Wzmacniacz SV-210

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Wzmacniacz SV-210

Post autor: tiquet »

O jakiej maksymalnej mocy można podłączyć kolumny o impedancji 8 omów do tego wzmacniacza?

Obrazek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Wzmacniacz SV-210

Post autor: Romekd »

Witam.
Nie ma jakiegoś ograniczenia maksymalnej mocy kolumn, jakie wolno podłączyć do wzmacniacza o mocy wyjściowej 10 W. Przy maksymalnej mocy wzmacniacza 10 W ważne by kolumny charakteryzowały się dobrą skutecznością i właściwą impedancją (modułem impedancji) oraz w miarę płaskim (wyrównanym) jego przebiegiem w całym paśmie przenoszenia kolumny.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Mam takie kolumny o parametrach jak na zdjęciu.
Czy mogę ich używać z tym wzmacniaczem bez obaw ich uszkodzenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

tiquet pisze: śr, 21 listopada 2018, 22:56 Mam takie kolumny o parametrach jak na zdjęciu.
Czy mogę ich używać z tym wzmacniaczem bez obaw ich uszkodzenia?
Tak, bez obawy o uszkodzenie tak kolumn jak i wzmacniacza. Jedyny minus to spadnie tylko trochę moc wzmacniacza bo kolumny są 8 omowe a wzmacniacz 4 omowy
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Dziękuję za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
To jest wzmacniacz z DDR-u z końca istnienia tego kraju.
W końcówkach pracują układy A2030-to wschodnioniemieckie odpwiedniki TDA 2030. Układy jeszcze dostępne-dużo tego było stosowane w stereofonicznych TV, lipnych wieżach i małych amplitunerkach z DDR-u.
Mam amplituner Robotron z 1991 roku z pełnym FM-em do 108MHz z końcówkami na tych układach. Amplituner sprawny choć dostrojenie"pływa"(chyba elektrolity w zasilaczu napięcia warikapowego).Brzmienie ma fajne ale bardzo "konturowe".Jak podłączysz basowe kolumny, będzie jeden łomot jak na dyskotece.
Te kolumny co masz to fajne,stare kolumny i możesz ich używać.Gorzej gdyby to wzmacniacz był 8 omów a kolumny 4 omy.A swoją drogą to są dziwne kolumny bo niemieckie kolumny Vintage są zwykle 4-8 Omów tzw."uniwersalne" a tak naprawdę 4 omy.Ogólnie w Niemczech,jednych i drugich robili wzmacniacze 4 omy.
Tylko jedno pytanie: w jakim stanie są zawieszenia głośników niskotonowych?Pytam,bo stare głośniki były na piance,a to po kilku latach się rozsypuje.
Jak guma to OK.
Miałem kiedyś Heco z flohmarktu.Dałem zrobić zawieszenia i parę lat grały ale raz dostały(z mojej głupoty) 300W i poszły na złom.Też były basowe i fajnie grały z moim Telefunkenem Opus 301 z 1971 roku. Niestety przez niedosłuch ojca amplituner trafił do kuchni gdzie grał z kolumnami od starej wieży Panasonic i było to jedno"tłuczenie".Po serii awantur wyniosłem odbiornik na strych a kolumny od wieży wydałem w cholerę.A teraz to mi nic w kuchni starego domu nie wolno posłuchać :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Wracając do kolumn to będzie to dość słabo grało-kilka wat i to przy THD 10%.
Lipny wzmacniacz to jest.Traktuj go jakby to był TV stereo i nie dawaj kolumn o dużych membranach bo będą "tłuc basem"
Ja w październiku 2017 przytaszczyłem wzmacniacz SABA MI 380,który wziąłem jako złom.Miał tak zapyziałe potencjometry barwy dźwięku,że nie przesuwały się ale Kontakt PR i wzmacniacz gra mi z kolumnami STX-F130n.Tylko te kolumny lipne-prawie basu nie ma.Wolałbym Tonsile.
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Zawieszenia są z pianki i trzeba będzie je wymienić.
Kupiłem je na targu gdyż kosztowały mnie kilkanaście PLN a wizualnie wyglądają jak nowe (zero rys, otarć, zabrudzeń), prawie jak ze sklepu, a i z wyglądu też bardzo mi się podobają :)
Wzmacniacz też kupiłem dawnej na targu, gdyż też był w idealnym stanie i kosztował mnie chyba 5 PLN :D
Ogólnie wszystko działa i na razie jest wystarczające, chociaż będę rozglądał się za lepszym wzmacniaczem. Ostatnio był w wizualnie idealnym stanie wzmacniacz Yamaha A-S201, ale było to przed kolumnami i nie zapytałem o cenę, a pewnie kosztowałby ze 100 zł.