Koledzy, od dłuższego już czasu zżerała mnie ciekawość, w jaki sposób pewne firmy produkują głośnikowe transformatory z rdzeniami toroidalnymi, przeznaczone do lampowych stopni końcowych SE? Jakie parametry techniczne transformatorów, wykonanych na takich rdzeniach, udaje się w praktyce uzyskać, w jaki sposób i w jakich warunkach się je bada? Informacje podane na stronach producentów tych transformatorów przeważnie są bardzo skąpe, a przedstawione przez te firmy parametry techniczne często wydają się wręcz nieprawdopodobne do uzyskania. Dzięki uprzejmości Kolegi krzem3, który podesłał mi tego typu transformator do testów, udało mi się zaspokoić swoją ciekawość, przynajmniej w kwestii parametrów tego konkretnego egzemplarza, którego parametry (deklarowane przez producenta, firmę "Toroidy") Kol. Janusz przedstawił w wypowiedzi z wątku, do którego prowadzi link zamieszczony poniżej:
viewtopic.php?p=327745#p327745
Jest to podzespół przeznaczony do pracy z dwoma lampami EL84 w połączeniu równoległym (Parallel Single Ended), z zasilaniem siatek drugich z odczepu ultra-linear. Transformator wg producenta jest w stanie przenosić moc do 50 W (nie wiem skąd taka wartość), przy dopuszczalnym prądzie płynącym przez uzwojenie pierwotne do 300 mA. Pasmo przenoszenia dla mocy wyjściowej 30 W przy spadku poziomu do -3 dB rozpoczynać się powinno od ok. 19 Hz i kończyć na ok. 51 kHz. Indukcyjność uzwojenia pierwotnego powinna wynosić 21 H, a indukcyjność rozproszenia nie powinna przekraczać 1,8 mH. Transformator ma wysokość ok. 60 mm, średnicę ok. 110 mm i waży 2,57 kg. Na stronie producenta parametry transformatora do układu PSE z lampami EL84 są nieco inne, ale dostarczony do mnie do pomiarów podzespół został wykonany na specjalne zamówienie, więc parametry ma mieć nawet lepsze (z zapasem) od tych przedstawionych na stronie. Testowany przeze mnie egzemplarz przedstawiają zdjęcia poniżej.
Parametry innego transformatora pod te same lampy ze strony "Toroidy" przedstawia kolejny załącznik.
Inne transformatory ze strony producenta również mają doskonałe parametry, jak choćby te do wzmacniaczy z lampą KT88 czy 6S33S (parametry poniżej). W następnych postach postaram się zaprezentować jakie otrzymałem rezultaty z pomiarów dla transformatora, który dostarczył do mnie Kolega krzem3. Są dość zaskakujące

Pozdrawiam
Romek