Witam,
pytanie do Starych Telewizorników - proszę o poratowanie schematem monitora Neptun 156. Konkretnie interesuje mnie wersja z wejściem RGB. Widziałem wiele lat temu taki, współpracujący z terminalem do komputera Mera 60, stąd wiem, że istniał (miał złącze DB9 żeńskie). Niestety został prawdopodobnie ześmieciowany podczas lokalowych perypetii klubu krótkofalarskiego w którym wylądował. Potrzebuję odtworzyć tę funkcjonalność na standardowym Neptunie 156 a chciałbym o ile to możliwe trzymać się oryginału.
Neptun 156 schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Neptun 156 schemat
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 625...1249 postów
Re: Neptun 156 schemat
Rozumiem, że schemat z "Radioelektronika" to nie ten - tam jest z wejściem DIN (video, masa, fonia).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 1250...1874 posty
Czy na pewno "Neptun 156" ma wejście RGB ?dark_one pisze: pt, 11 maja 2018, 15:37 proszę o poratowanie schematem monitora Neptun 156. Konkretnie interesuje mnie wersja z wejściem RGB.
Mam do oddania "Neptuna 257" - darmo ! Od wielu lat zalega spakowany. Poprzedni chętny zrezygnował.
pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Witam.Kolego dark one jeżeli istniał Neptun 156 monitor z wejściem RGB-TTL to był wyrób jednostkowy albo przeróbka.Zamieszczam zdjęcia przetwornika TTL-ANALOG z TWM-315.Można to skopiować i wmontować do dowolnego TV. M.dark_one pisze: pt, 11 maja 2018, 15:37 Konkretnie interesuje mnie wersja z wejściem RGB. Widziałem wiele lat temu taki, współpracujący z terminalem do komputera Mera 60, stąd wiem, że istniał (miał złącze DB9 żeńskie).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Mam przed nosem serwisówkę N 156 i jest tylko wejście video / fonia.
-
- 375...499 postów
Bardzo dziękuję za szeroki odzew 
Na wstępie - @Gustaw353 - odnośnie Neptuna 257 - byłbym jak najbardziej zainteresowany. Nawet powiedziałbym, że ta możliwość dosłownie "spada mi z nieba". Byłoby to wspaniałe uzupełnienie projektu którego częścią jest wspomniany w temacie Neptun 156 ... czy byłaby możliwość wysyłki tego telewizorka ?
@Marek7HBV - możliwe, że to przeróbka. Ten który widziałem na własne oczy, usiłowałem przez jakiś czas wydobyć, ale się nie udało ... nie było mnie w rodzinnym mieście chwilę, a po czasie dowiedziałem się o przenosinach. W ten sposób odszedł cały komputer Mera 60, spory kawałek Elwro R-32 (komputer riad, a w zasadzie jego część, która dostała się klubowi) i terminal do Odry ... ocaliłem jedynie część backplane od R-32, oraz sterownik modułu pamięci planarnej od tegoż, niestety brak mu płyty z pamięcią ferrytową. Pamiętam, odnośnie tego Neptuna, że gniazdo DB9 było zamontowane "zbyt pięknie" i dlatego założyłem, że to fabryka. Na pewno było to złącze RGB bo za pradawnych czasów udało mi się na tym odpalić jakąś kartę z serii CGA-podobnych. Wielkie dzięki za "koszerny" schemat i zdjęcia, na pewno się przydadzą.

Na wstępie - @Gustaw353 - odnośnie Neptuna 257 - byłbym jak najbardziej zainteresowany. Nawet powiedziałbym, że ta możliwość dosłownie "spada mi z nieba". Byłoby to wspaniałe uzupełnienie projektu którego częścią jest wspomniany w temacie Neptun 156 ... czy byłaby możliwość wysyłki tego telewizorka ?
@Marek7HBV - możliwe, że to przeróbka. Ten który widziałem na własne oczy, usiłowałem przez jakiś czas wydobyć, ale się nie udało ... nie było mnie w rodzinnym mieście chwilę, a po czasie dowiedziałem się o przenosinach. W ten sposób odszedł cały komputer Mera 60, spory kawałek Elwro R-32 (komputer riad, a w zasadzie jego część, która dostała się klubowi) i terminal do Odry ... ocaliłem jedynie część backplane od R-32, oraz sterownik modułu pamięci planarnej od tegoż, niestety brak mu płyty z pamięcią ferrytową. Pamiętam, odnośnie tego Neptuna, że gniazdo DB9 było zamontowane "zbyt pięknie" i dlatego założyłem, że to fabryka. Na pewno było to złącze RGB bo za pradawnych czasów udało mi się na tym odpalić jakąś kartę z serii CGA-podobnych. Wielkie dzięki za "koszerny" schemat i zdjęcia, na pewno się przydadzą.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.