Klej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Klej
Mam pytanie odnośnie kleju. Mam 2 philipsy ( 470A i 470HU). Oba miały klejone i uzupełniane góry bakelitowych skrzynek. Chciałbym wzmocnić i ustabilizować konstrukcję przyklejając od środka mosiężną listwę. Jakim klejem najlepiej przykleić mosiężną listwę do bakelitu??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Re: Klej
Proponuję Distal, sprawdzony. Do Pionierków używałem też szpachli samochodowej dwuskładnikowej. Są z włóknem szklanym a dodatkowo można wzmocnić siatką. Łatwo się szlifuje a jedynym mankamentem jest kolor. Przed położeniem wskazane jest podłoże dobrze przeorać np. grubym papierem ściernym.
-
- 375...499 postów
I porządnie odtłuścić np. benzyną ekstrakcyjną , acetonem .TELEWIZOREK52 pisze: wt, 20 listopada 2018, 02:11 Proponuję Distal, sprawdzony.... Przed położeniem wskazane jest podłoże dobrze przeorać np. grubym papierem ściernym.
Co ja pacze ?
-
- 2500...3124 posty
A ja usiłowalem pokleić gałkę od autotransformatora i nic tego bakelitu nie chce trwale skleićć. Distal, eopxy czy epidian po jakimś czasie puszcza. Ta gałka to jakiś taki "tłusty" bakelit. Jest miękki. ożna go nawet jakby nożem wykrawać
-
- 2500...3124 posty
A ja usiłowalem pokleić gałkę od autotransformatora i nic tego bakelitu nie chce trwale skleić. Distal, eopxy czy epidian po jakimś czasie puszcza. Ta gałka to jakiś taki "tłusty" bakelit. Jest miękki. Można go nawet jakby nożem wykrawać.
-
- 2500...3124 posty
Jeżeli ma tylko spełniać swoją rolę, a nie "wyglądać' to proponuję modelarskie metody.
Opaska na zewnątrz gałki.
Dratwa , kilkanaście zwojów/kilkadziesiąt zwojów ułożone na kleju i pokryte z zewnątrz klejem.
Może być nawet distal.
Na pewno pozwoli dotrwać do znalezienia czegoś bardzie podchodzącego.
P.S. nie przykryć opaską otworu na śrubokręt ( o ile taki jest)
Opaska na zewnątrz gałki.
Dratwa , kilkanaście zwojów/kilkadziesiąt zwojów ułożone na kleju i pokryte z zewnątrz klejem.
Może być nawet distal.
Na pewno pozwoli dotrwać do znalezienia czegoś bardzie podchodzącego.
P.S. nie przykryć opaską otworu na śrubokręt ( o ile taki jest)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Staszku nie za bardzo jest to jakoś owinąć
viewtopic.php?f=37&t=34896
viewtopic.php?f=37&t=34896
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
Nie wiem w jaki sposób jest uszkodzona stara, ale czy nie można założyć opaski na wysokości śrub?
(na "szyjce"?)
Opaskę robisz z wkręconymi śrubami. które należy w odróżnieniu od samej gałki natłuścić aby klej nie złapał gwintu.
(na "szyjce"?)
Opaskę robisz z wkręconymi śrubami. które należy w odróżnieniu od samej gałki natłuścić aby klej nie złapał gwintu.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Sama gałka trzyma się osi. srednica osi 12mm. Połamany ( brakujacy ) jest ten dół ( talerzyk ze strzałką wsakzującą napięcie) i srodkowa część.
W środku gałki zatopiona jest metalowa tuleja z gwintowanymi otworami na śruby mocujace. Wiem można założyc cokolwiek, cos dorobić, dokleić, przybic papówką
Ale wolabym oryginał albo coś do oryginału zbliżone. Na starość człowiek staje się kapryśny 
W środku gałki zatopiona jest metalowa tuleja z gwintowanymi otworami na śruby mocujace. Wiem można założyc cokolwiek, cos dorobić, dokleić, przybic papówką