Vatea KF4

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vatea KF4

Post autor: tszczesn »

Ma może ktoś katalog firmy Vatea? Kupiłem ostatnio VKF4 tej zacnej firmy i mam z nią mały zonk. Normalnie,w "typowych" lampach Vatea dodawała literę 'V' przed oznaczeniem, i tal VKF4 to powinna być lampa identyczna z KF4. I jest to bateryjna pentoda, z tym, że ma ona cokół kołkowy pięcionóżkowy, ale, nietypowo - na kapturku na górze anody jest siatka sterująca. Chciałbym wiedzieć czy to prywatna mutacja firmy Vatea oprócz normalnego bocznostykowego cokołu, czy VKF4 i KF4 to wbrew tradycji nie jest to samo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Vatea KF4

Post autor: Wiech »

Witam
Mój katalog pokazuje w lampie KF4 na kapturku siatkę S1,
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Wiech pisze: śr, 12 grudnia 2018, 11:07 Witam
Mój katalog pokazuje w lampie KF4 na kapturku siatkę S1,
Tylko jaki cokół??
Niemcewicz (wydanie 1963) też tak pokazuje (dla KF 4) , tyle tylko, że z innym cokołem.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Potwierdzam komentarze moich Przedmówców i, co jest tu niezwykłe,to cokół kołkowy dla tego typu lampy.
I to pięcionóżkowy tylko.
Siedmionóżkowy kołkowy europejski ma lampa KF1.Wcześniejsza od KF4.
Lampa KF4 nie jest selektodą.
Sam spotkałem się z angielską lampą selektodą W21,zbliżoną do selektody KF3,posiadającą europejski cokół pięcionóżkowy.
Ona ma u góry anodę wyprowadzoną.
KF4 i KF3 mają wyprowadzone u góry bańki s1.
W Anglii Mullard pracował dla Philipsa i różne cyrki były wyczyniane z cokołami lamp europejskich.
Spotkałem się też z lampą AK1, produkowaną dla Philips Australia (Australia to kiedyś kolonia angielska i długo bardzo z Metropolią związana),
osadzoną o dziwo na amerykańskim cokole Jumbo kołkowym z kołkami żarzenia grubszymi od pozostałych.
Zatem z cokołami dzieją się różne dziwne rzeczy.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Jeszcze w uzupełnieniu: Vatea była firmą węgierską.
Spodziewam się jej powiązań z Tungsramem,
a Tungsram był też i w Anglii.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tak, na górze jest na pewno S1. Cokół pięcionóżkowy wystarczy: 2 x Ż, S2, S3 i A - razem akurat 5 wyprowadzeń. Ale nigdzie nie znalazłem wersji KF4 z taki cokołem, więc podejrzewam, że to dodatkowa opcja Vatei, ale chciałbym wiedzieć, czy to rzeczywiście jest KF4 z innym cokołem, czy tylko zbieżność oznaczeń i jest to inna lampa.

Co do Philipsa - na rynek australijski produkował wiele typów lamp z amerykańskimi cokołami, praktycznie większość kołkowych (jak E442 czy A409) miały australijską wersję z cokołem USA. Podobnie jak część typów bocznostykowych z serii A i K. Jak ktoś ma takie w nadmiarze w swoich zbiorach, to z chęcią go od nich uwolnię :) Były przez niego jeszcze produkowane inne dziwne rzeczy - tym razem na rynek południowoamerykański - lampy z oznaczeniem jednocyfrowym z cokołem oktalowym i żarnikiem 300mA (seria P, w tej wersji produkowana tylko tam), jak np. PBF2 i 150mA (seria O, również lokalna), jak np. OF5. Też z chęcią odkupię.