Jak zapewne wie większość z forumowiczów, na rynek produktów audiovoodoo wszedł juz jakiś czas temu rodzimy zakład podzespołów elektronicznych MIFLEX z Kutna który dziś miast kartoflaków i kondensatorów do świetlówek oferuje też wyroby dla audiofili. Dystrybutorzy oferują możliwość odsłuchu kondensatorów, co nie dziwi od strony handlowej biorąc pod uwagę niemałe ceny kondensatorów "for audio" z topowej serii (65 zł za 220nF/600V). Na zdjęciu widoczne stanowisko odsłuchowe. Nurtuje mnie pytanie co to za lampy na tyle wzmacniacza.
http://audiomiflex.pl/
Na jednym ze zdjęć widać całą katodę widoczną przez szczeliny anody. Wydaje mi się że gdzieś zetknąlem się z tak charakterystyczną lampą, czy to jest 6S19P ?
Co to za lampa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Co to za lampa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
Re: Co to za lampa
Chyba dobrze mi się wydawało, ten brak gettera na górze też jest charakterystyczny.
-
- 2500...3124 posty
Aczkolwiek istnieją egzemplarze będące od tej reguły wyjątkiem.szalony pisze: wt, 25 grudnia 2018, 17:28 Chyba dobrze mi się wydawało, ten brak gettera na górze też jest charakterystyczny.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 1875...2499 postów
To jest 6S19P w najbardziej popularnej wersji z nierozpylanym getterem.szalony pisze: wt, 25 grudnia 2018, 13:24 Jak zapewne wie większość z forumowiczów, na rynek produktów audiovoodoo wszedł juz jakiś czas temu rodzimy zakład podzespołów elektronicznych MIFLEX z Kutna który dziś miast kartoflaków i kondensatorów do świetlówek oferuje też wyroby dla audiofili. Dystrybutorzy oferują możliwość odsłuchu kondensatorów, co nie dziwi od strony handlowej biorąc pod uwagę niemałe ceny kondensatorów "for audio" z topowej serii (65 zł za 220nF/600V). Na zdjęciu widoczne stanowisko odsłuchowe. Nurtuje mnie pytanie co to za lampy na tyle wzmacniacza.
http://audiomiflex.pl/
Na jednym ze zdjęć widać całą katodę widoczną przez szczeliny anody. Wydaje mi się że gdzieś zetknąlem się z tak charakterystyczną lampą, czy to jest 6S19P ?
Zapewne dzięki temu dzwiek jest bardziej przejrzysty :J
-
- moderator
Śmiech śmiechem ale spotkałem na forach wiadomych opinię, iż kondensatory w których dielektryk papierowy jest nasączony olejem dają miększy dźwięk ze względu na ten olej, widać ten olej to chyba coś jak moderator w reaktorach jądrowych.
Oglądam też regularnie kanał "Reduktor Szumu" na youtube, nieraz gdy naprawia stary wzmacniacz i wymienia kartoflaki na jakieś współczesne WIMA to zarzucają mu w komentarzach, ze przecież w ten sposób niszczy charakter brzmienia.

-
- 125...249 postów
Gdzie jest WIMA ta hi-ednu nimaszalony pisze: wt, 25 grudnia 2018, 23:55 Śmiech śmiechem ale spotkałem na forach wiadomych opinię, iż kondensatory w których dielektryk papierowy jest nasączony olejem dają miększy dźwięk ze względu na ten olej, widać ten olej to chyba coś jak moderator w reaktorach jądrowych.Oglądam też regularnie kanał "Reduktor Szumu" na youtube, nieraz gdy naprawia stary wzmacniacz i wymienia kartoflaki na jakieś współczesne WIMA to zarzucają mu w komentarzach, ze przecież w ten sposób niszczy charakter brzmienia.