Wzmacniacz słuchawkowy ecc82 i 6as7g
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wzmacniacz słuchawkowy ecc82 i 6as7g
Hej!
Mam dylemat z budową wzmacniacza opartego na lampach 6080 + 2x ECC82. Płytkę wzmacniacza kupiłem na znanym portalu aukcyjnym. W opisie aukcji było napisane, żeby zastosować transformator o napięciach wtónych 240V/250mA i 3.15V+3.15V( 4A ).
Wątek założyłem na forum elektrody, ale nie otrzymałem jednoznacznych odpowiedzi. Przez ten czas rozrysowałem schemat wzmacniacza, który dodaję w załączniku. Jako że na układach lampowych znam się słabo, wybrałem gotowy wzmacniacz, żeby zobaczyć jak to wszystko "gra". Zastosowane lampy w tym wzmacniaczu są bardzo popularne w innych projektach wzmacniaczy słuchawkowych np bottlehead Crack. Czytając min o popularnym Crack'u natrafiłem na informacje o tym, że w OTL tego typu mimo zastosowania mocnej lampy wyjściowej 6080/6AS7G i tak jest kiepsko w przypadku niskoohmowych słuchawek np 32Ohm. W pewnym sensie lekarstwem na to jest zastosowanie 2x mocniejszej lampy 6336A lub 5998. Tu pojawia się moje piwersze pytanie czy napięcie żarzenia 6.5A będzie wystarczające dla lampy 6336A i 2xECC82 i czy w tym wypadku nie należałoby jednak zrobić oddzielnych uzwojeń dla 6336A ( np 6.3V - 5.5A ) oraz 2x ECC82 ( np. 6.3V - 1A )?
Drugie pytanie to czy napięcie anodowe 240V nie jest za wysokie dla tych lamp? W innych projektach o podobnym zestawieniu lamp napięcie to wynosi od 150V do max 200V. Jesłi 240V jest za wysokie to które elementy na jakie wartości na schemacie należałoby zmienić dla innego napięcia?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie - na wyjściu słuchawkowym jest rezystor 1K/1W, jak się domyślam ma on za zadanie sprawić żeby niskoohmowe słuchawki również działały sprawnie w tym układzie, dobrze myślę? Patrząc na to z innej strony to wrzucanie takiego rezystora ma na pewno jakiś wpływ na dźwięk ( zapewne bardziej negatywny niż pozytywny ).
Mam dylemat z budową wzmacniacza opartego na lampach 6080 + 2x ECC82. Płytkę wzmacniacza kupiłem na znanym portalu aukcyjnym. W opisie aukcji było napisane, żeby zastosować transformator o napięciach wtónych 240V/250mA i 3.15V+3.15V( 4A ).
Wątek założyłem na forum elektrody, ale nie otrzymałem jednoznacznych odpowiedzi. Przez ten czas rozrysowałem schemat wzmacniacza, który dodaję w załączniku. Jako że na układach lampowych znam się słabo, wybrałem gotowy wzmacniacz, żeby zobaczyć jak to wszystko "gra". Zastosowane lampy w tym wzmacniaczu są bardzo popularne w innych projektach wzmacniaczy słuchawkowych np bottlehead Crack. Czytając min o popularnym Crack'u natrafiłem na informacje o tym, że w OTL tego typu mimo zastosowania mocnej lampy wyjściowej 6080/6AS7G i tak jest kiepsko w przypadku niskoohmowych słuchawek np 32Ohm. W pewnym sensie lekarstwem na to jest zastosowanie 2x mocniejszej lampy 6336A lub 5998. Tu pojawia się moje piwersze pytanie czy napięcie żarzenia 6.5A będzie wystarczające dla lampy 6336A i 2xECC82 i czy w tym wypadku nie należałoby jednak zrobić oddzielnych uzwojeń dla 6336A ( np 6.3V - 5.5A ) oraz 2x ECC82 ( np. 6.3V - 1A )?
Drugie pytanie to czy napięcie anodowe 240V nie jest za wysokie dla tych lamp? W innych projektach o podobnym zestawieniu lamp napięcie to wynosi od 150V do max 200V. Jesłi 240V jest za wysokie to które elementy na jakie wartości na schemacie należałoby zmienić dla innego napięcia?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie - na wyjściu słuchawkowym jest rezystor 1K/1W, jak się domyślam ma on za zadanie sprawić żeby niskoohmowe słuchawki również działały sprawnie w tym układzie, dobrze myślę? Patrząc na to z innej strony to wrzucanie takiego rezystora ma na pewno jakiś wpływ na dźwięk ( zapewne bardziej negatywny niż pozytywny ).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Wzmacniacz słuchawkowy ecc82 i 6as7g
Masz już coś oprócz płytek do tego wzmacniacza? Obawiam się, że najrozsądniejsze co można z nimi zrobić to wyrzucić je do kosza 

-
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz słuchawkowy 6AS7G
Witam

Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie wylutowanie kondensatorów C1 i C2, napięcie anodowe spadnie o kilkadziesiąt woltów.wyczesman pisze: ndz, 22 lipca 2018, 23:01 Drugie pytanie to czy napięcie anodowe 240V nie jest za wysokie dla tych lamp? W innych projektach o podobnym zestawieniu lamp napięcie to wynosi od 150V do max 200V. Jesłi 240V jest za wysokie to które elementy na jakie wartości na schemacie należałoby zmienić dla innego napięcia?
Słuchawki o impedancji 32Ω przy napięciu wyjściowym 1V wytworzą dźwięk o dużym natężeniu. Należy więc wyeliminować rezystory szeregowe 1kΩ i zmniejszyć wzmocnienie stopni sterujących do kilku. Ilość lamp zmniejszy się z trzech do dwóch.wyczesman pisze: ndz, 22 lipca 2018, 23:01 Zauważyłem jeszcze jedną rzecz a mianowicie - na wyjściu słuchawkowym jest rezystor 1K/1W, jak się domyślam ma on za zadanie sprawić żeby niskoohmowe słuchawki również działały sprawnie w tym układzie, dobrze myślę? Patrząc na to z innej strony to wrzucanie takiego rezystora ma na pewno jakiś wpływ na dźwięk (zapewne bardziej negatywny niż pozytywny).

Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Zamiast takiego prądożernego grzmota na oktalowych lampach które normalną koleją rzeczy dawno powinny już skończyć w śmietniku lub najlepszym razie w muzeum technologii okresu międzywojennego chętniej widziałbym wzmacniacz końcowy w konfiguracji SRPP, choćby i na zgoła nie przeznaczonych do audio lampach E88CC dzięki czemu wykorzysta się ich wysokie nachylenie a tym samym małą impedancję wyjściową w konfiguracji wtórnika katodowego. A jeszcze lepiej - ze słuchawkami o impedancji 400 omów typowej dla sprzętu wysokiej klasy takiego jak kultowe SN60 w ostateczności nieco gorsze SN62 lub SN50 a nie 32 omy co jest właściwe chińszczyźnie służącej głównie do terroryzowania współpasażerów w środkach komunikacji publicznej a zasilane z empeczegoś tam na dwóch paluszkach. Niezależnie już od powyższego zakładający sobie na głowę słuchawki odseparowane od napięcia zasilającego sięgającego 400V za pomocą marnego kondensatora elektrolitycznego stawia się dobrowolnie w położenie świni w rzeźni która za chwilę zostanie powalona impulsem prądowym, a następnie ubita.
Lampa wytracająca w anodzie kilkanaście watów, i drugie tyle w żarzeniu, wreszcie trzecie tyle w rezystorze katodowym, tylko po to aby dostarczyć do słuchawek kilkadziesiąt mW mocy użytecznej: czyż to nie absurd? W czasach gdy tranzystory nie istniały nawet w sferze marzeń nawet początkujący nie popełniłby takiego knota. Tego rodzaju "konstrukcje" które w ostatnich latach plenią się po pseudoaudiofilskich forach stanowią obrazę elementarnej kultury technicznej i świadectwo antywiedzy ich autora.
Lampa wytracająca w anodzie kilkanaście watów, i drugie tyle w żarzeniu, wreszcie trzecie tyle w rezystorze katodowym, tylko po to aby dostarczyć do słuchawek kilkadziesiąt mW mocy użytecznej: czyż to nie absurd? W czasach gdy tranzystory nie istniały nawet w sferze marzeń nawet początkujący nie popełniłby takiego knota. Tego rodzaju "konstrukcje" które w ostatnich latach plenią się po pseudoaudiofilskich forach stanowią obrazę elementarnej kultury technicznej i świadectwo antywiedzy ich autora.
Ostatnio zmieniony pn, 23 lipca 2018, 12:16 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Przecież jest wzmacniacz z transformatorami wyjściowymi w postaci kitu AVT-2978, który tej wady nie posiada. Autorem wynalazku jest futrzaczek2.Tomek Janiszewski pisze: pn, 23 lipca 2018, 12:03 Niezależnie już od powyższego zakładający sobie na głowę słuchawki odseparowane od napięcia zasilającego sięgającego 400V za pomocą marnego kondensatora elektrolitycznego stawia się dobrowolnie w położenie świni w rzeźni która za chwilę zostanie powalona impulsem prądowym, a następnie ubita.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Ale za to transformator w tym zastosowaniu niweczy główną zaletę słuchawek w postaci szerokiego pasma i pomijalnych zniekształceń. Zwłaszcza transformator pracujący z podmagnesowaniem. Wzmacniacz SRPP na E88CC zasilany z kilkudziesięciu woltów wydaje się sensownym kompromisem, skoro już musi być lampa.AZ12 pisze: pn, 23 lipca 2018, 12:15 Przecież jest wzmacniacz z transformatorami wyjściowymi w postaci kitu AVT-2978, który tej wady nie posiada.
-
- 625...1249 postów
400 omów nie jest typową impedancją dla słuchawek wysokiej klasy.Tomek Janiszewski pisze: pn, 23 lipca 2018, 12:03 A jeszcze lepiej - ze słuchawkami o impedancji 400 omów typowej dla sprzętu wysokiej klasy
-
- 3125...6249 postów
Coś się zmieniło? Od początku punktem odniesienia były dla mnie tonsilowskie SN60, choć dorobiłem się jedynie dużo tańszych SN52 (które przełączyłem rzecz jasna na stereo, mikrofon zaś pozostawiłem choć nigdy z niego nie korzystałem), oraz rozbebeszonych SN62 nabytych na ś.p. "Promenadzie" których zresztą do dziś nie złożyłem. Wszystkie one miały 400 omów. Natomiast przez Triodę przewinęła się wzmianka o chińskich słuchawkach produkowanych pod marką Tonsil oraz oznaczeniem SN50 które miały impedancję... tak, zgadliście. 32 omy o ile nie 16 omówWaldemar D. pisze: pn, 23 lipca 2018, 12:48 400 omów nie jest typową impedancją dla słuchawek wysokiej klasy

Tomek Janiszewski
-
- 9375...12499 postów
Może właduje się miedzy wódkę a zakąskę ale HD600 mają impedancje 300 Omów, a według mnie to słuchawki wysokiej klasy.
-
- 1875...2499 postów
O standardzie impedancji nie ma co marzyć.Tomek Janiszewski pisze: pn, 23 lipca 2018, 13:04Coś się zmieniło? Od początku punktem odniesienia były dla mnie tonsilowskie SN60,Waldemar D. pisze: pn, 23 lipca 2018, 12:48 400 omów nie jest typową impedancją dla słuchawek wysokiej klasy
/ciach
Tomek Janiszewski
Widzę w zestawieniu nawet 13omów

https://www.themasterswitch.com/best-hi ... headphones
To prawda, ale na dzień dzisiejszy HD600 to już 'dinozaury'painlust pisze: pn, 23 lipca 2018, 13:09 Może właduje się miedzy wódkę a zakąskę ale HD600 mają impedancje 300 Omów, a według mnie to słuchawki wysokiej klasy.

-
- 9375...12499 postów
Może i dinozaury ale wysokiej klasy dinozaury.
-
- 1875...2499 postów
Absolutnie tego nie kwestionuję

-
- 3125...6249 postów
Generalnie jednak bliżej im pod względem impedancji do SN60 niż do standardu empecośtam 32 omy o 13 omach już nie mówiąc. Z rzadka ale ponoć trafiają się nawet słuchawki 600 omów. I takie lub podobne słuchawki należy stosować do wzmacniaczy lampowych OTL. To normalna rzecz: dla lamp EL86 w układzie SRPP produkowano wszak głośniki 800 omów, i nikt w tamtych czasach się nie silił na budowę wzmacniaczy lampowych OTL z głośnikami 8 omów bowiem efekty byłyby żenująco marne.painlust pisze: pn, 23 lipca 2018, 13:09 Może właduje się miedzy wódkę a zakąskę ale HD600 mają impedancje 300 Omów, a według mnie to słuchawki wysokiej klasy.
-
- 625...1249 postów
Koledzy, słowo klucz: typową impedancją. Współczesne słuchawki mają rozpiętość impedancji od kilkunastu do kilkuset omów i absolutnie nie łączył bym jakości grania z jej wartością. Moje HD598 mają 50 omów a do najgorszych nie należą...
-
- 3125...6249 postów
O.K. mogę uznać że dawniejsze standardy już nie obowiązują, i nie będę odtąd utożsamiał słuchawek wysokiej jakości ze słuchawkami wysokoimpedancyjnymi. Natomiast słuchawki niskiej jakości będą miały niemal na pewno niską impedancję. Jak te najtańsze, wtykane wprost do ucha.