Wczoraj dostałem info, że może bym coś zapłacił, dziś przyszło takie coś ,,Drogi Użytkowniku / Użytkowniczko,
dzisiaj (tj. 28 listopada 2018), przez błąd w systemie pocztowym, omyłkowo otrzymałeś/-aś informację o zakończeniu okresu aktywności konta płatnego.
Aktualnie usterka została naprawiona.
Dalej bez problemu możesz korzystać ze swojego bezpłatnego konta pocztowego.'' i mam pytanie czy to błąd czy ,,błąd'', w adresie jest jedna literka za dużo.....z ,,adresu'' COŚ TAM gov.pl też czasem dostaję maile o wpłatę 200-300zł na coś tam, w podtekście niby obowiązkowo ale i nienachalnie......macie podobnie?
Jestem ciekaw
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Re: Jestem ciekaw
Witaj, ja miałem to samo tylko na poczcie na wp.pl. Mam darmową skrzynkę ale pisało że muszę zapłacić żeby przedłużyć płatną. Później przyszedł drugi mail że to pomyłka... I teraz nie wiem czy to spam, czy marketing?
Piotr.
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
Miałem wczoraj to samo. Otworzyłem oczywiście, żeby sprawdzić co to jest, ale dalej nigdzie nie wchodziłem, tylko skasowałem tę wiadomość. Czy myślicie, że przez samo odczytanie maila mogło się coś stać?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 3125...6249 postów
W większości przypadków samo odczytanie nie jest niebezpieczne. Zwykle w takim mailu są np. linki zachęcające do kliknięcia i dopiero wtedy zaczynają się problemy.
Niestety przy coraz większych możliwościach programów pocztowych pojawiają się i większe możliwości dla oszustów. Jest więc możliwe "zrobienie" szkodliwego maila, który jest niebezpieczny już w momencie otwarcia.
Na wszelki wypadek, jeśli już musicie zobaczyć co tam jest, to korzystajcie z opcji np (zwykle prawy klawisz myszy) Właściwości->Szczegóły (wszystko zależy od programu pocztowego). Możecie wówczas podejrzeć "goły" tekst maila z nagłówkami itp. Jest mniej czytelny, ale jest tam również i treść i w dodatku program do "podglądania" zawartości jest zwykle na tyle prosty, że nie da się go zmusić do wykonania jakiejś ukrytej czynności niebezpiecznej dla komputera.
Niestety przy coraz większych możliwościach programów pocztowych pojawiają się i większe możliwości dla oszustów. Jest więc możliwe "zrobienie" szkodliwego maila, który jest niebezpieczny już w momencie otwarcia.
Na wszelki wypadek, jeśli już musicie zobaczyć co tam jest, to korzystajcie z opcji np (zwykle prawy klawisz myszy) Właściwości->Szczegóły (wszystko zależy od programu pocztowego). Możecie wówczas podejrzeć "goły" tekst maila z nagłówkami itp. Jest mniej czytelny, ale jest tam również i treść i w dodatku program do "podglądania" zawartości jest zwykle na tyle prosty, że nie da się go zmusić do wykonania jakiejś ukrytej czynności niebezpiecznej dla komputera.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Witam.
Samo otworzenie maila w poczcie O2 nie powinno stanowić jeszcze jakiegoś zagrożenia. Natomiast klikanie w zamieszczone w wiadomościach linki może być już bardzo niebezpieczne. Ja również otrzymałem wczoraj maila z informacją o kończącym się okresie płatnej poczty na serwerze O2.pl. Wiadomość nie wzbudziła mojego niepokoju, gdyż kiedyś faktycznie miałem opłacone konto bez reklam, więc kliknąłem w link po więcej informacji
Nic się jednak nie otworzyło, poza tym, że poczta "tlen" aktywowała się również na mobilnej internetowej przeglądarce telefonu (SAMSUNG; wcześniej do przeglądania poczty miałem specjalną aplikację). Byłem poza domem, więc nie miałem czasu bliżej przyjrzeć się problemowi, a po chwili otrzymałem kolejnego maila o błędzie w systemie poczty O2.pl i wysłanych przez program mailach. Program antywirusowy (Kaspersky) nie zgłaszał mi żadnych problemów, a telefon działa niby normalnie
Czy mogło się coś "dokleić" do oprogramowania telefonu (telefonem realizuję płatności)?
Pozdrawiam
Romek
Samo otworzenie maila w poczcie O2 nie powinno stanowić jeszcze jakiegoś zagrożenia. Natomiast klikanie w zamieszczone w wiadomościach linki może być już bardzo niebezpieczne. Ja również otrzymałem wczoraj maila z informacją o kończącym się okresie płatnej poczty na serwerze O2.pl. Wiadomość nie wzbudziła mojego niepokoju, gdyż kiedyś faktycznie miałem opłacone konto bez reklam, więc kliknąłem w link po więcej informacji

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Ja mam od "zawsze"konto na interia.pl z tym ze używam Thunderbirda. Wprawdzie konto mam opłacone na rok za brak reklam ale nigdy nie przyszło mi żadne powiadomienie o potrzebie dokonania jakiejś wpłaty jedynie przypominająca informacja ze zbliża się koniec aktywności opłaconego terminu, co zawsze pokrywa się z prawdą.