Nora W68

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nora W68

Post autor: Marcin K. »

Witajcie. Zakupiłem takie oto radio jak w tytule, Nora W68, rocznik 1938. Następny model W69 mam w bakelitowej obudowie, działa bardzo przyzwoicie. Na temat tego modelu za dużo nie ma ale schemat znalazłem, nie jest to jakaś skomplikowana konstrukcja.
Radio w ogólnym stanie średnim. Poza mocnym kurzem, kilku brakach wydaje się byc nie grzebane. Od spodu chassis była fabrycznie przykręcona blacha przez co elektronika z cewkami jest w doskonałym stanie bo myszki nie wlazły tam by pałaszować wszystko dookoła :-) .
Brakuje w nim kubka p.cz., kaprurków na lampy oraz gałki. Najgorsze jest to że jest zatarty głośnik i z tym nie wiem za bardzo co zrobić.
Na fotografiach widać jak to wygląda. O ile zdobycie kapturków i kubka będzie prawie możliwe to z głośnikiem juz nie jest tak kolorowo, no i ta gałka...
Gałka wewnętrzna, prawie identyczna jak w polskich Telefunkenach i właśnie takiem poszukuję. Myślę że na foto widać o co mi chodzi.
Wracając co do głośnika to macie koledzy jakiś pomysł jak go ruszyć? Cewka sprawna, trafo i uzwojenie wzbudzenia też. Szkoda że nie jest rozkręcany to by nie bylo kłopotu lecz ten jest nitowany.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kraz

Re: Nora W68

Post autor: kraz »

Witam, co do głośnika nie ma innej możliwości jak tylko roznitować, jak by był tylko zabrudzony to można by było odkurzaczem wygarnąć brud, ale z tego co widzę to jest zardzewiały i rdzę trzeba usunąć mechanicznie brutalną siłą :( .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witaj Hirku. Tego się obawiałem że będę musiał rozwiercić nity i rozebrać go całkiem. Ale innej możliwości faktycznie nie ma.
Pozostaje jeszcze kwestia kubeczka p.cz. i gałki a z tą chyba będzie problem żeby ją zdobyć.
Lampy już uzupełniłem, skrzynka pomalowana, prezentuje się całkiem przyzwoicie.
Dam znać co wyszło z rozbierania głośnika...
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kraz

Post autor: kraz »

Witam, co do kubka daj wymiary, nic nie obiecuję ale sprawdzę w swoich przydasiach jakieś kubki mam może akurat coś trafię.