Zodiak DSS 402 - strojenie demodulatora FM

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Zodiak DSS 402 - strojenie demodulatora FM

Post autor: k4be »

Urządzenie trafiło do mnie co prawda tylko w celu naprawy toru m.cz., ale postanowiłem się zabrać, dla własnej rozrywki, za doprowadzenie radia do stanu używalności. Oddaję je właścicielce jutro, więc postanowiłem dziś skoncentrować na nim swoje siły :)
Problem, którego nie udaje mi się rozwiązać, to brak "łapania" stereo (czasami działa, zazwyczaj jednak nie). Przegląd internetu wykazał, że przyczyną jest zazwyczaj źle zestrojony dyskryminator.
Charakterystyki mam takie:
Za głowicą:
PC150106.JPG
Za filtrami ceramicznymi (pofalowanie wynika zapewne z wpływu użytej zwykłej sondy oscyloskopowej):
PC150107.JPG
Demodulator przy płytkiej modulacji (niestety nie mam jak zmierzyć głębokości):
PC150108.JPG
I przy głębokiej:
PC150109.JPG
Wszystko wygląda (chyba) dobrze, a STEREO jak nie było, tak nie ma.
Ten układ ma dwie regulowane indukcyjności. Znalazłem opisany na forum Elektroda sposób strojenia, polegający na pomiarach napięć na nóżkach UL1200, ale nie przyniósł on spodziewanych rezultatów (jedno z tych napięć - to na nóżce 12 - zmienia się wręcz skokowo od 0 do 5V).
"Układ p.cz. wykonany na ul1200 najprościej i najszybciej prawidłowo zestroimy mają do dyspozycji tylko multimetr w następujący sposób :
przy braku sygnału antenowego na czystym szumie stroimy cewką L101 na zero wskazań miliwoltomierza między p.7 - p.10 UL1200 , podłączamy antenę i na stacji o dobrym poziomie sygnału stroimy cewką L102 na minimum napięcia na p.12 Ul1200,czynności powtarzamy do momentu uzyskania jednocześnie ok. 0 mv na szumie między p.7 - p.10 i 0 mV ( czasami nie da się uzyskać dokładnie 0 , może to być kilkanaście mV) (...) Tak zestrojony obwód dyskryminatora zapewnia min. zniekształceń i prawidłową pracę ukł. arcz. i wyciszania."
Proste pytanie: co dalej? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zodiak DSS 402 - strojenie demodulatora FM

Temat pozostał bez odpowiedzi, ale udało się mimo wszystko go rozwiązać.
Demodulator na UL1200 był zestrojony raczej poprawnie, i dalsze jego gnębienie bez sprzętu było bezsensowne. Problemy ze stereo wynikały z uszkodzonego układu A290D. Nie mogłem w tamtej chwili zdobyć żadnego zamiennika, więc wykonałem przeróbkę polegającą na montażu UL1621 na kawałku płytki uniwersalnej.
Przez dwa lata, które minęły od napisania tego postu, udało się zyskać dostęp do wobuloskopu, a amplituner trafił do mnie ponownie. Dla zainteresowanych, załączam charakterystykę głowicy (krzywa M/PI) i demodulatora (krzywa S). Użyte w urządzeniu filtry ceramiczne są jakieś dziwne, bo charakterystyka toru z sondą podłączoną za nimi ma dziwny kształt, podobny do trójkąta (nie mam zdjęcia). Zatem oscylogramy z poprzedniego postu nie odbiegają daleko od prawdy.
W międzyczasie uszkodziłem jeszcze UL1200, i wymieniłem go na CA3089. Nie ma to wpływu na funkcjonowanie odbiornika. Odnalazłem też błędy dokonane przez mojego poprzednika, który przestrajał głowicę, i udało się je usunąć. Nie jestem w pełni zadowolony z ostatecznego rezultatu moich prac, ale urządzenie z pewnością spełnia swoje zadanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Miałem podobną usterkę w AT9100, nie świeciła się dioda stereo przy odbiorze silnej stacji lokalnej. Wymiana UL1621 na TCA4500 rozwiązała problem.
Ratujmy stare tranzystory!
mll
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mll »

k4be pisze: pn, 11 stycznia 2021, 20:13 Temat pozostał bez odpowiedzi, ale udało się mimo wszystko go rozwiązać.
Demodulator na UL1200 był zestrojony raczej poprawnie, i dalsze jego gnębienie bez sprzętu było bezsensowne. Problemy ze stereo wynikały z uszkodzonego układu A290D. Nie mogłem w tamtej chwili zdobyć żadnego zamiennika, więc wykonałem przeróbkę polegającą na montażu UL1621 na kawałku płytki uniwersalnej.
Przez dwa lata, które minęły od napisania tego postu, udało się zyskać dostęp do wobuloskopu, a amplituner trafił do mnie ponownie. Dla zainteresowanych, załączam charakterystykę głowicy (krzywa M/PI) i demodulatora (krzywa S). Użyte w urządzeniu filtry ceramiczne są jakieś dziwne, bo charakterystyka toru z sondą podłączoną za nimi ma dziwny kształt, podobny do trójkąta (nie mam zdjęcia). Zatem oscylogramy z poprzedniego postu nie odbiegają daleko od prawdy.
W międzyczasie uszkodziłem jeszcze UL1200, i wymieniłem go na CA3089. Nie ma to wpływu na funkcjonowanie odbiornika. Odnalazłem też błędy dokonane przez mojego poprzednika, który przestrajał głowicę, i udało się je usunąć. Nie jestem w pełni zadowolony z ostatecznego rezultatu moich prac, ale urządzenie z pewnością spełnia swoje zadanie.
A290D = MC1310P
Nie rozumiem tego dorabiania płytki pod Ul1621, Zodiak był projektowany z tymi układami a A290D był stosowany jedynie jako "proteza" na dodatkowej płytce. Ale może nie wszystko widziałem pomimo "przerzucenia" kilkudziesięciu egzemplarzy. A tak dla pewności wymieniłbym filtry 10,7MHz na Muraty o ile w oryginale są polskie FCMy.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Akurat w tym egzemplarzu płytka drukowana była przewidziana pod A290D. Nie znalazłem nawet schematu dla takiej wersji.
Filtry ceramiczne zamontowane przez Diorę są jakieś importowane (mam całe pudełeczko polskich FCM-10,7, i te wydają się w ogóle nie działać!).