Jesteśmy na etapie wykańczania nowego domu,
Ja mam wielką halę na strychu i jedną ścianę przeznaczam na ekran projekcyjny.Mam już zamówiony uchwyt sufitowy i jeszcze farbę na ekran kupię-droga(55zł, 0,9L i jeszcze przesyłka)
Teraz napiszę o co chodzi.
Kiedyś kupiłem regenerowany projektor XGA Sanyo PLC-XE33.Ma nową lampę-u mnie przepracowała ok 90h ,bo nie było gdzie tego używać.
Jest to projektor z Anglii dla szkół,specjalnie oznaczony(pomarańczowa obudowa),by nie kradli.Dałem za niego w 2014 roku 450zł na allegro.Miałem jeszcze oryginalny pilot ale po wizycie"klientów" z OLX muszę kupić drugi,bo zaje.... pilot.I 50zł nie moje

Jak wiadomo w projektorach pracują lampy ksenonowe i taka lampa po wyłączeniu MUSI ostygnąć!!!Bo inaczej,albo szybko zdechnie albo po zaniku napięcia wystrzeli z hukiem.
Ja jakimś fanem HD i 4k nie jestem i ten projektor mi starczy.
Potrzebuję UPS,który podtrzyma napięcie do momentu wychłodzenia lampy(ok 1minuty).Nie chcę ryzykować,bo u mnie światło może nie gaśnie często,ale bez ostrzeżenia.Przyczyną jest przeciążona sieć(pełno firm i warsztatów),ptaki wlatujące w linie 15kV a także....złodzieje prądu i inny"element".Kiedyś to przez rok gasło mi światło kilka razy w tygodniu,bo spłonął warsztat samochodowy a nie odłączono prądu od spalonego budynku.Było tak,że widziałem nad zgliszczami rozbłysk,słyszałem huk i był"blackout".I tak 4-5 razy w miesiącu.
Patrzyłem na UPS-y na Allegro ale takie z sinusoidalnym przebiegiem na wyjściu są drogie jak cholera.Sam mam staruszka APC Back-UPS CS 650,którego kupiłem z 10 lat temu w lombardzie za 80zł i potem przekonałem się czemu tak tanio,bo po krótkim czasie zdechł akumulator.UPS wylądował w szopie ale zaczęły się problemy z tymi spalonymi ruinami i kupiłem akumulator VIPOW-podobno szajs.Używam tego UPS-a do podtrzymania routera ADSL ale bateria jest stara(3 lata) i chyba kupę nową.
Dziś odpaliłem projektor z UPS-a,zrobiłem symulację zaniku zasilania i wychładzania lampy MH.Wszystko działa prawidłowo.Czy mogę użyć tego zasilacza,czy kupić nowy,Teraz modne są zasilacze z "sinusoidą modyfikowaną" line-interactive.Sinusy raczej do kotłów.Czy do projektora można użyć zwykłego UPS-a czy musi być taki do zasilaczy z Active PFC?Nie będzie głupiał?Nie zniszczy mi lampy.A te do APFC też mają często "sinusoidę modyfikowaną" a nowe zsilacze(zwłaszcza z wyższej-200zł i więcej),półki mają prawie zawsze APFC i jakoś"dogadują się z UPS-ami"zwykłymi"
Proszę o szybką odpowiedź