Cewki do Elektrita Eroica
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Cewki do Elektrita Eroica
Reanimuję powoli to radio, już pod względem elektrycznym jest w zasadzie zrobione, ale trafiłem na niemiłą niespodziankę. Cewka pierwotna pierwszego filtru p.cz. (tego w anodzie EK3) ma przerwę. Jest to tym dziwniejsze, że cewka jest w bardzo ładnym stanie, nigdy nie ruszana. W końcu nawet ją zdjęłem z rurki wsporczej na której jest nawinięta i nic nie widać, nawet w pierwszej warstwie która mogła zostać zerwana przy obracaniu cewki na rurce.
W związku z tym szukam samej cewki lub całego pierwszego filtru p.cz. z Eroiki lub Fidelio (AFAIR były takie same). W ostateczności - dowolnego elektritowskiego filtru p.cz. Ma ktoś jakąś ruinę Elektrita na części?
W związku z tym szukam samej cewki lub całego pierwszego filtru p.cz. z Eroiki lub Fidelio (AFAIR były takie same). W ostateczności - dowolnego elektritowskiego filtru p.cz. Ma ktoś jakąś ruinę Elektrita na części?
-
- 2500...3124 posty
Ma się rozumieć, że wykonanie tej cewki we własnym zakresie nie wchodzi w rachubę ze względu na brak danych, lub też dlatego, że radio nie byłoby już dalej oryginalne?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Brak danych tak nie przeszkadza - mogę zmierzyć indukcyjność tej dobrej (obie są identyczne) i wyliczyć ile ich ma być. Oryginalność też nie jest problemem - cewka jest schowana w kubku i niewidoczna. Problemem jest fakt, że nie mam jak jej nawinąć. Ręcznie nie nawinę kilkuset zwojów w zgrabny krążek (już nawet nie chodzi o estetykę, a o to, żeby się cewka nie rozpadła), a dostępu do nawijarki nie mam.Vault_Dweller pisze:Ma się rozumieć, że wykonanie tej cewki we własnym zakresie nie wchodzi w rachubę ze względu na brak danych, lub też dlatego, że radio nie byłoby już dalej oryginalne?
W załączniku zdjęcie takiej cewki (zdjętej z karkasu), z tym, że tej drugiej, dobrej, ta zepsuta ma nawinięte na sobie dodatkowe uzwojenie sprzęgające które by zaciemniło fotkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Widzę ,że cewka jest nawinięta w sposób koszykowy lub krzyżowy, co ręcznie jest niewykonalne(?).Ten sam problem miałem z cewką długofalowa ob.we. od Mazura, o czym pisałem na forum.Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wykonanie specjalnej nawijarki, co nie jest zadaniem łatwym, chociaz możliwym.Ale czy warto dla jednej lub dwóch cewek?
Widzę ,że cewka jest nawinięta w sposób koszykowy lub krzyżowy, co ręcznie jest niewykonalne(?).Ten sam problem miałem z cewką długofalowa ob.we. od Mazura, o czym pisałem na forum.Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wykonanie specjalnej nawijarki, co nie jest zadaniem łatwym, chociaz możliwym.Ale czy warto dla jednej lub dwóch cewek?
Lech S.
-
- 2500...3124 posty
Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
-
- moderator
Ty mówisz o innych cewkach - takich dużych, przestrzennych. Tu masz ciasno zwój na zwoju, nawijane "spiralnie", tak, że tworzy się ładny krążek. Nie do nawinięcia ręcznie, zwłaszcza że tych zwojów musi być kilkaset.Vault_Dweller pisze:Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
-
- 2500...3124 posty
To nie idzie zrobić na uzwojenie jakiejś tymczasowej szpulki, nawinąć drut, zalać jakąś żywicą, a później szpulkę rozebrać?
-
- moderator
Niby można, ale eleganckie to nie będzie - jednak chcę mieć coś w miarę zbliżone do oryginału, nie jest to nieosiągalne (sam kiedyś oddałem ruinę Fidelia na części, teraz byłoby jak znalazł...). Ale jak się nie da inaczej to tak będę musiał zrobić.Vault_Dweller pisze:To nie idzie zrobić na uzwojenie jakiejś tymczasowej szpulki, nawinąć drut, zalać jakąś żywicą, a później szpulkę rozebrać?
-
- 375...499 postów
Re: Cewki do Elektrita Eroica
Zrób tak jak pewien pan na "E". z Allegro - wstaw cewki od Pioniera i puść na aukcji jako sprawny i oryginalny :/tszczesn pisze: W związku z tym szukam samej cewki lub całego pierwszego filtru p.cz. z Eroiki lub Fidelio (AFAIR były takie same). W ostateczności - dowolnego elektritowskiego filtru p.cz. Ma ktoś jakąś ruinę Elektrita na części?

Pionier U2
-
- 625...1249 postów
Witam.Vault_Dweller pisze:Wykonalne, wykonalne... Np. na stronie Jogiego lub w "Poradniku radioamatora" M. Szczurka (a może i na Fonarze też?) są opisy wykonania cewek koszykowych i komórkowych. Z tego co ja wiem potrzebny jest drewniany wałek o średnicy równej średnicy otworu w cewce i odpowiednio powtykane (nie pamiętam jak, ale odsyłam do w/w źródeł) w niego gwoździki. Drut nawija się między nimi.
Wszystko to co opisane w tej książce, o czym mówisz, owszem tak, jest wykonalne gdy cewka ma np.50 mm średnicy.Dla rdzenia 7-10 mm spróbuj sam , ręcznie nawinąc taką cewkę.Podziel się wrażeniami.
Lech S.
-
- 500...624 posty
Dlaczego niewykonalne??? Nawijanie krzyżowe (bo takie tu widać) jest strasznie upierdliwe ale do zrobienia w warunkach amatorskich - mnie to wychodzi tak sobie (i zazwyczaj muszę zaczynać kilka razy klnąc jak szewc- ostatnio odtwarzałem obwód heterodyny w Adze) - ale grunt to cierpliwość i zręcznie palce - jak byłem jeszcze kiedyś w klubie krótkofalowców mało kto robił problemy z nawijania czegoś takiego - do dzisiaj mam znajomego, który doskonale nawija krzyżowo w rękach i co najciekawsze bez zahaczania zwojów na krawędzi.Lech Sołtysik pisze:Witam.
Widzę ,że cewka jest nawinięta w sposób koszykowy lub krzyżowy, co ręcznie jest niewykonalne(?).
Generalnie ja na miejscu Tomka zacząłbym odwijać te cewkę aż do momentu znalezienia przerwy - po zlutowaniu dowinałbym to z powrotem - cewkę krzyżową najtrudniej zacząć - po kilku warstwach idzie to samo )w tej samej Adze dwie cewki z obwodów p.cz. musiałem rozwinąć o 1/3 i dowinąć z powrotem).
Pozdroofki
IdeL
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Ja nie mam tak sprawnych palców (na moje potrzeby mogę ryzykować - ba sam do siebie w razie czego mogę mieć pretensje) - ale jak napisałem mam kolegę nawijającego perfekcyjnie - jeśli jesteś zainteresowany spytam się Marka ile weźmie za tę robotę ...Lech Sołtysik pisze:IDEL.Przeslę rdzeń od Pioniera, to może mi nawiniesz.Zapłacę.OK?
Mnie się przy Adze nie opłacało - 40zł to lekko dużo - więc sam sobie nawijałem długofalówkę heterodyny - zajeło mi to z przerwami ponad tygodzień

Cewki filtrów poszły mi lepiej bo tylko odwijałem - do przerw a nastęnie dowijałem (po pół godziny na cewkę)
Ale jeśli sobie życzysz .... to służę pomocą kolegi

Pozdroofki
IdeL
-
- 625...1249 postów
Witam.IdeL pisze:Ja nie mam tak sprawnych palców (na moje potrzeby mogę ryzykować - ba sam do siebie w razie czego mogę mieć pretensje) - ale jak napisałem mam kolegę nawijającego perfekcyjnie - jeśli jesteś zainteresowany spytam się Marka ile weźmie za tę robotę ...Lech Sołtysik pisze:IDEL.Przeslę rdzeń od Pioniera, to może mi nawiniesz.Zapłacę.OK?
Mnie się przy Adze nie opłacało - 40zł to lekko dużo - więc sam sobie nawijałem długofalówkę heterodyny - zajeło mi to z przerwami ponad tygodzień)))).
Cewki filtrów poszły mi lepiej bo tylko odwijałem - do przerw a nastęnie dowijałem (po pół godziny na cewkę)
Ale jeśli sobie życzysz .... to służę pomocą kolegi![]()
Pozdroofki
Wyobrażam sobie, że jest żmudna i pracochłonna robota.Z tego powodu nie zabieram się do tego, a i nie dysponuję odpowiednią dozą cierpliwosci.
Dlatego też "poluje"( na Allegro ) na fragmenty Pioniera.
To by było na tyle.
Pozdrowienia
Lech S.