Magnetofon ZK1...

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

TomekP
25...49 postów
25...49 postów

Magnetofon ZK1...

Post autor: TomekP »

Dzień dobry.
Kupię, przyjmę lub zamienię za drobiazgi lampowe takie jak: podstawki, transformatory (jeśli będę miał "wymagane") magnetofon lampowy, najlepiej ZK120 lub pokrewny.
Wymagania:
Stan zewnętrzny- może być kurnikowy. No może bez guana, ale niekompletny, połamany. Bez różnicy.
Elektronicznie- może być bez lamp, ewentualnie bez transformatora, ale resztę potrzebuję sprawną. Głowicę uniwersalną niezajechaną tak by odtwarzał i nagrywał.
Mechanicznie- sprawny na tyle by kręcił, odtwarzał, nagrywał. Przewijać nie musi.
Przyznam się bez bicia, nie zamierzam go rekonstruować, naprawiać, wskrzeszać.
Ale też nie rozbiorę na części. Ma mi posłużyć do prób, eksperymentów i zdobycia wiedzy.
Prawdopodobnie potem ruszy dalej w świat.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Re: Magnetofon ZK1...

Post autor: Enro »

Mechanikę w częściach to będę miał, głowice to raczej od tranzystorowych ale to do sprawdzenia. Mam jeszcze części do Grundiga TK... lampowego. Mostek głowic i silnik będę chciał zostawić. Jakby interesowały cię trafa do lampowego Grundiga to też mam, a odciążony silnik ZK powinien dać większy moment obrotowy.
Interesowały by mnie trafa CP i RZC Zatry, sieciowe powyżej 40 VA. Mam też NOS-y głowice do lampowego 4-ścieżkowego, jedną mógłbym odstąpić.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ