Nowy projekt - dwa kanały clean
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Nowy projekt - dwa kanały clean
W związku z zapotrzebowaniem koncertowo/nagraniowym postanowiłem złożyć niewielki sprzęt.
Założenie jest następujące:
- 50W na 2 sztukach 6L6
- jeden kanał czysty, klasyczny fender z korektorem 3 pasmowym
- drugi kanał na EF86 (eksperymentalnie bo nigdy nic nie robiłem na owej lampie)
- lampowa pętla efektów
Chciałbym to upchnąć w jak najmniejszej obudowie z racji tego że będę jeździł ze sprzętem na koncerty i w związku z tym ma być mobilny. Mam dodatkowo kiedyś kupioną za grosze piękną obudowę na chassis o wymiarach 39,5x6x17 cm i wydaje mi się że uda mi się wszystko tam upchnąć.
Ma ktoś jakieś sprawdzone i ciekawe rozwiązania na kanał na EF86? Myślałem o rozwiązaniu z Matchless DC30 (http://4tubes.com/SCHEMATICS/Music-amps ... 20CH2a.gif), brzmi to dosyć ciekawie. Generalnie potrzebuje wzmacniacz który będzie obsługiwał efekty typu overdrive/distortion plus reverb, delay, chorus w pętli.
Jak się zdecyduje w 100% jak ma wyglądać preamp to wrzucę schemat.
Założenie jest następujące:
- 50W na 2 sztukach 6L6
- jeden kanał czysty, klasyczny fender z korektorem 3 pasmowym
- drugi kanał na EF86 (eksperymentalnie bo nigdy nic nie robiłem na owej lampie)
- lampowa pętla efektów
Chciałbym to upchnąć w jak najmniejszej obudowie z racji tego że będę jeździł ze sprzętem na koncerty i w związku z tym ma być mobilny. Mam dodatkowo kiedyś kupioną za grosze piękną obudowę na chassis o wymiarach 39,5x6x17 cm i wydaje mi się że uda mi się wszystko tam upchnąć.
Ma ktoś jakieś sprawdzone i ciekawe rozwiązania na kanał na EF86? Myślałem o rozwiązaniu z Matchless DC30 (http://4tubes.com/SCHEMATICS/Music-amps ... 20CH2a.gif), brzmi to dosyć ciekawie. Generalnie potrzebuje wzmacniacz który będzie obsługiwał efekty typu overdrive/distortion plus reverb, delay, chorus w pętli.
Jak się zdecyduje w 100% jak ma wyglądać preamp to wrzucę schemat.
Re: Nowy projekt - dwa kanały clean
Ja 2 razy użyłem EF86 jako preampu. Jakoś nie rzuciła mnie na kolana, ale ja tam nie jestem gitarzystą, a i sam kanał czysty często traktuje po macoszemu jako coś co powinno być, a już nie koniecznie brzmieć. Jednak zachęcam do eksperymentowania. Matchlessy to jednak zacne wzmacniacze.
-
- 250...374 postów
Również kanał czysty zawsze traktowałem po macoszemu dopóki nie zacząłem go używać
Teraz po prostu potrzebuje dobry clean do "przestrzennej" muzyki.
Zastanawiam się też nad owym Matchlessem z dodana pętlą efektów po prostu ale przekonany jeszcze nie jestem.
Zastanawiam się też nad owym Matchlessem z dodana pętlą efektów po prostu ale przekonany jeszcze nie jestem.
-
- 250...374 postów
Zarys preampu już mam, tak samo z pętlą. Nie mogę się tylko zdecydować na końcówkę mocy i zasilacz. Zastanawiam się miedzy 2x 6L6 a 4x El84 i prostownikiem lampowym a krzemowym. Muszę sobie to rozrysować i pomierzyć na co wystarczy miejsca.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Para lamp 6L6 będzie miała mniejszy prąd żarzenia od czwórki EL84, można zastosować uzwojenie żarzenia nawijane przewodem o mniejszym przekroju. Prostownik lampowy będzie musiał mieć niestety dodatkowe uzwojenie żarzenia, gdyż duodiody większej mocy mają wewnętrzne połączenie grzejnika z katodą wewnątrz bańki, np: 5Z4.
Para lamp 6L6 będzie miała mniejszy prąd żarzenia od czwórki EL84, można zastosować uzwojenie żarzenia nawijane przewodem o mniejszym przekroju. Prostownik lampowy będzie musiał mieć niestety dodatkowe uzwojenie żarzenia, gdyż duodiody większej mocy mają wewnętrzne połączenie grzejnika z katodą wewnątrz bańki, np: 5Z4.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 250...374 postów
Właśnie rozważam opcje EL84 i krzem oraz 6L6 i lampa. Z racji tego że i tak będę zamawiał transformator to obie opcje wchodzą w grę.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Właśnie wczoraj nagrywałem Orange OR15 2xEL84, oczywiście uzupełniony z przodu kostkami i w niskich strojach (stoner):
Biorąc pod uwagę, że dwie dodatkowe eelki to raptem 3dB więcej,to po co je tam wkładać?
Biorąc pod uwagę, że dwie dodatkowe eelki to raptem 3dB więcej,to po co je tam wkładać?

Głośność to też od dobrej paki zależy. Dwie EL84 na paczce z głośnikami 100dB będzie głośniejsze od 4 na głośnikach 95dB.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wiadomo (tu było 2xVintage30). Ale w każdym przypadku dołożenie drugiej pary lamp da wzrost maksymalnej głośności o 3dB, trzeba się zastanowić, czy warto.
Dla jednych warto, dla innych nie warto. Ludzie kupują "wintydżowe" kondensatory i mówią, że warto... Ja ci nie powiem czy warto. Warto na pewno mieć dobrą pakę.
-
- 250...374 postów
Słuszna uwaga. Chyba zdecyduje się na 2x 6L6 i prostownik na lampie. Akurat mam parę tych lamp na stanie z gniazdami.
-
- 250...374 postów
Coś tam rozrysowałem i teraz będę się zastanawiał czy to ma sens.
Rezystor 1M do masy za kondensatorem na wyjsciu drugiej triody powinien byc.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Mieszanie kanałów niedobre.
Pętla za mocno obciążone wyjście, albo wyjscie z katody
0,1uF w filtrze polaryzacji dużo za mało.
Pętla za mocno obciążone wyjście, albo wyjscie z katody
0,1uF w filtrze polaryzacji dużo za mało.
Jeśli kanały nie są przełączalne to można jeden kanał dać na jedno wejście invertera a drugi na drugi czyli tak jak ja w "Boomerangu":
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=
W zasilaczu biasu to chyba nigdy nie wsadziłem mniej niż 22uF, ale widywałem i 10uF
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=
W zasilaczu biasu to chyba nigdy nie wsadziłem mniej niż 22uF, ale widywałem i 10uF