Cewki do Elektrita Eroica

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Cewki do Elektrita Eroica

Post autor: tszczesn »

Reanimuję powoli to radio, już pod względem elektrycznym jest w zasadzie zrobione, ale trafiłem na niemiłą niespodziankę. Cewka pierwotna pierwszego filtru p.cz. (tego w anodzie EK3) ma przerwę. Jest to tym dziwniejsze, że cewka jest w bardzo ładnym stanie, nigdy nie ruszana. W końcu nawet ją zdjęłem z rurki wsporczej na której jest nawinięta i nic nie widać, nawet w pierwszej warstwie która mogła zostać zerwana przy obracaniu cewki na rurce.

W związku z tym szukam samej cewki lub całego pierwszego filtru p.cz. z Eroiki lub Fidelio (AFAIR były takie same). W ostateczności - dowolnego elektritowskiego filtru p.cz. Ma ktoś jakąś ruinę Elektrita na części?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ma się rozumieć, że wykonanie tej cewki we własnym zakresie nie wchodzi w rachubę ze względu na brak danych, lub też dlatego, że radio nie byłoby już dalej oryginalne?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Ma się rozumieć, że wykonanie tej cewki we własnym zakresie nie wchodzi w rachubę ze względu na brak danych, lub też dlatego, że radio nie byłoby już dalej oryginalne?
Brak danych tak nie przeszkadza - mogę zmierzyć indukcyjność tej dobrej (obie są identyczne) i wyliczyć ile ich ma być. Oryginalność też nie jest problemem - cewka jest schowana w kubku i niewidoczna. Problemem jest fakt, że nie mam jak jej nawinąć. Ręcznie nie nawinę kilkuset zwojów w zgrabny krążek (już nawet nie chodzi o estetykę, a o to, żeby się cewka nie rozpadła), a dostępu do nawijarki nie mam.

W załączniku zdjęcie takiej cewki (zdjętej z karkasu), z tym, że tej drugiej, dobrej, ta zepsuta ma nawinięte na sobie dodatkowe uzwojenie sprzęgające które by zaciemniło fotkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Widzę ,że cewka jest nawinięta w sposób koszykowy lub krzyżowy, co ręcznie jest niewykonalne(?).Ten sam problem miałem z cewką długofalowa ob.we. od Mazura, o czym pisałem na forum.Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wykonanie specjalnej nawijarki, co nie jest zadaniem łatwym, chociaz możliwym.Ale czy warto dla jednej lub dwóch cewek?
Lech S.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ja bym spróbował odwinąć trochę zwojów. Kilka razy zdarzyła mi się taka sytuacja w cewkach obwodów wejściowych dla fal długich (Pioniery itd.) -> również wyglądały przyzwoicie. Przerwę odnajdywałem na 10-30 odwiniętym zwoju.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
Ty mówisz o innych cewkach - takich dużych, przestrzennych. Tu masz ciasno zwój na zwoju, nawijane "spiralnie", tak, że tworzy się ładny krążek. Nie do nawinięcia ręcznie, zwłaszcza że tych zwojów musi być kilkaset.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

To nie idzie zrobić na uzwojenie jakiejś tymczasowej szpulki, nawinąć drut, zalać jakąś żywicą, a później szpulkę rozebrać?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:To nie idzie zrobić na uzwojenie jakiejś tymczasowej szpulki, nawinąć drut, zalać jakąś żywicą, a później szpulkę rozebrać?
Niby można, ale eleganckie to nie będzie - jednak chcę mieć coś w miarę zbliżone do oryginału, nie jest to nieosiągalne (sam kiedyś oddałem ruinę Fidelia na części, teraz byłoby jak znalazł...). Ale jak się nie da inaczej to tak będę musiał zrobić.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Re: Cewki do Elektrita Eroica

Post autor: Bobiq »

tszczesn pisze: W związku z tym szukam samej cewki lub całego pierwszego filtru p.cz. z Eroiki lub Fidelio (AFAIR były takie same). W ostateczności - dowolnego elektritowskiego filtru p.cz. Ma ktoś jakąś ruinę Elektrita na części?
Zrób tak jak pewien pan na "E". z Allegro - wstaw cewki od Pioniera i puść na aukcji jako sprawny i oryginalny :/ :(
Pionier U2
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Vault_Dweller pisze:Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
Witam.
Wszystko to co opisane w tej książce, o czym mówisz, owszem tak, jest wykonalne gdy cewka ma np.50 mm średnicy.Dla rdzenia 7-10 mm spróbuj sam , ręcznie nawinąc taką cewkę.Podziel się wrażeniami.
Lech S.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Lech Sołtysik pisze:Witam.
Widzę ,że cewka jest nawinięta w sposób koszykowy lub krzyżowy, co ręcznie jest niewykonalne(?).
Dlaczego niewykonalne??? Nawijanie krzyżowe (bo takie tu widać) jest strasznie upierdliwe ale do zrobienia w warunkach amatorskich - mnie to wychodzi tak sobie (i zazwyczaj muszę zaczynać kilka razy klnąc jak szewc- ostatnio odtwarzałem obwód heterodyny w Adze) - ale grunt to cierpliwość i zręcznie palce - jak byłem jeszcze kiedyś w klubie krótkofalowców mało kto robił problemy z nawijania czegoś takiego - do dzisiaj mam znajomego, który doskonale nawija krzyżowo w rękach i co najciekawsze bez zahaczania zwojów na krawędzi.
Generalnie ja na miejscu Tomka zacząłbym odwijać te cewkę aż do momentu znalezienia przerwy - po zlutowaniu dowinałbym to z powrotem - cewkę krzyżową najtrudniej zacząć - po kilku warstwach idzie to samo )w tej samej Adze dwie cewki z obwodów p.cz. musiałem rozwinąć o 1/3 i dowinąć z powrotem).

Pozdroofki
IdeL
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: IDEL.Przeslę rdzeń od Pioniera, to może mi nawiniesz.Zapłacę.OK?
Lech S.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Lech Sołtysik pisze::arrow: IDEL.Przeslę rdzeń od Pioniera, to może mi nawiniesz.Zapłacę.OK?
Ja nie mam tak sprawnych palców (na moje potrzeby mogę ryzykować - ba sam do siebie w razie czego mogę mieć pretensje) - ale jak napisałem mam kolegę nawijającego perfekcyjnie - jeśli jesteś zainteresowany spytam się Marka ile weźmie za tę robotę ...
Mnie się przy Adze nie opłacało - 40zł to lekko dużo - więc sam sobie nawijałem długofalówkę heterodyny - zajeło mi to z przerwami ponad tygodzień :))))).
Cewki filtrów poszły mi lepiej bo tylko odwijałem - do przerw a nastęnie dowijałem (po pół godziny na cewkę)
Ale jeśli sobie życzysz .... to służę pomocą kolegi :D

Pozdroofki
IdeL
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

IdeL pisze:
Lech Sołtysik pisze::arrow: IDEL.Przeslę rdzeń od Pioniera, to może mi nawiniesz.Zapłacę.OK?
Ja nie mam tak sprawnych palców (na moje potrzeby mogę ryzykować - ba sam do siebie w razie czego mogę mieć pretensje) - ale jak napisałem mam kolegę nawijającego perfekcyjnie - jeśli jesteś zainteresowany spytam się Marka ile weźmie za tę robotę ...
Mnie się przy Adze nie opłacało - 40zł to lekko dużo - więc sam sobie nawijałem długofalówkę heterodyny - zajeło mi to z przerwami ponad tygodzień :))))).
Cewki filtrów poszły mi lepiej bo tylko odwijałem - do przerw a nastęnie dowijałem (po pół godziny na cewkę)
Ale jeśli sobie życzysz .... to służę pomocą kolegi :D

Pozdroofki
Witam.
Wyobrażam sobie, że jest żmudna i pracochłonna robota.Z tego powodu nie zabieram się do tego, a i nie dysponuję odpowiednią dozą cierpliwosci.
Dlatego też "poluje"( na Allegro ) na fragmenty Pioniera.
To by było na tyle.
Pozdrowienia
Lech S.