Podział ludzkości

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Podział ludzkości

Post autor: akordeonista »

Zgodnie z mottem Kolegi Janusza: "Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać" nieco przypadkiem stałem się posiadaczem takiego odbiornika i przeszedłem w efekcie do drugiej grupy ludzkości :wink: .
Trafił do mnie od pierwszego właściciela, bardzo zadbany, chociaż panel przedni, gałki i klawisze wymagały demontażu i szorowania w ciepłej wodzie z detergentem. Wymieniłem również skalę wskaźnika częstotliwości, oraz tylny panel przyłączeniowy na metalowy z kompletem złącz. Warto było wydać na niego 150 PLN, bo plastykowy oryginał mocno był utleniony, poza tym oryginalne gniazda, zwłaszcza głośnikowe nieco "kolebały" się w otworach.
Efekt na zdjęciach poniżej.
PS. "Zadbany", to znaczy z kompletem dokumentów - instrukcja obsługi, schemat, dodatkowy schemat zmian w porównaniu z pierwszym modelem z pięcioma wskaźnikami wychyłowymi (płytka PWT zamiast płytki PW), gwarancja, rachunek a nawet trzy zapasowe pokrętki do strojenia.
Przekonałem się, że nie tylko ja jestem drobiazgowym, nudnym "szczególarzem" :D .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Podział ludzkości

Post autor: Locutus »

Gratulacje - pieknie zachowany egzemplarz.
Gałki po szorowaniu świecą się jak.... po regeneracji - cóż to był za detergent :?: :shock:
Czy 'środek' też przeszedł SPA ? :lol:
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Zanieczyszczenia płyt czołowych, klawiszy i gałek to najczęściej ludzki pot, zmieszany z kurzem. Jak zaschnie, trudno go usunąć szmatką, nawet mokrą. Można oczywiście zastosować spirytus, ale znam lepsze zastosowania tego płynu :wink: .
Do mycia "drapanych" powierzchni aluminiowych według mnie najlepszy jest poczciwy "Ludwik". Po zdemontowaniu
z radia wszystkie te elementy włożyłem do dużej kuwety fotograficznej, wlałem trochę rzeczonego "Ludwika" i sporo gorącej wody. Po godzinnym spacerze szczotka do rąk w garść i do roboty. Namoczony brud daje się dość łatwo usunąć, potem intensywne płukanie i suszenie najpierw na słońcu - na tarasie mam stół z prawie czarnego granitu, mocno się nagrzewający. Na koniec jeszcze wydmuchanie resztek wody sprężonym powietrzem i wycieranie starą, flanelową koszulą.
Oczywiście radio jest sprawne w 100 %, chociaż poprzedni właściciel uprzedził mnie, że klawisze "kontur" i "20 dB" nie zawsze kontaktują. Istotnie tak było - było, bo już je wymieniłem na nowe. Było to trochę kłopotliwe, bo przeszkadza sąsiedztwo wyłącznika sieciowego, ale się udało.
W końcu pracowałem w serwisie prawie 40 lat - wstyd by było potknąć się na takich drobiazgach :oops: .
PS. Podstawki Tesli mam "obstalowane" - trwają poszukiwania - może coś z tego będzie :) .
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Mam do tych odbiorników sentyment. Sam posiadam dwa egzemplarze 5102 i 5102TE. Pierwszy murzynek z całym kompletem - korektor, tuner AM, drugi biały. Do naprawy są bardzo wdzięczne ;)

Gniazda mikrofonowe oraz głośnikowe też kolega wymieniał ?
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Mikrofonowe? Nie mam takich, natomiast tylny panel, który wymieniłem pochodzi ze Skawiny, od "kroposa".
Zestaw zawiera bardzo porządnie wykonaną i polakierowaną proszkowo blachę z sitodrukowymi napisami,
komplet gniazd RCA (cztery pary), komplet gniazd głośnikowych - również cztery pary - gniazdo RF do anteny FM
i gniazdo DIN typu WM 545 z wtykiem ze zworkami.
Niestety, zarówno gniazdo jak wtyk DIN są w odróżnieniu od gniazd RCA i głośnikowych takie sobie,
więc użyłem oryginału Unitry z własnych zapasów a wtyk-zworę pozostawiłem oryginalną.
Gniazda anteny AM i oprawy bezpiecznika również nie ma w zestawie, ale to mały kłopot.
Proszę zwrócić uwagę, że na panelu jest jedna para gniazd wejściowych więcej, opisana "gramofon/video".
Połączyłem ją z tylnymi , patrząc z tyłu, kolkami przełącznika gramofonu. Po wciśnięciu klawisza otrzymujemy
dodatkowe, w przybliżeniu liniowe, wejście sygnałowe. Można teoretycznie połączyć te gniazda bezpośrednio
z wejściem korektora, ale jak wiadomo - LENISTWO JEST RĘKOJMIĄ ZDROWIA :D !

PS. Po namyśle skojarzyłem sobie pytanie o gniazda mikrofonowe z gniazdami słuchawkowymi.
Jeśli Kolega miał to własnie na myśli, to tak - wymieniłem je również, korzystając z niedrogich zestawów
od tego samego "kroposa". W skład wchodzą dwa gniazdo stereo jack 6.3 mm i takie sprytne wkładki redukcyjne
z tworzywa, mocowane wkrętkami przez otwory po nitach oryginalnych gniazd WM-590.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Witam,czas leci i Radmor stał się zabytkiem prawie klasy zero.Też zaczynałem od polskiego sprzętu,ale coś mi zawsze w nim brakowało-nowoczesności[obecnie chyba jest przeciwnie :lol: ]Tak więc nie wytrzymałem nawet do końca gwarancji i jak obecnie by to nazwano,, zwandalizowałem ,,cudo techniki i wyszło to:
Radmor5102te.JPG
oczyt na lampkach z ruskiego liczydła z masą TTelek i mnóstwo błyskających kolorowych diod.Ale taka była moda.Teraz gdy włączę starego 5100 z pięcioma wskaznikami i to coś,to szybko,bardzo szybko wyłączam swoje dzieło,no ale jak napisałem-lata lecą.Pozdrawiam nowych członków KLUBU RADMORA! :) z poważaniem M.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Witam RADMOR'owiczów ;)
Mój się właśnie 'doprowadza' do stanu fabrycznego.
Wczesny 5100 po "pełnym SPA' środka (w sensie dosłownym)...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: daniel22 »

Marek7HBV, bardzo ciekawa przeróbka, masz może trochę lepszej jakości zdjęcia? Wygląda to interesująco :).
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Witaj Daniel22.Początek lat 80,to ekspansja LED i Radmor też zaoszczędził na wskażnikach wychyłowych tworząc TE.Sprzęt jest z 1982r,kupiłem go [jak prawie wszystko w tym czasie]przypadkiem trafiając na dostawę towaru do sklepu.Od początku nie podobał mi się jego wygląd,ale wersja wcześniejsza była praktycznie nieosiągalna w sklepie[ten kosztował mniej niż używka 5102 o cały miesiąc pracy!].Tak że jeszcze w czasie gwarancji rozbebeszyłem go i trochę przerobiłem.Próba przerobienia do wersji wcześniejszej nie udała się z powodu braku szansy na zakup wskażników i panelu :( więc zdecydowałem się wykonać skok do przodu-synteza była nierealna ,ale prosty odczyt częstotliwości już tak.Odbiornik służył mi kilka lat,ale po kupnie CD poszedł do ,,kuchni,, gdyż niestety był zbyt cienki do dynamiki 100db. M.
P2210964.JPG
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Ja od kolegi macska ( firma MJM) zakupilem synteze wraz z glowica i wyswietlaczem pasujacym wymiarami do wskaznika do mojego radmora 5102. Ale po czasie mi sie odwidzialo i odstapilem ją marcinowi.K ktory zamontował w swoim radmorze.