Un francais a recherche d'echange sur la television.

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wiwior
4 posty
4 posty

Un francais a recherche d'echange sur la television.

Post autor: wiwior »

Bonsoir a tous,

J'habite en france et malheureusement je ne parle pas le polonais :oops: je me suis inscrit sur ce site en espérant que quelqu'un comprend le francais et pourra traduire mes messages.

Voila je recherche tout ce qui concerne le debut de la telévision dans votre pays connaitre vos premiers televiseurs vos normes de transmission et eventuellement vous proposer aussi l'échange de materiel francais contre du materiel Polonais.

Nous avons commence la television en 441lignes puis sommes passes apres la seconde guerre mondiale en 819lignes nous sommes actuellement en 625lignes secam pour la diffussion grand publique et nous passons actuelement a la réception numérique terrestre.

Mon email est wiwi.or@laposte.net je ne parle malheureusement que le francais et assez mal l'anglais.

Je me ferais un vrai plaisir de vous trouver des postes de television 819lignes si certaines personnes sont interesse ce qui m'interesse serait d'avoir un de vos premiers poste de television.

je met quelques photos j'attend avec impatience les votres.

amicalement a tous

wilfrid

ps:Nous avons un site identique en france : http://retro-forum.com/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 16 listopada 2005, 21:24 przez wiwior, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Post autor: Alek »

Zastanawiam się, czy ktoś z forumowiczów byłby w stanie powyższy post przetłumaczyć :( :?:
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Możliwe ze w najbliższym czasie jak dorwe kuzynke to da sie zrobić.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Chodzi o wymiane telewizorów tyle zdołałem zrozumieć. Z tym jezykiem nie miałem stycznosci od 8 lat a uczyłem się go tylko w liceum wiec wiadomo jaka to nauka :) tak wiec czekamy na speca od jezyka francuskiego :)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Chętnie poznam Twoją kuzynkę skoro tak dobrze zna język francuski :D :D :D .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Wysłałem "priva" do inicjatora wątku z prośbą o ewentualne przetłumaczenie treści postu na angielski.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

"Dobry wieczór wszystkim", później mówi, że mieszka we Francji i nie mówi po polsku, zapisał się w nadzieji, że ktoś zrozumie francuski, szuka wszystkiego co dotyczy początków telewizji w polsce, chce poznac nasze pierwsze telewizory, normy transmisji, proponuje wymiane informacji polsko-francuską.Dalej jest napisane, ze zaczeli telewizję w 441 liniach, po wojnie przeszli na 819 lini później na 625 linii secam, teraz przeszli na telewizję ziemną cyfrową, podaje e-mail, mówi, że będzie miał przyjemność ze znalezienia czegś tam telewizyjnego ( koleżanka nie wiedziała :D ) 819 linii, jeżeli to nas interesuje podobnie jak jego, chciałby mieć posta o jednej z pierwszych polskich telewizji, umieścił kilka zdięć i pozdrawia.

Tyle udało sie wyciągnąć koleżance, której bardzo dziękuje :)

Salut! Si Tu peux écrire en anglais, meme avec les fauts. Ce serais superbe, parce que personne ne parle francais. On connait anglais, allemand, eventuellement russe. Nous sommes interesees aux ces sujets. Excuse pour ma fautes.
Amicalement Bryś
wiwior
4 posty
4 posty

Hello,

As I say my english is poor but if nobody speak french :cry: I will make my post in english.

Television interrest me and if you interrest I can give you diagrams of old french television.

I would like to know when color television appears in poland in france we have it in 1967 like england.American have it in 1954 it a wonderfull tv with a round crt.

friendly

wilfrid

some other picture of my tv's : there is a philips 441 lines with round crt about 1948 it's the oldest I have.

show me your tv it will be a real pleasure
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Salut ! I'm sorry, I'm not speak french. In Poland colour television started in 1970. We have 625 lines. This is a first polish television reciver:

schematic: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... usz3_8.htm

catalog card and photos: http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/wisla.htm
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciej_333 pisze:Salut ! I'm sorry, I'm not speak french. In Poland colour television started in 1970. We have 625 lines. This is a first polish television reciver:

schematic: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... usz3_8.htm

catalog card and photos: http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/wisla.htm
'Wisła' is not first _polish_ TV receiver. It was first factory produced TV, but in fact it is russian АВАНГАРД (Avangard in latin).

First polish TV was 'Belweder', and of course there was some experimental constructions build from 1938 (probably no one exist now :( )
Alek

Post autor: Alek »

Na PW zapytującemu napisałem o Wiśle, zaznaczając, że była ona produkowana na radzieckiej licencji. Mimo to jest z reguły traktowana jako pierwszy polski odbiornik. Zwłaszcza, że obsada lamp poza wyjątkami była raczej europejska:). Ale zgadzam się-pierwszy całkowicie polski był Belweder. Jestem jednak ciekaw jaki tam szedł kineskop.
Nie jestem pewien czy nasz 35MK1 to nie to samo co 31ŁK2b radziecki.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

A propos TV Wisła, to na allegro jest wystawiona Wisła A ->zbudowana na radzieckich lampach: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72363477
wiwior
4 posty
4 posty

hello,

Many thanks for links about tv.
it's a really pretty tv set on allegro but unfortunately I can't bid on it.the electronic seem clean.

friendly from france

wilfrid
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Na PW zapytującemu napisałem o Wiśle, zaznaczając, że była ona produkowana na radzieckiej licencji. Mimo to jest z reguły traktowana jako pierwszy polski odbiornik. Zwłaszcza, że obsada lamp poza wyjątkami była raczej europejska:). Ale zgadzam się-pierwszy całkowicie polski był Belweder. Jestem jednak ciekaw jaki tam szedł kineskop.
Nie jestem pewien czy nasz 35MK1 to nie to samo co 31ŁK2b
Wisła była na ruskich częściach, tam wszystko było rukie za wyjątkiem napisu nad ekranem. Dopiero Wisła II miała wstawione część lamp polskich i kosmetyczne zmiany w układzie. A kineskop mógł być odpowiednikiem radzieckiego, w końcu odpowiedniość typów to nic nadzwyczajnego.