ewentualnymi reklamacjami. Wiadomo że nie ma idealnego transformatora. Kilka lat temu kupiłem od "Zatry" sześć transformatorów zaprojektowanych pod wzmacniacze SE na lampie 6C33C. Według zapewnień producenta transformatory te miały doskonale przenosić pasmo częstotliwości od 20Hz do 20KHz. Jednak moje egzemplarze posiadały bardzo niską indukcyjność uzwojenia pierwotnego (niewiele ponad 1H), co powodowało, że dla dolnej deklarowanej przez producenta częstotliwości pasma akustycznego lampa była mocno przeciążona, a maksymalna niezniekształcona moc dla 20Hz wynosiła jedynie 3W, mimo, że dla 1kHz osiągała 15W.