ORZEŁ BIAŁY-ryngraf

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

ORZEŁ BIAŁY-ryngraf

Post autor: s-waldek »

Witam.
Mam pytanie do osób interesujących się historią
Mam ciekawy ryngraf (PAMIĄTKA WOJNY EUROPEJSKIEJ). Pamiątka po moim stryjku (służył w kawalerii za czasów Polski Międzywojennej w latach 30-tych) .Pamiętam że, zawsze wisiał na honorowym miejscu.
Załączam fotki... Intrygują mnie daty. Przecież I W.Św. miała miejsce w latach 1914-1918. Na ryngrafie figurują tylko trzy daty. Dlaczego ?

P.S.
Próbowałem zarejestrować się na portalu ,,Było, nie minęło" ale, coś się,,zacięło" i ne dałem rady...
Chciałem tam zadać w/w pytanie. Ryngraf wisi na razie w garażu (odświeżyłem orła). Moja żona musi się z nim oswoić ( ,,Jakieś starocia w salonie ?")
Jednak 11 listopada będzie wisiał w salonie obok Marszałka Piłsudskiego. Gwarantuję. Może nie dojdzie do rozwodu (po 40 latach ?). 8) :wink:
Pewnie kogoś zaciekawi radio na szafce (pod ryngrafem). To (kiedyś kupiona) samoróbka z Francji na amerykańskich lampach...
Załączniki
,,groch, mydło i powidło"
,,groch, mydło i powidło"
dlaczego tylko trzy daty ?
dlaczego tylko trzy daty ?
Powiadają, że na wszelkie trudności znajdzie się sposób. Podobno chłop wyp..... jeża przez lejek.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ORZEŁ BIAŁY-ryngraf

Post autor: taipan3 »

Piękna pamiątka prawdopodobnie daty wynikają stąd że powstał w 1916 kiedy wojna jeszcze nie była zakończona
ociec
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ociec »

Witam
Wejdź na stronę PoszukiwanieSkarbów.com znajdź odpowiedni dział i poproś o pomoc. Pozdrawiam.
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

ODPOWIEDZ