Polskie firmy audio hi-fi i hi-end
Moderator: gsmok
-
- 125...249 postów
Polskie firmy audio hi-fi i hi-end
W tym temacie porozmawiamy o polskich producentach audio, których część userów może nie znać. Zaczniemy od tych uznanych i cenionych jak np. Lampizator czy Amplifon.
-
- 125...249 postów
Re: Polskie firmy audio hi-fi i hi-end
Nie wiem czemu mój temat trafił tu do ukrytej zakładki ale zaczynamy.
Amplifon - firma Andrzeja Piwowarczyka. Wysokiej klasy wzmacniacze i przedwzmacniacze lampowe, obecnie własne konstrukcje transformatorów głośnikowych stosowanych w swoich projektach. Firma prężnie działa na rynku zachodnim gdzie ma wielu odbiorców.
Obecne produkcje to SET42 (gm70) i SET140 (833).
Poprzednie to WT14, WT15, WT30, WT40 i zapewne inne których nie pamiętam. Jest też autorem nietuzinkowych konstrukcji jak WM300. Kwintesencja audiofilizmu w pełnej okazałości.
Miałem przyjemność słuchać kilku wzmacniaczy Amplifona czego i wam życzę.
Amplifon - firma Andrzeja Piwowarczyka. Wysokiej klasy wzmacniacze i przedwzmacniacze lampowe, obecnie własne konstrukcje transformatorów głośnikowych stosowanych w swoich projektach. Firma prężnie działa na rynku zachodnim gdzie ma wielu odbiorców.
Obecne produkcje to SET42 (gm70) i SET140 (833).
Poprzednie to WT14, WT15, WT30, WT40 i zapewne inne których nie pamiętam. Jest też autorem nietuzinkowych konstrukcji jak WM300. Kwintesencja audiofilizmu w pełnej okazałości.
Miałem przyjemność słuchać kilku wzmacniaczy Amplifona czego i wam życzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
SET42 i SET140 robią naprawdę duże wrażenie. Mam na myśli zastosowane lampy, wzornictwo i oczywiście konieczność rozwiązania sporych problemów układowych (choćby zasilacze anodowe) aby użytkownicy słuchali ich bez obawy o swoje życie
. Niestety nie miałem okazji ich słuchać. Co do WM300 (nie jestem pewien czy to nie chodzi o WM200) to mam mieszane odczucia związane z potencjalną niezawodnością przy tej liczbie lamp. Ciekaw jestem jak to wygląda z punktu widzenia posiadaczy tych wzmacniaczy. Mam codziennie dostęp do wzmacniacza Amplifona na zastawie triod podwójnych 6N13S (spory zestaw) i niestety praktycznie co parę tygodni wymaga naprawy.
Niezależnie od czegokolwiek związanego zarówno z przyjętymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi jak i wzornictwem - nikt nie odbierze Amplifonowi dużej roli jaką odegrał i odgrywa na polskim lampowym rynku audio. Teraz jest łatwo "szpanować" lampowymi wzmacniaczami. Gdy Amplifon wchodził na rynek z pierwszymi "lampiakami" wielu z tych którzy teraz tak zachwycają się lampami traktowało jego wyroby jako obciach i staroć technologiczną. Trzeba było sporej odwagi aby oferować tego typu konstrukcje.

Niezależnie od czegokolwiek związanego zarówno z przyjętymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi jak i wzornictwem - nikt nie odbierze Amplifonowi dużej roli jaką odegrał i odgrywa na polskim lampowym rynku audio. Teraz jest łatwo "szpanować" lampowymi wzmacniaczami. Gdy Amplifon wchodził na rynek z pierwszymi "lampiakami" wielu z tych którzy teraz tak zachwycają się lampami traktowało jego wyroby jako obciach i staroć technologiczną. Trzeba było sporej odwagi aby oferować tego typu konstrukcje.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 125...249 postów
WM300 powstały dwie sztuki i z tego co wiem są bezawaryjne. WM200 to niższy model zapewne starszy.gsmok pisze: ↑pt, 6 kwietnia 2018, 07:53 SET42 i SET140 robią naprawdę duże wrażenie. Mam na myśli zastosowane lampy, wzornictwo i oczywiście konieczność rozwiązania sporych problemów układowych (choćby zasilacze anodowe) aby użytkownicy słuchali ich bez obawy o swoje życie. Niestety nie miałem okazji ich słuchać. Co do WM300 (nie jestem pewien czy to nie chodzi o WM200) to mam mieszane odczucia związane z potencjalną niezawodnością przy tej liczbie lamp. Ciekaw jestem jak to wygląda z punktu widzenia posiadaczy tych wzmacniaczy. Mam codziennie dostęp do wzmacniacza Amplifona na zastawie triod podwójnych 6N13S (spory zestaw) i niestety praktycznie co parę tygodni wymaga naprawy.
-
- 125...249 postów
Lampizator - firma Łukasza Fikusa. Produkuje małe serie DACów, wzmacniaczy a ostatnio także kolumn. Produkty Lampizatora są kontrowersyjne, mają wielu fanów, których przyciągnął znakomity dźwięk urządzeń jaki przeciwników skarżących się na wewnętrzny bałagan i częste usterki urządzeń.
Firma się rozwija, kolejne urządzenia są coraz bardziej dopracowane. Na AVS w Warszawie można było posłuchać Lampizatora Pacyfic (topowego DACa tej firmy) wraz z kolumnami Sveda Blipo. Było to bardzo dobre granie.
Firma się rozwija, kolejne urządzenia są coraz bardziej dopracowane. Na AVS w Warszawie można było posłuchać Lampizatora Pacyfic (topowego DACa tej firmy) wraz z kolumnami Sveda Blipo. Było to bardzo dobre granie.
-
- 125...249 postów
Akkus to firma Witolda Albeckiego. Zajmują się budową wysokiej jakości zespołów głośnikowych.
-
- 125...249 postów
Studio 16 Hertz to firma Grzegorza Rogala. Zajmują się budową wysokiej jakości zespołów głośnikowych.
-
- 125...249 postów
Audio Phase to firma Karola Golińskiego. Młoda lecz dobrze się zapowiadająca działalność. Firma tworzy zestawy głośnikowe oraz okablowanie hi-end.
-
- 125...249 postów
Audio Phase to firma Karola Golińskiego. Młoda lecz dobrze się zapowiadająca działalność. Firma tworzy zestawy głośnikowe oraz okablowanie hi-end.
-
- 3125...6249 postów
Od wielu (kilkunastu) lat jestem w posiadaniu wzmacniacza lampowego z gdańskiej manufaktury A.R. Electronics. Niestety ta firma już nie istnieje. /jest to wzmacniacz SE na lampach EL34. Konstruktor miał duże poczucie estetyki. Prostymi środkami i niewielkim kosztem zrobił fajnie wyglądający wzmacniacz. Co ciekawe ciągle gra na oryginalnie zainstalowanych przy zakupie lampach (EL34 są firmy RFT - moje ulubione).
Wzmacniacz można zobaczyć tutaj (na rysunku numer 1):
http://www.trioda.com/index.php/pl/urza ... nics-pl-02
Współpracuje z przedwzmacniaczem tej samej firmy.
Wzmacniacz można zobaczyć tutaj (na rysunku numer 1):
http://www.trioda.com/index.php/pl/urza ... nics-pl-02
Współpracuje z przedwzmacniaczem tej samej firmy.
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Nie znam tej firmy ale Twój opis urządzeń już czytałem. Mógł ten selektor zrobić trochę inaczej i skrócić te przewody ale jak jest w głośnikach cisza to ok.