Graetz PEER COLOR Ideal Computer-powielacz strzelił
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Graetz PEER COLOR Ideal Computer-powielacz strzelił
Witam!
Mam taki stary,kolorowy TV jak w temacie.Kupiłem go kilkanaście lat temu w Hamburgu-długo nie pochodził,bo strzelił powielacz i nawaliło zabezpieczenie zasilacza.Poleżał sobie kilka lat na strych i postanowiłem go w 2013 roku naprawić.Kupiłem nowy tyrystor BT151 do zasilacza i TV ruszył,WN i fonia też.Kupiłem gdzieś też powielacz.No ale problemy mieszkaniowe sprawiły,że TV postał sobie na stryszku przy zagrzybionej scianie.
Przeniosłem go w tym roku do nowego domu,wysechł i nawet działał,choć miał problemy z liniowością poziomą.Ale wczorał trafo WN zaczęło po włączeniu głośno piszczeć i obraz mocno się zwężył i spadła jasność.Było tak kilka sekund,usłyszałem kilka trzasków i poczułem zapach ozonu-ewidentnie padł powielacz.TV pochodzi z roku 1977,ma kineskop Toshiby IN LINE,pilot ultradźwiękowy i niestety tyrystorowe odchylanie poziome(oryginalne tyrystory RCA w metalowych obudowach),zasilacz jest szeregowy,z tyrystorowym zabezpieczeniem(przy przekroczeniu poboru prądu przez któryś blok,tyrystor odcina zasilanie.
Chciałbym go naprawić ale nie mogę dostać powielacza-nigdzie nie ma w internecie.Znalazłem na Allegro UN8,5/25 ale to przekracza wartość TVC.
Może ktoś z Kolegów ma taki powielacz albo wie gdzie kupić?
Pierwotnie był tam zielony powielacz BG,jakich pełno było w ówczesnych TVC.Ale od padł i kupiłem na internecie rzekomo HRT507-niestety dostałem starego leżaka BG niewiadomego pochodzenia,prawdopodobnie zawilgoconego bo dość mocno obciążał on układ odchylania.Zapłaciłem za szmelc 50zł,czego żałuję.
Podobno ten UN8,5/25 pasuje-może ktoś ma?Albo mi kupi w większym mieście.Zapłacę ale nie cenę allegrową,tylko uczciwą.
Prosiłbym o rady zwłaszcza Kolegę TELEWIZOREK52,bo wiem,że naprawiał takie wynalazki.Co do ewentualnej naprawy bloku odchylania,to oscyloskop mam(fajny przenośny Hantek z multimetrem ale nie mam kasy na sondę wysokonapięciową).
Proszę o pomoc
Mam taki stary,kolorowy TV jak w temacie.Kupiłem go kilkanaście lat temu w Hamburgu-długo nie pochodził,bo strzelił powielacz i nawaliło zabezpieczenie zasilacza.Poleżał sobie kilka lat na strych i postanowiłem go w 2013 roku naprawić.Kupiłem nowy tyrystor BT151 do zasilacza i TV ruszył,WN i fonia też.Kupiłem gdzieś też powielacz.No ale problemy mieszkaniowe sprawiły,że TV postał sobie na stryszku przy zagrzybionej scianie.
Przeniosłem go w tym roku do nowego domu,wysechł i nawet działał,choć miał problemy z liniowością poziomą.Ale wczorał trafo WN zaczęło po włączeniu głośno piszczeć i obraz mocno się zwężył i spadła jasność.Było tak kilka sekund,usłyszałem kilka trzasków i poczułem zapach ozonu-ewidentnie padł powielacz.TV pochodzi z roku 1977,ma kineskop Toshiby IN LINE,pilot ultradźwiękowy i niestety tyrystorowe odchylanie poziome(oryginalne tyrystory RCA w metalowych obudowach),zasilacz jest szeregowy,z tyrystorowym zabezpieczeniem(przy przekroczeniu poboru prądu przez któryś blok,tyrystor odcina zasilanie.
Chciałbym go naprawić ale nie mogę dostać powielacza-nigdzie nie ma w internecie.Znalazłem na Allegro UN8,5/25 ale to przekracza wartość TVC.
Może ktoś z Kolegów ma taki powielacz albo wie gdzie kupić?
Pierwotnie był tam zielony powielacz BG,jakich pełno było w ówczesnych TVC.Ale od padł i kupiłem na internecie rzekomo HRT507-niestety dostałem starego leżaka BG niewiadomego pochodzenia,prawdopodobnie zawilgoconego bo dość mocno obciążał on układ odchylania.Zapłaciłem za szmelc 50zł,czego żałuję.
Podobno ten UN8,5/25 pasuje-może ktoś ma?Albo mi kupi w większym mieście.Zapłacę ale nie cenę allegrową,tylko uczciwą.
Prosiłbym o rady zwłaszcza Kolegę TELEWIZOREK52,bo wiem,że naprawiał takie wynalazki.Co do ewentualnej naprawy bloku odchylania,to oscyloskop mam(fajny przenośny Hantek z multimetrem ale nie mam kasy na sondę wysokonapięciową).
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony ndz, 3 lutego 2019, 10:07 przez Szrot majster, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 3125...6249 postów
Re: Graetz PEER COLOR Ideal Computer-powielacz strzelił
Coś mi ten symbol wydaje się znajomy. Czy on jest z potencjometrem czy bez ? Rozpiskę możesz narysować ?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Jest bez potencjometru. Potencjometr ostrości jest na płycie TV i dochodzą do niego dwa kabelki z powielacza. Kabelek idzie też do płytki kineskopu.
Tam jest typowy powielacz,jaki występował w starych, niemieckich telewizorach z lat siedemdziesiątych.
W załączniku schemat HRT 507-pasował idealnie i nawet śrubki pasowały.TV działał ale to leżenie w wilgoci mu zaszkodziło.
UN 8,5/25 to powielacz stosowany w Elektronach i czasem zakładany do niemieckich TV zaraz po przewrocie,kiedy nic nie było. Jeszcze jest UN9/27 i to chyba on był w Elektronach
Sam nie wiem,bo w TV jestem cienki Bolek.
Jest bez potencjometru. Potencjometr ostrości jest na płycie TV i dochodzą do niego dwa kabelki z powielacza. Kabelek idzie też do płytki kineskopu.
Tam jest typowy powielacz,jaki występował w starych, niemieckich telewizorach z lat siedemdziesiątych.
W załączniku schemat HRT 507-pasował idealnie i nawet śrubki pasowały.TV działał ale to leżenie w wilgoci mu zaszkodziło.
UN 8,5/25 to powielacz stosowany w Elektronach i czasem zakładany do niemieckich TV zaraz po przewrocie,kiedy nic nie było. Jeszcze jest UN9/27 i to chyba on był w Elektronach
Sam nie wiem,bo w TV jestem cienki Bolek.
Ruskie od elektronów mają taką konfigurację https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1045676.html Trochę słabe dla 26 cali ale nic ze złomu tanio się nie wyrwie,a można próbować.Koniecznie!! na wejściu zmiennego dać rezystor zabezpieczający z 1k/0.1W o jak najwyższym napięciu pracy[najdłuższy
jaki jest]. M.

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To nie jest 26 cali tylko 20 cali.To z tym mniejszych modeli.
Ale jaki powielacz?
W internecie znalazłem UN9/27 za 25 zł.
Czy on da radę?
Bo w czasach po przewrocie stosowano te powielacze w Grundigach i jednak te TV działały.
Tu kineskop ma taką samą przekątną jak w Elektronach.
A może ktoś wie gdzie kupić inny pasujący powielacz?
To nie jest 26 cali tylko 20 cali.To z tym mniejszych modeli.
Ale jaki powielacz?
W internecie znalazłem UN9/27 za 25 zł.
Czy on da radę?
Bo w czasach po przewrocie stosowano te powielacze w Grundigach i jednak te TV działały.
Tu kineskop ma taką samą przekątną jak w Elektronach.
A może ktoś wie gdzie kupić inny pasujący powielacz?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
A Miflex TPN będzie pasował? Jest on jeszcze łatwy do zdobycia.
A Miflex TPN będzie pasował? Jest on jeszcze łatwy do zdobycia.
Ratujmy stare tranzystory!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Łatwy do zdobycia to on był z dziesięć lat temu a teraz to nigdzie nie mogę znaleźć.
Zresztą zrobiłem kiedyś podejście z TPN 31 i nie działał, tylko się spalił i jeszcze strzała dostałem WN.
A wspomnianego rezystora wysokonapięciowego też nie mogę znaleźć w internecie.
Tak więc szukam dalej.
I to nie jest tak że nie mam pieniędzy na TV tylko chce uratować zabytek techniki.
Większość takich TV została dawno temu wyrzucona na złom.
Łatwy do zdobycia to on był z dziesięć lat temu a teraz to nigdzie nie mogę znaleźć.
Zresztą zrobiłem kiedyś podejście z TPN 31 i nie działał, tylko się spalił i jeszcze strzała dostałem WN.
A wspomnianego rezystora wysokonapięciowego też nie mogę znaleźć w internecie.
Tak więc szukam dalej.
I to nie jest tak że nie mam pieniędzy na TV tylko chce uratować zabytek techniki.
Większość takich TV została dawno temu wyrzucona na złom.
Może być UN9 a nawet UN7,a rezystor to po prostu stary węglowy małej mocy o długości 1cm umieszczony w niepalnej rurce i przylutowany tak by w razie zapalenia sam się odłączył[ruscy stosowali sprężynkę i wiedzieli co robią
] od zasilania.M.

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To jak to ma się zapalić,to oczekuję na inne porady.Mam nowy dom i nie chce mieszkać pod mostem z powodu starego trupa.Jak nie dostanę innego powielacza,TV będzie eksponatem-pomnikiem,a ja nie bardzo lubię posiadać rzeczy nieużyteczne i kiedyś trafi na złom.
Dlaczego może się zapalić?Czy aż takie były te powielacze kiepskie?
Tak więc szukam dalej i czekam na inne porady.
Chyba pojadę do Bydgoszczy i rozejrzę się za zamiennikiem
To forum kiedyś trzymało poziom a tu takie "kwiatki"....
Nikt nie ma TPN-a czy jakiegoś HRT?Przecież ludzie kolekcjonują i remontują starre TV.
A Miflex już nie robi TPN-ów?
Może w jakiś sklepach internetowych idzie znaleźć powielacz?
A Może kolega Marcin się wypowie?
To jak to ma się zapalić,to oczekuję na inne porady.Mam nowy dom i nie chce mieszkać pod mostem z powodu starego trupa.Jak nie dostanę innego powielacza,TV będzie eksponatem-pomnikiem,a ja nie bardzo lubię posiadać rzeczy nieużyteczne i kiedyś trafi na złom.
Dlaczego może się zapalić?Czy aż takie były te powielacze kiepskie?
Tak więc szukam dalej i czekam na inne porady.
Chyba pojadę do Bydgoszczy i rozejrzę się za zamiennikiem
To forum kiedyś trzymało poziom a tu takie "kwiatki"....
Nikt nie ma TPN-a czy jakiegoś HRT?Przecież ludzie kolekcjonują i remontują starre TV.
A Miflex już nie robi TPN-ów?
Może w jakiś sklepach internetowych idzie znaleźć powielacz?
A Może kolega Marcin się wypowie?
Rubin to rubin,zapalić czasem się musi. M.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć. Muszę przegrzebać piwnicę, mialem i polskie i ruskie powielacze ale nie obiecuję, coś wykopię napewno
TPN31 zakladałem do Elektrona i działał bardzo długo.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Dawno nie wymieniałem a pod reką nawet żadnego schematu nie mam. Z tego co widzę i tak z pamięci to powinien pasować polski i ruski. Polski TPN11 ( chyba mam ) i ruskie do Elektrona 280 też mam. TPN 11 był zamiennikiem do R714. TPN31 jest z potencjometrem. A pożaru się nie bój. Legenda o tych paleniach rośnie wraz z czasem ale to juz odrębny temat.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Gdyby stosować TPN31 to albo zostawiamy potencjometr ostrości przy powielaczu a wywalamy ten na PK albo odwrotnie, wywalamy potencjometr przy TPN a zostawiamy na PK.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Znalazłem takie to skarby, jeden z tych powielaczy może być twój.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Tego TPN-31 wziąłbym chętnie,pozostałe chyba się nie nadają,
Używany rusek też nie,bo można kupić nowy za 25zł,a takie super to one nie były.
Pytanie:z jakiego TV pochodzi TPN-31 i czy nie ma przebić,wypaleń,i.t.p.?
A jak z kosztami przesyłki,bo Poczta Polska tak ściąga z ludzi,że olaboga.
W grudniu sprzedałem na Allegro procesor Core i5-2400.Małe gówienko a za przesyłkę policzyli 10zł-to jest kpina.
Znalazłem nowego UN9/27
http://www.100hz.pl/product_info.php?cP ... 0POWIELACZ
To chyba jakieś nowsze wykonanie bo inny od Kolegi.Już kiedyś od nich kupiłem TPN-31 ale ich nie mają
Tego TPN-31 wziąłbym chętnie,pozostałe chyba się nie nadają,
Używany rusek też nie,bo można kupić nowy za 25zł,a takie super to one nie były.
Pytanie:z jakiego TV pochodzi TPN-31 i czy nie ma przebić,wypaleń,i.t.p.?
A jak z kosztami przesyłki,bo Poczta Polska tak ściąga z ludzi,że olaboga.
W grudniu sprzedałem na Allegro procesor Core i5-2400.Małe gówienko a za przesyłkę policzyli 10zł-to jest kpina.
Znalazłem nowego UN9/27
http://www.100hz.pl/product_info.php?cP ... 0POWIELACZ
To chyba jakieś nowsze wykonanie bo inny od Kolegi.Już kiedyś od nich kupiłem TPN-31 ale ich nie mają