Pionier U - zamiana lamp i radio milknie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Pionier U - zamiana lamp i radio milknie

Post autor: Trabi »

Witam.
Mam takowe radyjko jak w temacie (wersja z jedną żarówką). No i mam z nim problem:
Jakiś czas temu radio grało czysto na wszystkich zakresach. Niestety próżnia uciekła z jednej UCH21 i zrobiła się biała (L1), druga (L2) jest sprawna. Oczywiście radio zamilkło, pozostał tylko lekki przydźwięk wzmacniacza.
Kolega z forum podesłał mi jedną UCH21 (za co mu bardzo dziękuję). Wstawiłem ją w miejsce brakującej i.... cisza. Efekt jakbym wstawił tą zagazowaną. Z ciekawości zamieniłem L1 z L2 i radio coś tam zaczęło odbierać, ale odbiorem to właściwie nazwać nie można: słychać tylko "jedynkę" na DŁ (brzmi to tak: https://drive.google.com/file/d/1JTbMpP ... YkfXE/view), ŚR czasem gdzieś zaświszczą bez dźwięku a KR milczą jak grób; poprzednio działały wszystkie zakresy i zamiana UCH21 miejscami nie powodowała żadnych zmian - radio jak dobrze grało tak grało po zamianie L1<>L2.
Antena jest 3 metrowa, uziemienie też. Czy ta lampa jest uszkodzona? Dlaczego gdy jest w miejscu L1 radio milczy a gdy wstawi się ją jako L2, coś "odżywa" ale to nadal nie to?

PS: w lampach to orłem nie jestem, oczytuję się.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Pionier U - zamiana lamp i radio milknie

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Możliwe, że lampa jest już słaba jak diabli albo trzeba wyczyścić podstawki lampowe bo nie ma styku. Najlepiej zrobić jedno i drugie czyli wyczyścić podstawki i podmienić UCH21. Niestety ale jak przykazało prawdziwemu właścicielowi Pionierków, trzeba mieć zapasowe lampy :-)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za podpowiedź. Dziś przeczyszczę podstawki (choć dziwne, bo poprzednio grało wszystko ok) i dam znać.
Lamp zapasowych niestety nie mam bo nigdzie ich dostać nie mogę. Szukam już kilka tygodni gdzie popadnie (złomy, komisy, sklepy ze starociami, giełdy, aukcje...). Ale się nie poddaję.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Żałuję, że UCH21 miałem tylko jedną (nie jestem "od Pionierków"), wysłałbym Ci ze dwie.
Sprawa dziwna, bo pomiar pokazał, że parametry lampy są w normie.

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Lampę UCH21 można zastąpić nowalową UCH81, ale wtedy trzeba wymienić podstawkę.
Ratujmy stare tranzystory!
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

@Kubafant, nic się nie stało. Wiadomo że nowe to to nie jest, a próbować reanimować warto.

Z ew. podmianą - jak już ew. poszukiwania spełzną na niczym - pomyślę; w każdym razie będę szukał też UCH81 . Choćby na jakiś czas.

Styki w podstawkach przeczyściłem, podociskałem ale nic to nie dało. Nadal jest jak jest - albo cisza, albo (po zmianie) coś tam poświstuje.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Wskazany jest pomiar napięć zasilających siatki heptod -N5 i sprawdzenie rezystora R7-10k i R8-30k. M.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Lampa ubl21 i ebl21 na kołku centrującym ma wyprowadzenie katody i siatki 5. Bywa że lutowanie wyprowadzenia z lampy (cienki drucik) jest utleniony. Spróbuj mocną lutownicą poprawić lutowanie. Sprawdź też czy połączenie środka podstawki ma dobry kontakt z masą (chasis)
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Więc tak:
  • Napięcie - wg. schematu na siatkach obu lamp [5] powinno być 58V - jest 61V, czyli chyba ok
  • R8 = 29,7kΩ - ok
  • R7 = 9,8kΩ - ok
    napiecia_UCH21.jpg
  • W obu UCH21 przelutowałem "cycek" - drucik katod trzyma się - ok
  • Środkowy styk w obu gniazdkach ma ~0,05Ω w połączeniu z chasis - ok
Bez zmian. Chyba bez podmiany UCH21 na inną nic nowego nie sprawdzę. Szukam.
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Na zamieszczonym nagraniu słychać bardzo silne zakłócenie od zasilacza impulsowego.Takie coś powoduje błędne działanie ARW-silny sygnał zakłócający zmniejsza wzmocnienie toru i może wycinać większość odbieranych stacji.Należy wyłączyć wszystko co się da i zmierzyć napięcie ARW na C28.Zwarcie C28 do masy wymusza największą czułość odbiornika i nawet przy silnym warkocie powinien odbierać wiele stacji.M.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Trabi pisze: pn, 10 grudnia 2018, 07:42 Dzięki za podpowiedź. Dziś przeczyszczę podstawki (choć dziwne, bo poprzednio grało wszystko ok) i dam znać.
Lamp zapasowych niestety nie mam bo nigdzie ich dostać nie mogę. Szukam już kilka tygodni gdzie popadnie (złomy, komisy, sklepy ze starociami, giełdy, aukcje...). Ale się nie poddaję.
No UCH21 to łatwa do kupienia lampa. Wpisz na allegro UCH21 i zaznacz zakończone. Było w ciągu dwu miesięcy kilka lamp i nie poszły. Napisz do sprzedających to ponownie wystawią. Mam w jednym z pionierków podobny problem. Zamiana lamp miejscami powoduje zanik odbioru. Heterodyna potrzebuje silnej lampy. Pierwsze zanikają fale krótkie...I tak jest w Twoim przypadku. Obie lampy u Ciebie są za słabe aby heterodyna działała..
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Konstanty pisał o (U)BL, a (U)CH nie ma nic na Kołku centrującyM? Grzać, a ewentualnie rozlutować, wyjąć ... sprężynkę, oczyścić i zalutować na nowo, (powinna tam być elektroda do rurki - uwaga, kruche szkło). To nie srebro, ani złoto, a lampy mają 50 i więcej lat.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Na kluczu jest katoda. Ale połączenie musi być dobre, bo lampa ma pełną emisję, a nie byłoby to możliwe z katodą w powietrzu (w próżni :D).

Pozdrawiam noworocznie!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolego Czyt: nasz Kolega z problemem może się nie połapać w opisie: sprężynka jest na gnieździe klucza w podstawce i to gniazdo po zdjęciu tej pierścieniowej sprężynki należy oczyścić,tak,jak i sam klucz.Ostatnio właśnie walczę ze Sonatiną która miała straszną korozję na wierzchu chassis.
Płatami rdza schodziła.Nie wiem,gdzie to radio trzymali pod Krakowem,w Smoczej Jamie,czy co?Pierścienie mocujące tarczkę klucza lamp UCH i UBL do baniek totalnie skorodowały i klucze zostały w podstawkach,a 2 lampy wyszły z podstawek.W jednej UCH puściło lutowanie katody do klucza.Też się będę z tym zmagać.Zrobię przedłużkę z drutu miedzianego, przewlekę przez otwór w kluczu,zalutuję wielką lutownicą,a wystający jeszcze koniec dolutuję po prostu do przewodu umasiającego gniazdo klucza w podstawce do chassis.I przynajmniej ten najbardziej newralgiczny styk całej podstawki będzie miał pewne połączenie z masą.W pierwszej od lewej lampie UCH21.Emisję ma znośną,więc jej nie odpuszczę tak łatwo.Lampy UCH21 na drzewach nie rosną,tym bardziej,że teraz mamy zimę:-)A UCH81 na razie trzeba by podlutować z podstawką "na pająka"z przewodami,przewleczonymi przez otwory w podstawce lampy UCH21, aby nie naruszać oryginalności radia,a potem,jak się zdobędzie sprawną UCH21,łatwo wrócić do oryginału.Jak się ma cierpliwość,to można i po amerykańsku sprawę załatwić,to znaczy wlutować sztywne przewody w podstawkę pod UCH od strony wtykania lampy,odwrócić ją oczkami do lutowania w górę,dolutować tam podstawkę pod UCH81, w tym przypadku odpuścić sobie oryginalny klucz i zrobić długi przewód katodowy do dolutu pod spodem chassis.I całość po prostu wetknąć wraz z lampą UCH81 w podstawkę w chassis tego Pioniera.Wiadomo,że tu też zwieramy siatkę triody z s3 heptody na podstawce.To by było na tyle,bo to już jest tył tej wiadomości:-)
ODPOWIEDZ