Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jesteśmy na etapie wykańczania nowego domu,
Ja mam wielką halę na strychu i jedną ścianę przeznaczam na ekran projekcyjny.Mam już zamówiony uchwyt sufitowy i jeszcze farbę na ekran kupię-droga(55zł, 0,9L i jeszcze przesyłka)
Teraz napiszę o co chodzi.
Kiedyś kupiłem regenerowany projektor XGA Sanyo PLC-XE33.Ma nową lampę-u mnie przepracowała ok 90h ,bo nie było gdzie tego używać.
Jest to projektor z Anglii dla szkół,specjalnie oznaczony(pomarańczowa obudowa),by nie kradli.Dałem za niego w 2014 roku 450zł na allegro.Miałem jeszcze oryginalny pilot ale po wizycie"klientów" z OLX muszę kupić drugi,bo zaje.... pilot.I 50zł nie moje :twisted: :twisted: :twisted:
Jak wiadomo w projektorach pracują lampy ksenonowe i taka lampa po wyłączeniu MUSI ostygnąć!!!Bo inaczej,albo szybko zdechnie albo po zaniku napięcia wystrzeli z hukiem.
Ja jakimś fanem HD i 4k nie jestem i ten projektor mi starczy.
Potrzebuję UPS,który podtrzyma napięcie do momentu wychłodzenia lampy(ok 1minuty).Nie chcę ryzykować,bo u mnie światło może nie gaśnie często,ale bez ostrzeżenia.Przyczyną jest przeciążona sieć(pełno firm i warsztatów),ptaki wlatujące w linie 15kV a także....złodzieje prądu i inny"element".Kiedyś to przez rok gasło mi światło kilka razy w tygodniu,bo spłonął warsztat samochodowy a nie odłączono prądu od spalonego budynku.Było tak,że widziałem nad zgliszczami rozbłysk,słyszałem huk i był"blackout".I tak 4-5 razy w miesiącu.
Patrzyłem na UPS-y na Allegro ale takie z sinusoidalnym przebiegiem na wyjściu są drogie jak cholera.Sam mam staruszka APC Back-UPS CS 650,którego kupiłem z 10 lat temu w lombardzie za 80zł i potem przekonałem się czemu tak tanio,bo po krótkim czasie zdechł akumulator.UPS wylądował w szopie ale zaczęły się problemy z tymi spalonymi ruinami i kupiłem akumulator VIPOW-podobno szajs.Używam tego UPS-a do podtrzymania routera ADSL ale bateria jest stara(3 lata) i chyba kupę nową.
Dziś odpaliłem projektor z UPS-a,zrobiłem symulację zaniku zasilania i wychładzania lampy MH.Wszystko działa prawidłowo.Czy mogę użyć tego zasilacza,czy kupić nowy,Teraz modne są zasilacze z "sinusoidą modyfikowaną" line-interactive.Sinusy raczej do kotłów.Czy do projektora można użyć zwykłego UPS-a czy musi być taki do zasilaczy z Active PFC?Nie będzie głupiał?Nie zniszczy mi lampy.A te do APFC też mają często "sinusoidę modyfikowaną" a nowe zsilacze(zwłaszcza z wyższej-200zł i więcej),półki mają prawie zawsze APFC i jakoś"dogadują się z UPS-ami"zwykłymi"
Proszę o szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Marek7HBV »

Witaj.Jeżeli wewnętrzny zasilacz projektora to przetwornica z 2xx V na wymagane dla lampy i elektroniki napięcia jest bez dodatkowego transformatora[można zajrzeć do środka] to śmiało można podłączyć.Warto sprawdzić zakres napięć na kondensatorze głównym zasilacza projektora w różnych warunkach[praca/stby/schładzanie] przy pełnym naładowaniu akumlatora-chodzi o to by nie przekroczyć max napięcia pracy przetwornicy,ok 350V.Ta kontrola jest wskazana,bo widzę że Kolega lubi oszczędnie-znaczy się z byle czego i można się przejechać. powodzenia M.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam
Niespecjalnie mam możliwości rozbierania projektora,bo nie mam miejsca na to(budowa) ale ten UPS od lat utrzymuje pod napięciem router adsl, zasilacz telefonu stacjonarnego i już rok jeszcze radiobudzik (ze zwykłym trafem).Nic nie piszczy i się nie psuje.UPS w czasie pracy na akumulatorze wydaje ciche brzęczenie-jak każdy UPS.
Skontaktowałem się że sprzedawcą od którego mam ten projektor-nie jest to firma krzak,tylko serwis i handel używanymi projektorami i innym sprzętem komputerowym poleasingowym i powiedział że nie ma problemu,by ten UPS pracował z projektorem.Problem zaczyna się,gdy ktoś używa zasilacza komputerowego ATX z aktywnym PFC.Ten projektor nie ma korekcji PFC.
Zasilanie lampy projektora odbywa się podobnie jak każdej lampy MH czy innej wyładowczej w nowego typu oprawach ulicznych.Jest osobny zasilacz lampy i osobny elektroniki.
Trafa tam nie i żadnego dławika szeregowego do lampy też nie ma-to nie LRF- y z lat 70-tych.Sama elektronika
Jak pisałem, działa poprawnie.
Jeszcze coś: napięcie generowane przez UPS jeżeli zostanie zmierzone miernikiem bez pomiaru wartości skutecznej jest zaniżone.Po pomnożeniu przez 1.4 jest takie jak w sieci.
Kiedyś podłączyłem do tego UPS telewizor CRT i dekoder cyfrowy-działał bez problemu
I TV i dekoder nie piszczały,co ma miejsce przy turystycznych przetwornicach 12/230V.
Podłączyłem też kiedyś eltrona 100U i grał normalnie,tylko trafo lekko buczało.Wzmacniacz bez problemu osiągał pełną moc 100W.
A byle jak to robię z braku kasy- jakbym spał na worku pieniędzy,to bym nie robił ze śmieci,tylko zgodnie ze standardami.
A ten szajsowaty akumulator żelowy wymienię w drugiej połowie miesiąca na nowy.
UPS jest robiony według starej szkoły-APC nigdy śmieci nie robił.
Czekam na dalsze odpowiedzi.
Jeszcze 2 pomiary
166V na baterii
241V w sieci (mieszkam blisko trafostacji)
158V razy 1.4 daje 220V.
Jeszcze zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

CS jest OK
Wymień mu wszystkie elektrolity w środku to konieczne.
Do serwisu trafia ich dziesiątki bo są jeszcze w obiegu i nie ma reklamacji.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ukaniu pisze: pt, 10 sierpnia 2018, 18:50 CS jest OK
Wymień mu wszystkie elektrolity w środku to konieczne.
Do serwisu trafia ich dziesiątki bo są jeszcze w obiegu i nie ma reklamacji.
Witam!
A po co mam wymieniać te elektrolity jak działa stabilnie i nie był katowany?
Ja mam mało pieniędzy i nie bardzo mam pieniądze na te kondensatory i ich transport, a w Grudziądzu nie ma nic.
A w ogóle dużo jest tego do wymiany? Bo na fotkach z internetu widziałem parę małych, które raczej nie puchną.
A co może się stać jak nie wymienię?
Chyba prościej wywalić tego APC i kupić nowy ,tym bardziej,że akumulator też już ma trzy lata.
A co by tu kupić?Widziałem jakieś Power Walker z czystym sinusem za 400zł. Zawsze nowy,na gwarancji i bateria nowa.A stary grat wyremontuję i się spali.Ostatnio ojcu w sklepie spalił się UPS od kas fiskalnych(wystrzelił układ ładowania, bo akumulator był kompletnie zajechany).
Musi być czysty sinus czy starczy byle co z Allegro?
Czekam no odpowiedź.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Elektrolity wymienić musisz, wszystkie. Nichicony PW, CS -sieciowy. Z tyłu masz dwie śrubki zerknij ile i jakie...
Bateria 120 + kondensatory to nie będzie 1/2 kosztu g. z supermarketu.
JA sobie życzysz sinus to inna sprawa ale to kwestia gustu.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Jeszcze mnie nurtuję jedna sprawa:na UPS-ach do pieców gazowych C.O. pisze,że przewód neutralny z wyjścia UPS-a NIE MOŻE być łączony z neutralnym sieci.I na Elektrodzie czytałem o zniszczeniu drogiego UPS-a przemysłowego podłączonego w starej instalacji TN-C.Czy problem dotyczy UPS-ów z separacją czy takich komputerowych g.... też?
Bo przecież w nowych instalacjach jest układ TN-S,nie ma przewodu PEN tylko N i PE,do PE podpięte są bolce w gniazdach 230V.Czy jak podłącze projektor do komputera kablem VGA i zasilanie projektora przez UPS do sieci to będzie działać?
Dodam,że w obecnej,starej ruderze długo mieszkał nie będę i tu już robić nic nie będę.
Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Komputerowych na pewno nie. Przewód ochronny jest wspólny, musi być, bo różne urządzenia mogą być łączone do różnych zasilań (z UPSem i bez), a ich metalowe obudowy są łączone z PE.