Zacząłem od wymiany elektrolitów w zasilaczu impulsowym.... wybór padł na niskoimpedancyjne Nichicon serii (PW), które kupiłem w TME.
Ekhm.... wymienił stryjek siekierkę na kijek ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jestem zaskoczony wynikami, które podałeś. Stare wymontowane z oscyloskopu kondensatory musiały być jakiejś specjalnej serii (typu Ultra Low ESR), gdyż zmierzona przez Ciebie wartość 24 mΩ jest ekstremalnie niska, jak na kondensatory aluminiowe z mokrym elektrolitem o takiej pojemności. Kondensator Nichicon serii PW 100 μF/50 V wg noty katalogowej powinien mieć ESR=234 mΩ przy 100 kHz, a często stosowane przeze mnie ostatnio kondensatory Panasonic FR (polecam, są w TME, choć niestety drogie...) o tej samej pojemności i dopuszczalnym napięciu powinny wykazywać najwyżej 62 mΩ przy 100 kHz. Poniżej wyniki moich pomiarów ESR obu typów kondensatorów, wykonane dla częstotliwości pomiarowej 1 kHz. Zwykłe kondensatory elektrolityczne o pojemności 100 μF mogą mieć ESR na poziomie od 250 mΩ do nawet 1 Ω (najczęściej mają 0,3...0,5 Ω, a największy ESR mają kondensatory miniaturowe o niskim profilu - tzw. miniatury).Locutus pisze: czw, 14 marca 2019, 11:59
Zacząłem od wymiany elektrolitów w zasilaczu impulsowym.... wybór padł na niskoimpedancyjne Nichicon serii (PW), które kupiłem w TME.
Ekhm.... wymienił stryjek siekierkę na kijek ?
No właśnie zdrowy rozsądek nakazał mi jednak sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych przy okazji uruchamiania sprzętu.alpher pisze: pt, 15 marca 2019, 03:35 Ludzie, troche zdrowego rozsadku, 2465A (zwracam uwage na to A) jest sprzed tzw. "choroby elektrolitow".
Nie ma wiec zadnej potrzeby ich wymiany, Tektronix uzywal zawsze dobrych jesli nie najlepszych podzespolow, a tak sie sklada ze do poznych lat 80'tych nie bylo jeszcze problemu z podrobami elektrolitow.
Oczywiscie 2465B (zwracam uwage na to B ) z uwagi ba pierwciejsze zastosowanie elektrolitow SMD z poznych lat 80tych, to zupelnie inna bajka.
Nie koniecznie. Ja daje 16 lub 25V jak leci, nawet nie na 105° i reklamacji jak dotąd nie było.Marek 1974 pisze: sob, 16 marca 2019, 23:09 . Na napięciu 5V koniecznie trzeba dać dedykowany elektrolit Low ESR.
Akurat tego typu dekodery mają zasilacze o małej mocy. Z racji niewielkiej obudowy kondensatory nagrzewają się od innych elementów.Boguś pisze: ndz, 17 marca 2019, 15:42Nie koniecznie. Ja daje 16 lub 25V jak leci, nawet nie na 105° i reklamacji jak dotąd nie było.Marek 1974 pisze: sob, 16 marca 2019, 23:09 Na napięciu 5V koniecznie trzeba dać dedykowany elektrolit Low ESR.
Szkoda ciąć, wystarczy kupić porządnej jakości (czytać: nie najtańsze), zmierzyć i ma się pewność, że podziała długie lataUkaniu pisze: wt, 26 marca 2019, 08:14 Wszystkie nowe kondensatory tnę by zobaczyć co w środku, znaczy po jednym z nowej rodziny jeśli jakieś zamierzam montować.
Kupuję dobre, ale tak czy siak tnę. Jak muszę dać gwarancję to jakoś mi wtedy lżej