Porównanie kilku modeli głośników gitarowych

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Porównanie kilku modeli głośników gitarowych

Post autor: przemak »

Zgodnie z obietnicą nieco spóźniony, ale jest ;)

Nie mam wszystkich interesujących głośników, ale parę modeli jest, prosty teścik pozwala wyciągnąć wnioski co do sensowności wydawania kasy. Ponieważ test dotyczy raczej głośników do zastosowań domowych, nie użyłem prawdziwej osiemsety tylko domowy wzmacniacz H&K Crunchmaster z końcówką SE EL84. Ustawienia jak poniżej, dość głośno ;)

crunch.jpg

W teście wzięły udział następujące głośniki: Celestion Super65, Celestion G12T-100, Celestion G12T-75, Celestion Greenback (w wersji marshallowskiej, niestety 16R), Eminence OEM wyciągnięty ze wzmacniacza basowego Peaveya oraz nieśmiertelny GDS 30/30, ten z kolei 4R:

glosniki.jpg

Niestety, GDS troszkę po przejściach, ale trudno, niech walczy ;)

gds.jpg

Obudowa otwarta własnoręcznie wykonana z 22mm MDF. Najlepiej brzmienie takie, jakie słyszy gitarzysta, oddaje mikrofon wstęgowy z większej odległości, i taki (tani) zastosowałem, odległość około 70cm:

mic.jpg

Pliki testowe zgodnie z życzeniem niezbyt szatańskie pobrałem ze znanej strony http://www.cambridge-mt.com/ms-mtk.htm i są to dwa fragmenty gitary DI utworu Quick Sand zespołu The Travelling Band. Granie takie jakie jest, chodzi nie o brzmienie w ogóle, tylko o różnice między głośnikami. Chętnie nagram inne próbki, jak ktoś chce i podrzuci. Pliki z Pro-Toolsa DAW-AMPem wypuściłem na wzmacniaczyk i nagrałem. Niestety, porównanie w stosunku do dwóch głośników jest trochę nie fair, ponieważ GDS ma 4R i będzie naturalnie dostawał mniejszą moc, a Greenback ma 16R i zasadniczo powinien być głośniejszy niż reszta (końcówka mocy nie ma żadnego sprzężenia zwrotnego). Ustawienia wzmacniacza, przedwzmacniacza i mikrofonu oczywiście niezmienione. Pliki do posłuchania poniżej, zzipowane mp3, serwer nie przyjął mp3 ;)

Wnioski? Celestiony w sumie wszystkie się nadają, a wobec dużych różnic w cenie do domowych zastosowań można wybrać tańszy. Nie mam najtańszych, 50 ani Rocketa, ale myślę, że będą w podobnej kategorii brzmieniowej. Wszystkie G12 są w sumie podobne, najlepszy wiadomo, standard G12T-75 (w sumie to dla niektórych w ogóle najlepszy głośnik, także ten), ale inne też dają radę. Charakterystyczne brzmienie greenbacka jest słyszalne - co ciekawe, wcale nie jest wiele głośniejszy, niż pozostałe, wręcz przeciwnie, najgłośniejszy jest G12T-75. Eminence pochodzi z pieca basowego, więc niestety ma więcej góry. Jak w tym towarzystwie wypada nasz GDS 30/30? Trzeba posłuchać, zarówno brzmienie jak i poziom głośności to niestety zupełnie inna kategoria. Poziom do zastosowań domowych to nawet byłby OK, ale brzmienie niestety nie.
Załączniki
Super65.zip
(656.36 KiB) Pobrany 122 razy
EminenceOEM.mp3.zip
(656.25 KiB) Pobrany 144 razy
G12T-75.mp3.zip
(655.78 KiB) Pobrany 147 razy
G12T-100.mp3.zip
(655.58 KiB) Pobrany 107 razy
GDS_30_30.mp3.zip
(657.33 KiB) Pobrany 157 razy
Greenback16R.mp3.zip
(654.93 KiB) Pobrany 125 razy
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Porównanie kilku modeli głośników gitarowych

Pliki też tutaj, przynajmniej przez chwilę:

https://we.tl/A8WUq9nQcE
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Dzięki wielkie ! :D Pobrałem próbki, jutro wrzucę na normalne głośniki ( te z laptopa wiadomo jakie są) i posłucham. Zakup głośnika nastąpi pewnie w przyszłym miesiącu. Wzmacniacz jest już na ukończeniu.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Ja od siebie mogę polecić G12T-75 mam od kilku lat w kolumience i brzmienie ich bardzo mi leży :)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Ghost pisze: śr, 18 kwietnia 2018, 21:54 Ja od siebie mogę polecić G12T-75 mam od kilku lat w kolumience i brzmienie ich bardzo mi leży :)
No jasne, bo to doskonały głośnik i standard w 4x12, ale taki super65 czy Rocket 50 a nawet Seventy 80
(czyli coś w tym stylu:
https://www.thomann.de/pl/celestion_g12n_65_8_ohm.htm )
są od niego trzy razy tańsze - każdy sam musi zdecydować, czy warto, zwłaszcza do domu.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

No np. mi rocket 50 bardzo się podoba bo dość nisko schodzi ale nie muli basem - jest odcięty tak w sam raz dla mnie. Kwestia gustu oczywiście ;)
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Uciułałem kasę i wyglada na to źe wystarczy na celestiona vintage 30.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
ODPOWIEDZ