Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.

Post autor: Enro »

Witam.

Od dłuższego czasu leży w u mnie w szafie mieszkowy średnioformatowy aparat fotograficzny Moskwa 5 z zablokowaną migawką.
Czy któryś z Kolegów wie jak się do tego zabrać aby usprawnić migawkę i czegoś nie popsuć? Był już w serwisie aparatów analogowych ale nie podejmują się z powodu braku części do antyków.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Re: Aparat Moskwa 5 Zablokowana migawka.

Post autor: czyt »

Jeśli to szmaciana migawka, jak w zenitach, zorkach, lajkach : ) itp, to należy ją delikatnie przepychać w prowadnicach: najpierw leci pierwsza lamela, za nią druga, na czasie B, powinno być najlepiej widać. odwijają się i nawijają na dwóch wałkach każda. Prowadnice mogły skorodować i rdza blokuje. Uwaga, by nie zerwać taśm, nie skosić - mogą wypaść wtedy). U spodu, pod pokrywą, są śruby z przeciwnakrętkami fi 1-2 mm malutkie, naciągające sprężyny - nie ruszać bez potrzeby. Ustawienie tego bez przyrządów i instrukcji, wątpliwe.
Lamelki szmaciane, zakończone są metalową skuwką, które chodzą w prowadnicach, a ciągną to taśmy góra/dół. Po uruchomieniu, można szukać dojścia i zwilżyć wacikiem, olejem syntetycznym, przetrzeć ostrożnie, by nie zamoczyć szmat, prowadnice i skuwki przesłon. Są gumowane, ale lepiej by pozostały suche, bo się będą sklejać.
Taśmy zerwane, reperował mi w Zenicie, Mechanik na Buczka w Lublinie - gdzieś w 1992r. Przypuszczam, że już jest na innej ulicy i nie na piętrze. To był Fachowiec.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Wydaje mi się, że aparat Moskwa 5 to był aparat mieszkowy 6x9 a więc miał migawkę centralą...
Do jej naprawy potrzebny jest specjalista od mechaniki precyzyjnej, bo bardzo łatwo można uszkodzić delikatne płatki migawki lub mechanizm regulacji czasu....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Witam.

Dzięki za cenne informacje. Migawka w tym aparacie jest centralna jak w polskich Startach czy czeskich Flexaretach dwubiektywowych, ma tylko trzy listki. Ale był to w tamtych latach aparat dla fotografów zawodowych, miech jak się otwierał to nieobeznanego amatora podobno nawet mógł "zabić" :lol: . Chcę go doprowadzić do "rychtu" i nieco jeszcze pofocić na fomacie 6x9 cz-b. Stary ciężki statyw do fotografii nocnej też repecę. Twoje rady będą jednak dla mnie cenne przy naprawie starych lustrzanek w moich zasobach formatu laikowskiego np. PRAKTICA, NIKON co to niektóre z nich nawet bez prądu działają, a do tej pory temat odpuszczałem.
Spróbuję odszukać tego fachurę z Lublina, bo w Stolicy to już chyba się takiego nie znajdzie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

george6 pisze: czw, 22 listopada 2018, 19:28 ....Do jej naprawy potrzebny jest specjalista od mechaniki precyzyjnej, bo bardzo łatwo można uszkodzić delikatne płatki migawki lub mechanizm regulacji czasu....
Tylko gdzie takiego szukać :( ? W Stolicy odpuści sobie. Kiedyś repeciłem migawkę SMIENY 8 i udało się. Tego dotknąć się boję :? .
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Pozostaje Ci zaopatrzyć się w narzędzia zegarmistrzowskie, lupy wkrętaczki i pęsety...Przyda się oliwka zegarmistrzowska i kilka narzędzi które musisz wykonać sam... No i najważniejsze, dużo cierpliwości samozaparcia i sprawnej ręki... W Łodzi znałem dwa zakłady zajmujące się naprawą tradycyjnych aparatów, niestety żaden nie przetrwał do dziś. Kiedy kilka lat temu zacięła mi się przysłona preselekcyjna w obiektywie od Pentacona Six , za naprawę wziąłem się sam...i udało się choć kosztowało mnie to sporo czasu i nerw... Dziś już bym się tego nie podął...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

george6 pisze: czw, 22 listopada 2018, 23:17 Pozostaje Ci zaopatrzyć się w narzędzia zegarmistrzowskie, ...
I tego się obawiałem :? .
Jak Tobie udało się z przysłoną w obiektywie, to może i mnie uda się z migawką. Za narzędziami już się rozglądam.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

odszukać tego fachurę z Lublina"" Zapomnij, z czego by wyżył, już pewnie nie żyje.
Migawki (także przesłony) z irydu - bodajże, mają być czyste i suche. Są dość kruche. Delikatnie to umyć z mydłem przejrzystym i później nasmarować tryby i łożyska, także listków - punkt obrotu. Przy okazji można obiektyw przeczyścić, co się da. Stare sprzęty bardziej serwisowalne są od współczesnych. Nic na siłę. Powodzenia
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

tel. 71 372 42 83 oczywiście we Wrocławiu - złote ręce.
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Moskva 5.jpg
Witam.

Dziękuję Koledzy za wszystkie informację :D . Aparat będzie naprawiany we Wrocławiu :D . Zakład jeszcze działa oficjalnie na Krzykach.

Pozdrawiam.

PS.
Pamiętam smak piwa warzonego w Spiżu w podziemiach Ratusza, tego z "bombą w kuflu" też :lol: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Witam.

Aparat wrócił już z naprawy, wszystko działa. Specjalista jakich zostało niewielu.
Dziękuję Kolegom za pomoc.

Pozdrawiam
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

A czy mogę zapytać jaki był koszt takiego zabiegu?, jeśli to nie tajemnica.
Mam kilka uszkodzonych aparatów i zastanawiam się czy byłaby opłacalna ich naprawa.
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Koszt naprawy podałem na pw, polecam. Naprawiona migawka, skalibrowany dalmierz.
Pozdrawiam