Co to za złącze?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Co to za złącze?
No nie mogę za Chiny wyguglać jak nazywa się ten rodzaj złącza. Ani poszukać na tme.pl. Potrzebne mi kabelki jak na zdjęciu (żeńskie), współpracujące ze złączami jak na zdjęciu zasilacza (męskimi). Zdaje się że takie złącza i kable są też stosowane w zasilaniu akumulatorowym.
_
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Co to za złącze?
Konektory po prostu...
Wklepujesz w google "konektory płaskie do kabli" i voila:
https://www.google.com/search?client=fi ... oyJBPqyEW4
Wklepujesz w google "konektory płaskie do kabli" i voila:
https://www.google.com/search?client=fi ... oyJBPqyEW4
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
OK, dzięki. Same konektory znalazlem w tme, ale nie chciałbym robić kabli własnoręcznie. Jak się nazywają takie gotowe kable, czego szukać? Wpisanie w wyszukiwarkę "kabel z konektorem", "kabel konektorowy" nic nie daje. Po angielsku znalazlem jedynie crimp terminal cable aliexpress link, który konektor ma tylko z jednej strony.
EDIT: zdaje się że są stosowane także w technice audio/scenicznej: link. Ale znów konektor tylko z jednej strony...
EDIT: zdaje się że są stosowane także w technice audio/scenicznej: link. Ale znów konektor tylko z jednej strony...
_
-
- 2500...3124 posty
Ja sobie takie oto cudo kupiłem i robie sobie kable jakie chce i ile chcę
- george6
- 1250...1874 posty
A ja zamiast zaciskać, tradycyjnie lutuję....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
no cudo to toto nie jest

tak wyglada w miare przyzwoity "crimper" ma wymienne "kamienie"(ten moj tutaj slabo wymienne bo trzeba srubki odkrecac)
i mozna wtedy zaciskac co sie chce np. zlacza BNC (a tego sie nie polutuje)
Teraz ma zalozone "kamienie" do konektrow izolowanych, inny ksztalt pozwala na eleganckie zaciskanie konektorow nieizolowanych (np. we wtyczkach wielopinowych ) jescze inny koncowek z tulejkami , czy jescze inny wspomnianych wczesniej BNC itd.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
To złącza samochodowo/traktorowe: powszechne w starszym sprzęcie jezdno/rolnym. I w sklepach tego typu szukać. Maluchy, Ursusy, sklepy elektryczne także.
Zarobienie, to zagięcie blaszek umiejętne, lub zarabiaczką: dłuższe - odizolowanego przewodu, krótsze (skrzydełka te krótsze) na izolacji - by się nie ułamało za szybko: w kółko i do środka, by sprężynowały.
Zarobienie, to zagięcie blaszek umiejętne, lub zarabiaczką: dłuższe - odizolowanego przewodu, krótsze (skrzydełka te krótsze) na izolacji - by się nie ułamało za szybko: w kółko i do środka, by sprężynowały.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Najlepszą zaciskarką konektorów, która nie robi błędów jak na razie jest taka jak z linka.
https://www.tme.eu/pl/details/fut.pad-1 ... er/pad-13/
Co do konektorów to są konektory płaskie 6,3 mm.
Co do gotowych kabli to raczej ciężko będzie znaleźć, chyba że na dalekim wschodzie. Zamawiam dość dużo u największych dostawców i jak na razie nie znalazłem gotowych kabli z tymi konektorami.
https://www.tme.eu/pl/details/fut.pad-1 ... er/pad-13/
Co do konektorów to są konektory płaskie 6,3 mm.
Co do gotowych kabli to raczej ciężko będzie znaleźć, chyba że na dalekim wschodzie. Zamawiam dość dużo u największych dostawców i jak na razie nie znalazłem gotowych kabli z tymi konektorami.