Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.
Witam.
Od dłuższego czasu leży w u mnie w szafie mieszkowy średnioformatowy aparat fotograficzny Moskwa 5 z zablokowaną migawką.
Czy któryś z Kolegów wie jak się do tego zabrać aby usprawnić migawkę i czegoś nie popsuć? Był już w serwisie aparatów analogowych ale nie podejmują się z powodu braku części do antyków.
Pozdrawiam
Od dłuższego czasu leży w u mnie w szafie mieszkowy średnioformatowy aparat fotograficzny Moskwa 5 z zablokowaną migawką.
Czy któryś z Kolegów wie jak się do tego zabrać aby usprawnić migawkę i czegoś nie popsuć? Był już w serwisie aparatów analogowych ale nie podejmują się z powodu braku części do antyków.
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Re: Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.
Jeśli to szmaciana migawka, jak w zenitach, zorkach, lajkach : ) itp, to należy ją delikatnie przepychać w prowadnicach: najpierw leci pierwsza lamela, za nią druga, na czasie B, powinno być najlepiej widać. odwijają się i nawijają na dwóch wałkach każda. Prowadnice mogły skorodować i rdza blokuje. Uwaga, by nie zerwać taśm, nie skosić - mogą wypaść wtedy). U spodu, pod pokrywą, są śruby z przeciwnakrętkami fi 1-2 mm malutkie, naciągające sprężyny - nie ruszać bez potrzeby. Ustawienie tego bez przyrządów i instrukcji, wątpliwe.
Lamelki szmaciane, zakończone są metalową skuwką, które chodzą w prowadnicach, a ciągną to taśmy góra/dół. Po uruchomieniu, można szukać dojścia i zwilżyć wacikiem, olejem syntetycznym, przetrzeć ostrożnie, by nie zamoczyć szmat, prowadnice i skuwki przesłon. Są gumowane, ale lepiej by pozostały suche, bo się będą sklejać.
Taśmy zerwane, reperował mi w Zenicie, Mechanik na Buczka w Lublinie - gdzieś w 1992r. Przypuszczam, że już jest na innej ulicy i nie na piętrze. To był Fachowiec.
Lamelki szmaciane, zakończone są metalową skuwką, które chodzą w prowadnicach, a ciągną to taśmy góra/dół. Po uruchomieniu, można szukać dojścia i zwilżyć wacikiem, olejem syntetycznym, przetrzeć ostrożnie, by nie zamoczyć szmat, prowadnice i skuwki przesłon. Są gumowane, ale lepiej by pozostały suche, bo się będą sklejać.
Taśmy zerwane, reperował mi w Zenicie, Mechanik na Buczka w Lublinie - gdzieś w 1992r. Przypuszczam, że już jest na innej ulicy i nie na piętrze. To był Fachowiec.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 1250...1874 posty
Wydaje mi się, że aparat Moskwa 5 to był aparat mieszkowy 6x9 a więc miał migawkę centralą...
Do jej naprawy potrzebny jest specjalista od mechaniki precyzyjnej, bo bardzo łatwo można uszkodzić delikatne płatki migawki lub mechanizm regulacji czasu....
Do jej naprawy potrzebny jest specjalista od mechaniki precyzyjnej, bo bardzo łatwo można uszkodzić delikatne płatki migawki lub mechanizm regulacji czasu....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 100...124 posty
Witam.
Dzięki za cenne informacje. Migawka w tym aparacie jest centralna jak w polskich Startach czy czeskich Flexaretach dwubiektywowych, ma tylko trzy listki. Ale był to w tamtych latach aparat dla fotografów zawodowych, miech jak się otwierał to nieobeznanego amatora podobno nawet mógł "zabić"
. Chcę go doprowadzić do "rychtu" i nieco jeszcze pofocić na fomacie 6x9 cz-b. Stary ciężki statyw do fotografii nocnej też repecę. Twoje rady będą jednak dla mnie cenne przy naprawie starych lustrzanek w moich zasobach formatu laikowskiego np. PRAKTICA, NIKON co to niektóre z nich nawet bez prądu działają, a do tej pory temat odpuszczałem.
Spróbuję odszukać tego fachurę z Lublina, bo w Stolicy to już chyba się takiego nie znajdzie.
Pozdrawiam
Dzięki za cenne informacje. Migawka w tym aparacie jest centralna jak w polskich Startach czy czeskich Flexaretach dwubiektywowych, ma tylko trzy listki. Ale był to w tamtych latach aparat dla fotografów zawodowych, miech jak się otwierał to nieobeznanego amatora podobno nawet mógł "zabić"

Spróbuję odszukać tego fachurę z Lublina, bo w Stolicy to już chyba się takiego nie znajdzie.
Pozdrawiam
-
- 100...124 posty
Tylko gdzie takiego szukaćgeorge6 pisze: czw, 22 listopada 2018, 19:28 ....Do jej naprawy potrzebny jest specjalista od mechaniki precyzyjnej, bo bardzo łatwo można uszkodzić delikatne płatki migawki lub mechanizm regulacji czasu....

-
- 1250...1874 posty
Pozostaje Ci zaopatrzyć się w narzędzia zegarmistrzowskie, lupy wkrętaczki i pęsety...Przyda się oliwka zegarmistrzowska i kilka narzędzi które musisz wykonać sam... No i najważniejsze, dużo cierpliwości samozaparcia i sprawnej ręki... W Łodzi znałem dwa zakłady zajmujące się naprawą tradycyjnych aparatów, niestety żaden nie przetrwał do dziś. Kiedy kilka lat temu zacięła mi się przysłona preselekcyjna w obiektywie od Pentacona Six , za naprawę wziąłem się sam...i udało się choć kosztowało mnie to sporo czasu i nerw... Dziś już bym się tego nie podął...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 100...124 posty
I tego się obawiałemgeorge6 pisze: czw, 22 listopada 2018, 23:17 Pozostaje Ci zaopatrzyć się w narzędzia zegarmistrzowskie, ...

Jak Tobie udało się z przysłoną w obiektywie, to może i mnie uda się z migawką. Za narzędziami już się rozglądam.
-
- 375...499 postów
odszukać tego fachurę z Lublina"" Zapomnij, z czego by wyżył, już pewnie nie żyje.
Migawki (także przesłony) z irydu - bodajże, mają być czyste i suche. Są dość kruche. Delikatnie to umyć z mydłem przejrzystym i później nasmarować tryby i łożyska, także listków - punkt obrotu. Przy okazji można obiektyw przeczyścić, co się da. Stare sprzęty bardziej serwisowalne są od współczesnych. Nic na siłę. Powodzenia
Migawki (także przesłony) z irydu - bodajże, mają być czyste i suche. Są dość kruche. Delikatnie to umyć z mydłem przejrzystym i później nasmarować tryby i łożyska, także listków - punkt obrotu. Przy okazji można obiektyw przeczyścić, co się da. Stare sprzęty bardziej serwisowalne są od współczesnych. Nic na siłę. Powodzenia
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 1250...1874 posty
tel. 71 372 42 83 oczywiście we Wrocławiu - złote ręce.
-
- 100...124 posty
Dziękuję Koledzy za wszystkie informację

Pozdrawiam.
PS.
Pamiętam smak piwa warzonego w Spiżu w podziemiach Ratusza, tego z "bombą w kuflu" też

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Witam.
Aparat wrócił już z naprawy, wszystko działa. Specjalista jakich zostało niewielu.
Dziękuję Kolegom za pomoc.
Pozdrawiam
Aparat wrócił już z naprawy, wszystko działa. Specjalista jakich zostało niewielu.
Dziękuję Kolegom za pomoc.
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
A czy mogę zapytać jaki był koszt takiego zabiegu?, jeśli to nie tajemnica.
Mam kilka uszkodzonych aparatów i zastanawiam się czy byłaby opłacalna ich naprawa.
Mam kilka uszkodzonych aparatów i zastanawiam się czy byłaby opłacalna ich naprawa.
-
- 100...124 posty
Koszt naprawy podałem na pw, polecam. Naprawiona migawka, skalibrowany dalmierz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam