Czy któryś z Kolegów orientuje się w kwestii żarzenia lampy GU-81. Jest to pentoda generacyjna, której parametry można znaleźć tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /GU81M.pdf.
Lampa żarzona jest napięciem 12.6V, prąd żarzenia to ok. 11A. Rzecz w tym, że w lampie wyprowadzone są trzy "druty" żarzenia na nóżkach 1-2-5. Czy żarzenie dołącza się pomiędzy nóżki 1 i 2? Do czega w takim razie jest wyprowadzenie środka żarzenia (nóżka 5). A może tutaj stosuje się połączenia w stylu ECC83? W karcie katalogowej lampy nie ma jednak nic na temat jej żarzenia np. napięciem 6.3V (gdyby włókna żarzenia połączyć równolegle).
Żarzenie lampy GU-81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Żarzenie lampy GU-81
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- moderator
Re: Żarzenie lampy GU-81
Tak.ampliman pisze: Czy żarzenie dołącza się pomiędzy nóżki 1 i 2?
Np. do podłaczenia środka żarzenia z masą.ampliman pisze: Do czego w takim razie jest wyprowadzenie środka żarzenia (nóżka 5).
W tej karcie pisze zresztą "sriednaja toczka katoda" / "cathode centre tap".
Nie wiadomo czy wyprowadzenie 5 ma odpowiednią wytrzymałość prądową (22A).ampliman pisze: A może tutaj stosuje się połączenia w stylu ECC83? W karcie katalogowej lampy nie ma jednak nic na temat jej żarzenia np. napięciem 6.3V (gdyby włókna żarzenia połączyć równolegle).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 250...374 postów
Żarzenie lampy GU-81
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Oczywiście doczytałem się, że nóżka numer 5 to środek katody. Stąd zresztą moja sugestia, czy włókien żarzenia nie można połączyć równolegle wykorzystując właśnie ten środek. Ale najważniejsze dla mnie jest to, że te 12.6V należy połączyć pomiędzy 1 i 2. Sugestia co do wytrzymałości prądowej doprowadzenia 5, które przy połączeniu równoległym musiałaby przenieść 22A jest dla mnie całkowicie przekonująca. Rzeczywiście wątpię aby dało się tam puścić aż 22A.
Jeszcze raz dziękuję.
Jeszcze raz dziękuję.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman