Polskie firmy audio hi-fi i hi-end

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Polskie firmy audio hi-fi i hi-end

Post autor: AdamZielinski »

W tym temacie porozmawiamy o polskich producentach audio, których część userów może nie znać. Zaczniemy od tych uznanych i cenionych jak np. Lampizator czy Amplifon.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Re: Polskie firmy audio hi-fi i hi-end

Nie wiem czemu mój temat trafił tu do ukrytej zakładki ale zaczynamy.

Amplifon - firma Andrzeja Piwowarczyka. Wysokiej klasy wzmacniacze i przedwzmacniacze lampowe, obecnie własne konstrukcje transformatorów głośnikowych stosowanych w swoich projektach. Firma prężnie działa na rynku zachodnim gdzie ma wielu odbiorców.

Obecne produkcje to SET42 (gm70) i SET140 (833).

Poprzednie to WT14, WT15, WT30, WT40 i zapewne inne których nie pamiętam. Jest też autorem nietuzinkowych konstrukcji jak WM300. Kwintesencja audiofilizmu w pełnej okazałości.

Miałem przyjemność słuchać kilku wzmacniaczy Amplifona czego i wam życzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

SET42 i SET140 robią naprawdę duże wrażenie. Mam na myśli zastosowane lampy, wzornictwo i oczywiście konieczność rozwiązania sporych problemów układowych (choćby zasilacze anodowe) aby użytkownicy słuchali ich bez obawy o swoje życie :wink: . Niestety nie miałem okazji ich słuchać. Co do WM300 (nie jestem pewien czy to nie chodzi o WM200) to mam mieszane odczucia związane z potencjalną niezawodnością przy tej liczbie lamp. Ciekaw jestem jak to wygląda z punktu widzenia posiadaczy tych wzmacniaczy. Mam codziennie dostęp do wzmacniacza Amplifona na zastawie triod podwójnych 6N13S (spory zestaw) i niestety praktycznie co parę tygodni wymaga naprawy.
Niezależnie od czegokolwiek związanego zarówno z przyjętymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi jak i wzornictwem - nikt nie odbierze Amplifonowi dużej roli jaką odegrał i odgrywa na polskim lampowym rynku audio. Teraz jest łatwo "szpanować" lampowymi wzmacniaczami. Gdy Amplifon wchodził na rynek z pierwszymi "lampiakami" wielu z tych którzy teraz tak zachwycają się lampami traktowało jego wyroby jako obciach i staroć technologiczną. Trzeba było sporej odwagi aby oferować tego typu konstrukcje.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

gsmok pisze: pt, 6 kwietnia 2018, 07:53 SET42 i SET140 robią naprawdę duże wrażenie. Mam na myśli zastosowane lampy, wzornictwo i oczywiście konieczność rozwiązania sporych problemów układowych (choćby zasilacze anodowe) aby użytkownicy słuchali ich bez obawy o swoje życie :wink: . Niestety nie miałem okazji ich słuchać. Co do WM300 (nie jestem pewien czy to nie chodzi o WM200) to mam mieszane odczucia związane z potencjalną niezawodnością przy tej liczbie lamp. Ciekaw jestem jak to wygląda z punktu widzenia posiadaczy tych wzmacniaczy. Mam codziennie dostęp do wzmacniacza Amplifona na zastawie triod podwójnych 6N13S (spory zestaw) i niestety praktycznie co parę tygodni wymaga naprawy.
Niezależnie od czegokolwiek związanego zarówno z przyjętymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi jak i wzornictwem - nikt nie odbierze Amplifonowi dużej roli jaką odegrał i odgrywa na polskim lampowym rynku audio. Teraz jest łatwo "szpanować" lampowymi wzmacniaczami. Gdy Amplifon wchodził na rynek z pierwszymi "lampiakami" wielu z tych którzy teraz tak zachwycają się lampami traktowało jego wyroby jako obciach i staroć technologiczną. Trzeba było sporej odwagi aby oferować tego typu konstrukcje.
WM300 powstały dwie sztuki i z tego co wiem są bezawaryjne. WM200 to niższy model zapewne starszy.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Lampizator - firma Łukasza Fikusa. Produkuje małe serie DACów, wzmacniaczy a ostatnio także kolumn. Produkty Lampizatora są kontrowersyjne, mają wielu fanów, których przyciągnął znakomity dźwięk urządzeń jaki przeciwników skarżących się na wewnętrzny bałagan i częste usterki urządzeń.
Firma się rozwija, kolejne urządzenia są coraz bardziej dopracowane. Na AVS w Warszawie można było posłuchać Lampizatora Pacyfic (topowego DACa tej firmy) wraz z kolumnami Sveda Blipo. Było to bardzo dobre granie.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Akkus to firma Witolda Albeckiego. Zajmują się budową wysokiej jakości zespołów głośnikowych.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Studio 16 Hertz to firma Grzegorza Rogala. Zajmują się budową wysokiej jakości zespołów głośnikowych.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Audio Phase to firma Karola Golińskiego. Młoda lecz dobrze się zapowiadająca działalność. Firma tworzy zestawy głośnikowe oraz okablowanie hi-end.
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Audio Phase to firma Karola Golińskiego. Młoda lecz dobrze się zapowiadająca działalność. Firma tworzy zestawy głośnikowe oraz okablowanie hi-end.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Od wielu (kilkunastu) lat jestem w posiadaniu wzmacniacza lampowego z gdańskiej manufaktury A.R. Electronics. Niestety ta firma już nie istnieje. /jest to wzmacniacz SE na lampach EL34. Konstruktor miał duże poczucie estetyki. Prostymi środkami i niewielkim kosztem zrobił fajnie wyglądający wzmacniacz. Co ciekawe ciągle gra na oryginalnie zainstalowanych przy zakupie lampach (EL34 są firmy RFT - moje ulubione).

Wzmacniacz można zobaczyć tutaj (na rysunku numer 1):
http://www.trioda.com/index.php/pl/urza ... nics-pl-02
Współpracuje z przedwzmacniaczem tej samej firmy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
AdamZielinski
125...249 postów
125...249 postów

Nie znam tej firmy ale Twój opis urządzeń już czytałem. Mógł ten selektor zrobić trochę inaczej i skrócić te przewody ale jak jest w głośnikach cisza to ok.