Śnieżka R-206 słaba czułość UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Śnieżka R-206 słaba czułość UKF
Witam
Przestroiłem radio Śnieżka R-206 pochodzące z recyklingu. Fale długie odbierają dobrze, natomiast zakres UKF po przestrojeniu bez anteny odbiera stację lokalną bez anteny z szumami, po jej podłączeniu głośność wzrasta i szumy znikają czyli odbiór się poprawia. Innych nie odbiera. Co może być przyczyną tak małej czułości w tym zakresie? Uszkodzony układ UL1211?
Przestroiłem radio Śnieżka R-206 pochodzące z recyklingu. Fale długie odbierają dobrze, natomiast zakres UKF po przestrojeniu bez anteny odbiera stację lokalną bez anteny z szumami, po jej podłączeniu głośność wzrasta i szumy znikają czyli odbiór się poprawia. Innych nie odbiera. Co może być przyczyną tak małej czułości w tym zakresie? Uszkodzony układ UL1211?
Ostatnio zmieniony śr, 8 sierpnia 2018, 19:13 przez AZ12, łącznie zmieniany 2 razy.
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Śnieżka R-206 słaba czułość UKF
Aby była jasność toku rozumowania,to:bez anteny odbiera lokalną stację.Po włączeniu anteny nie ma nic?-czy odbiera tylko lokalną stację?
1/Jeżeli odbiera lokalną stację w obu przypadkach to uszkodzony jest wzmacniacz wcz.
2/Jeżeli po włączeniu anteny nie odbiera nic to przyczyną może być wzbudzenie wzmacniacza wcz.Zdarzało się że heterodyna przerywała pracę-przyczyną były tranzystory o zbyt małym wzmocnieniu[BF195].UL 1211 można podejrzewać jedynie w 1 przypadku. M.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Wymieniłem BF195 na BF314 i dalej to samo.
Wymieniłem BF195 na BF314 i dalej to samo.
Zbyt mało danych aby zdiagnozować usterkę-który BF?,jaka była procedura przestrojenia[co wymieniono,czy cewki Kolega ruszał,czy napięcia zmierzone]? Głowica wcz. zawiera z 8 elementów których nieodpowiednie parametry mogą powodować spadek czułości.Dotyczy to także toru pcz. w którym nie tylko UL1211 odpowiada za wzmocnienie. M.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Źle przestrojone może być i odbiera lustro. Sprawdź dławik w obwodzie zasilania tranzystora głowicy. W Tarabanie był ale czy w Śnieżce też, nie pamiętam. Radio bardzo upierdliwe w przestrajaniu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 100...124 posty
Dławik był, ale sprawdziłbym na początek, czy lepszy odbiór nie pojawia się przypadkiem, gdy antenę, przez kondensator kilka pF, podłączymy do emitera drugiego tranzystora. Oznaczałoby to złe zestrojenie lub usterkę pierwszego stopnia głowicy. Aha, na pewno oryginalna pojemność (75 pF) od emitera T2 jest za duża, powinno być ok. 33 pF. Ale to, mam nadzieję, instrukcja przestrajania uzwględnia. Ponadto, radia na UL1211 mają potencjometr nastawny, którego ustawienie - przynajmniej w radiach, które serwisowałem - było zawsze kompromisowe. Nieco inne położenie dawało max wzmocnienia dla FM, nieco inne dla AM. Może on został ruszony i stąd słabe wyniki na FM. Natomiast test zestrojenia heterodyny (uniknięcie błędnego zestrojenia na częst. lustrzanych) najprościej zrobić z innym radiem, niedaleko położonym, ustawionym na około 100 MHz. Przestrajając Śnieżkę, w okolicach początku jej skali, powinno się odebrać ciszę (heterodynę Śnieżki) w sąsiednim radiu postawionym na 100 MHz (poprawnie zestrojona głowica ustawiona na odbior 89,3 MHz generuje 100 MHz swoją heterodyną).
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Sprawdzę to, podłączę jeszcze głowicę UKF z innego radia. Jeśli nie polepszy się to będę wymieniał układ UL1211, czy mogę go umieścić w podstawce?
-
- 100...124 posty
Wymiana UL1211 jeśli nie jest zupełnie padnięty - nic nie przyniesie. U siebie w Wildze wymieniałem nawet na oryginał Sanyo i niespecjalnie polepszył się odbiór. Jeżeli radio odbiera na AM (D, S, K) ,to UL1211 jest w porządku. To, co możesz zrobić, to podrasować działanie toru p.cz. właśnie dla FM - korygując delikatnie (unikając skrajnych położeń) ustawienie potencjometru montażowego w obrębie UL1211. Wsłuchując się w szum na UKF, ustaw go na max wzmocnienia. Czułość w torze AM nieco spadnie, potem, jeśli Ci zależy, możesz spróbować ustawienia kompromisowego. Śnieżka na FM jest dość uproszczona (słabsza selektywność, czułość może da się podrasować), ale sygnały stacji FM są na tyle mocne, że nie powinno to być problemem. Ładne, niewielkie, zgrabne radio, jest drewno, sporszy głośnik, na pewno warto ją zrobić.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Po podłączeniu anteny do punktu K1 na płytce radio zaczęło odbierać inne stacje.
Po podłączeniu anteny do punktu K1 na płytce radio zaczęło odbierać inne stacje.
Witam.
Pozdrawiam
Romek
Czyli wychodzi na to, że masz uszkodzony lub źle przestrojony wzmacniacz w.cz. z tranzystorem T1. Czułość nawet sprawnej Śnieżki R-206, odbierającej na starym zakresie UKF, była dość kiepska (ok. 20 μV), więc po przestrojeniu na wyższe pasmo może być tylko jeszcze gorsza. Warto więc "podrasować" oryginalny układ, jak doradzał jeden z kolegów, np. dodać jeden selektywny stopień wzmocnienia w torze p.cz.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Okazało się że że cewka L2 ma zbyt małą indukcyjność.
Okazało się że że cewka L2 ma zbyt małą indukcyjność.
-
- 100...124 posty
Pozwolę się nie zgodzić. Przestrajając na CCIR ujmujemy sporo pojemności z obwodów rezonansowych, przez co dobroć (w tym przypadku obwodu LC strojonego wzmacniacza w.cz.) rośnie. Zaobserowałem to w wielu przestrajanych przeze mnnie unitrowskich radiach. Jedynym mankamanetem tak prostych odbiorników jest jednopunktowe strojenie (przez ściskanie/rozciąganie cewki). Stąd Śnieżkę można zestroić jednopunktowo (niezalecane) przy odbiorze ulubionej stacji, albo ambitniej - dołożyć trymer ceramiczny 3/10 pF równolegle do kondensatora strojeniowego dla obwodu wzm. w.cz. i zestroić zgodnie ze sztuką (dół zakresu - cewka, góra zakresu - trymer). Póki co, do korekty jest wzm. wejściowy - tutaj zwykle zostawiałem cewkę nie ujmując zwojów. Generalnie - w zdecydowanej większości przypadków ujęcie około 15..18 pF z każdego z obwodów (bez zmiany cewek) powodowalo "wskoczenie" górnego pasma. Plus oczywiście korekty.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Zastosowane w tym odbiorniku przestarzałe tranzystory typu BF195 mają niską częstotliwość graniczną wynoszącą zaledwie 250MHz. Tranzystory BF314 i BF241 stosowane w sprzęcie ZRK mają wyższą częstotliwość graniczną wynoszącą ponad 400MHz i mniejszą pojemność zwrotną. Po wstawieniu ich do odbiorników jubilatopodobnych czułość znacznie wzrosła.
-
- 100...124 posty
To na pewno, chociaż eltrowskie radia w wersji eksportowej (na których się wzorowałem strojąc krajowe radia na CCIR) też miały 2xBF195; nowsze BF195+BF241. Pozdrawiam!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zauważyłem że blaszki rotora w kondensatorze są przesunięte, czy to może być wpływ na zestrojenie zakresu UKF?
Zauważyłem że blaszki rotora w kondensatorze są przesunięte, czy to może być wpływ na zestrojenie zakresu UKF?