spadek czułości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
spadek czułości
Witam. Już dłuższy czas walczę ze spadkiem czułości na UKF w kilku moich odbiornikach, spadek jest dość znaczący po kilku-kilkunastu minutach. Nie jest to wina głowic, podstawiałem sygnał z generatora, jest to samo. Lampy są bez zarzutu, wymieniałem, sprawdzałem napięcia po nagrzaniu. Dostrojenie p.cz. też nie przywraca początkowej czułości. Gdzie ten sygnał wycieka? J.Szatkowski
-
- 3125...6249 postów
Re: spadek czułości
Witam
Kondensator elektrolityczny na wyjściu demodulatora FM sprawny? Sprawdź jeszcze podstawki i przełączniki zakresów fal.
Kondensator elektrolityczny na wyjściu demodulatora FM sprawny? Sprawdź jeszcze podstawki i przełączniki zakresów fal.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Jak to kilku? M.JasiuSz pisze: ndz, 3 czerwca 2018, 19:48 Witam. Już dłuższy czas walczę ze spadkiem czułości na UKF w kilku moich odbiornikach,
-
- 250...374 postów
Słucham naprzemiennie kilku odbiorników, jedynie Juwel nie wykazuje żadnej zauważalnej zmiany czułości (zauważalnej wskazaniem oczka), pozostałe m.in. Kaiser W780, Korting Exello a nawet Beethoven po kilku-kilkunastu minutach od włączenia mają mniejsze wskazania oczek. Największy kłopot mam z odbiornikiem, który zmontowałem na chassis Agi, tutaj napięcie na detektorze przy podaniu tego samego sygnału z generatora spada z 8V na zimnych lampach do 5V po ok. 10-15 minutach. J.Szatkowski
-
- 625...1249 postów
Hmm.. Zauważyłem podobne zjawisko w trochę nowszych radiach - Chopinach i Halkach (typowy tor radiowy) ale też i polskich "Klawesynowatych". Słabszy odbiór po dobrym nagrzaniu jest też zauważalny na AM. Niemieckie Siemens i Philips, które najczęściej włączam nie mają tej "cechy". Bardzo mi to nie przeszkadza więc temat "olałem".